“Ranta dönüşmesin!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Ranta dönüşmesin!”


 

İlk olarak 2013’te gündeme gelen askeri alanların kent dışına taşınıp imara açılması fikri 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yeniden gündeme geldi.

Ancak meslek odaları ve şehir plancıları atıl duruma gelecek alanların rant alanı haline getirilmesine karşı kaygılı.

HABER/SONER AYDIN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kent içinde önemli bir yer kaplayan askeri alanların kent dışına çıkartılacağını dile getirdi. Ancak daha önce başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bir çok kentte bu alanlar rant politikalarına kurban gidip AVM, konut, iş merkezi haline getirildi. Şehir plancıları ve meslek odaları bu alanların rant kapısı haline getirilmemesi noktasında yetkililere uyarılarda bulundu.

“YEŞİL ALAN OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”
TMMOB Şehir Plancıları Odası Mersin İl Temsilcisi Yaser Gündüz, askeri alanların kent dışına çıkarılmasının ardından atıl duruma gelecek yerlerin kamusal alan haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Gündüz bu alanların yeşil alan olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, askeri alanların yapılaşmaya açılmasının kentin dengesini bozacağını söyledi. Bu alanların kamusal alan niteliği taşımadığını, halkın kullanımına kapalı olduğunu sözlerine ekleyen Gündüz, “Bizim Şehir Plancıları Odası olarak temel beklentimiz bu yerlerin rant projesine dönüşmemesidir. Kentlerin asıl ihtiyacı, kamusal alanların gelecek potansiyelleri olduğu için yeşil alanlar olarak değerlendirilmesi ve kamuya açık alanlar haline getirilmesidir” ifadelerini kullandı.

“FİKRİ DESTEKLİYORUZ”
Kent içersinde sıkışıp kalmış bu tür askeri bölgelerin yerleşim alanlarının dışına çıkarılması fikrini desteklediklerini ancak bir takım çekinceleri olduğunu kaydeden Gündüz, “Buralarda oluşacak atıl alanların sosyal donatı alanları, yeşil alanlar olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde buraların bir AVM projelerine veya konut alanlarına, ticari alanlara dönüşümü kentin ekolojik dengesini bozup yeni sorunlar ekleyecektir. Onun yerine bu alanların kamuya açık, ortak kullanım alanları olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“TAMAMEN KAMUYA AÇIK OLMALI”
Bu alanların kamuya açık hale getirilirken golf sahası, düğün salonu, kafe gibi yapılara dönüştürülmesine karşı olduklarını da sözlerine ekleyen Gündüz, “Bunların ticari alan haline getirilmesi yine rant anlamına gelecek, belli odaklara iş alanı yaratacak, böyle bir şeyi fırsatçılığa çevirecek girişimlere de Şehir Plancıları Odası olarak karşı dururuz. Bu konuda hukuki olarak yapılması gereken bir şey varsa oda olarak genel merkez düzeyince yerine getiririz. Yani açık alan, yeşil alan derken bu tarz tehlikeler de olabiliyor. Ankara’da, İstanbul’da bunun örneklerini gördüğümüz gibi. Yani tamamen kamuya açık, özellikle sahil kesimin yer alan alanların rekreatif hareketlere, kentin ihtiyaç duyduğu sosyal donatı alanlarına ve yeşil alanlara dönüştürülmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA