Akdeniz’den tarihi kazanım! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akdeniz’den tarihi kazanım!


 

Akdeniz Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, kent merkezi içinde kalan Mesudiye Mahallesi’nde bulunan ve yok olmaya yüz tutan Tarihi Mersin Evleri’nden birisini baştanbaşa restore ederek Mersin’e kazandırdı.

Adeta küllerinden yeniden doğan tarihi yapı, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'ne tahsis edildi. 

Haber Merkezi

Akdeniz Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, sahipsizlik nedeniyle yok olma riskiyle yüz yüze olan tarihi bir yapıyı daha Mersin'e ve Mersinlilere kazandırdı. Mesudiye Mahallesi 5111 ila 5113 nolu sokaklar arasında, (Defterdarlık binası doğusunda) bulunan, bakımsızlık yüzünden harabeye dönen tarihi Mersin Evi, Akdeniz Belediyesi tarafından kamulaştırılarak ve yenileme öncesi hazırlanan restorasyon projesi raporu dikkate alınıp, imkânlar ölçüsünde orijinalliğine sadık kalınarak baştanbaşa yenilendi. Restorasyon çalışmaları sonrasında ayrıca, binanın çevre koruma duvarı, bahçesi, yeşil alanı, zemini ve giriş yolu, kamelya ve bankı, aydınlatma ve altyapısı da yeni baştan yapıldı.

KÜLLERİNDEN DOĞAN YAPI, MAHALLE SAKİNLERİNİN BÜYÜK BEĞENİSİNİ TOPLADI
Restorasyon çalışmasında, kentteki tarihi yapıların yenilenmesi amacıyla belediyelerden alınan ve Valilik bünyesinde toplanan fondan gelen katkı payı da kullanıldı. Mersin'e yeniden kazandırılan tarihi yapı içinde, Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü hizmet vermeye başladı. Adeta yıkılmak üzere olan tarihi yapının restorasyonu, özellikle civarda yaşayan mahalle sakinlerinin büyük beğeni ve takdirini topladı. Mesudiye mahallesinde yaşayan yurttaşlar, tarihi binadaki yenileme çalışması sonucu sokağın çehresinin değiştiğini ifade ederek, Akdeniz Belediyesi'ne teşekkürlerini dile getirdiler.

'BİNANIN YAPIM YILI NET OLARAK BİLİNMİYOR'
Yapım yılı net olarak bilinmeyen, 19'uncu yüzyıl sonlarında veya 20'nci yüzyıl başlarında yapıldığı düşünülen 110 metrekare oturum alanına sahip yapı, Akdeniz Belediyesi'nin kamulaştırması ile özel mülkiyetten çıkarılarak kamu malına dönüştürüldü. Ardından da restorasyon çalışması başlatılan tarihi yapı, harabe görüntüsünden kurtarılarak geleceğe taşındı, Mersin'e ve Mersinlilere kazandırıldı. Aynı bölgede Mersin'in geçmişini yansıtan diğer yapıların, zamanın getirdiği yıkım ve şehrin gelişimini sonucu yok olması göz önüne alındığında, bu yapının günümüze dek ayakta kalması büyük bir şans. 

TARİHİ YAPI, KESME TAŞ DUVARLARDAN TAŞIYICIYA SAHİP 
Doğu yönünden girişi olan orta sofalı ve 4 odaya sahip olan tarihi yapı, 11,28 metre ile 9,84 metrelik cephelere sahip dörtgen tabanlı kâgir bir bina. Dört cephesi de ayrık nizamda olup, dört yöne de bakan yapısal açıklıkları mevcut. Tarihi yapı, binaya sonradan eklenen üst kat sayılmaz ise, tek katlı, kesme taş duvarlardan taşıyıcıya sahip bir bina. Ahşap çatı ve pencerelere sahip yapıda, taş pencere söveleri, taç şeklinde lentolar, cephede dörtgen sütuncalar, yatayda kat-saçak hatılı konumunda taş kabartmalar, genel olarak yerel yapısal özellikleri arasında görülüyor. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA