İlk 6 ayda kayıp yüzde 19 | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İlk 6 ayda kayıp yüzde 19


 

Mersin Serbest Bölgesi’nde ticaret hacminde 2016’nın başından bu yana devam eden düşüş eğilimi Haziran ayında da sürdü. Haziran’da Serbest Bölge’nin ticaret hacmi yüzde 21 azalarak 203 milyon dolara, 2016 Ocak-Haziran döneminde ise yüzde 19’luk düşüşle 1,4 milyar dolara

Serbest Bölge’de ticaret hacmi azalıyor

KIYMET GÖKÇE  

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Haziran Bülteni'nde yer alan veriler, Mersin Serbest Bölgesi’nde önceki yıllarda ticaret hacminde gözlenen artışın, 2016 yılının ilk yarısında yerini azalışa bıraktığını ortaya koydu. Serbest Bölge’de geçen yılın Haziran ayındaki azalış, 2016’nın Haziran ayında da devam ederken, işlenmiş petrol ürünleri dahil ticaret hacmi Haziran’da yüzde 16, yılın ilk 6 ayında ise yüzde 19 düştü. Geçen yılın ilk 6 ayında Mersin Serbest Bölgesi'nde 1 milyar 866 milyon dolar ticaret hacmi gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde ticaret hacmi 1 milyar 517 milyon dolara geriledi. 2016 Ocak-Haziran döneminde yüzde 19’luk azalışta meyveler ve demir-çelik sanayi mamulleri etkili oldu. Haziran 2016’da ticaret hacminde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16’lık gerilemede ise kimya sanayi mamulleri ile meyvelerin payı oldu.
Çeyreklik dönemler itibariyle bölgede ticaret hacmindeki gelişmeler incelendiğinde, 2015 yılı son çeyreğindeki artışın, hızını kesmiş olsa da 2016 yılında da devam ettiği, ikinci çeyreğinde ise azalışa geçtiği gözlendi. Yılın ikinci çeyreğinde söz konusu daralmada tarım sektörü belirleyici oldu.
KAYIP 325 MİLYON DOLAR
Öte yandan, 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde bölgedeki ticaret hacmi işlenmiş petrol ürünleri hariç olarak değerlendirildiğinde, geçen yılın ilk 6 ayında 1 milyar 733 milyon dolarlık ticaret hacmi gerçekleştirilen Mersin Serbest Bölgesi’nde, bu yılın aynı döneminde ticaret hacmi yüzde 19’luk düşüş ve 325 milyon dolarlık kayıpla 1 milyar 408 milyon dolarda kaldı. Söz konusu azalışta meyveler, demir çelik sanayi mamulleri ile gıda sanayi ürünleri pay sahibi oldu.
2016 yılı Haziran ayında ise işlenmiş petrol ürünleri hariç ticaret hacmi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21 azalarak 203 milyon dolara geriledi. Haziran 2016’da kimya sanayi mamulleri, meyveler ile demir çelik sanayi mamulleri azalışta etkili sektörler oldu.
TİCARET HACMİ AZALDI
Yılın altı aylık döneminde Serbest Bölge’de ticaret hacminin ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında, ticaret hacmi içerisinde önemli ağırlığa sahip olan Asya, Afrika ve Amerika ülkelerinde azalış kaydedildi. Ticaret hacminde en fazla düşüş yüzde 49 ile Asya ülkelerinde yaşanırken, Afrika ülkelerinde yüzde 38, Amerika ülkelerinde de yüzde 24’lük azalma meydana geldi. Avrupa ülkeleriyle ticaret hacminde ise yüzde 1’lik gerileme oldu.
İSTİHDAM YÜZDE 10 AZALDI
2016 yılının Haziran ayı sonu itibariyle Mersin Serbest Bölgesi'nde toplam 8 bin 50 kişi istihdam edilirken, 2015 yılı aynı ayına göre bölgedeki istihdam da yüzde 10 azaldı. 320’si yerli, 96'sı yabancı ve 36’sı yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 452 firmanın faaliyette bulunduğu bölgede, yatırım harcamalarının ise yüzde 78’inin Türkiye'den bölgeye, yüzde 22'sinin ise yurt dışından bölgeye yapıldığı gözlendi. (İHA)

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA