Haber Merkezi
MEÜ Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törene; Türk Matematik Derneği Başkanı Prof. Dr. Betül Tanbay, MEÜ Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Arslan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Murat Gizir, Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hanlar Reşidoğlu’nun yanı sıra birçok akademisyen ve öğrenci katıldı.
Üniversitenin tanıtım filminin izlenmesi ve hemen akabinde Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin müzik dinletisiyle sempozyum başladı.
BİLİM İNSANLARI BULUŞTU
MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Arslan yaptığı konuşmada; “Ulusal Matematik Sempozyumu’yla matematiğin temel alt dallarında çalışan araştırmacılar bir araya getiriliyor ve cebir, geometri gibi alanlarda yapılan gelişmeler hem öğrencilerle hem de akademisyenlerle paylaşılıyor. Geniş perspektifte bilim insanlarının katıldığı bu etkinlik özellikle geleceğine yön vermek isteyen öğrencilere, araştırmacılara yol gösterici niteliktedir. Bu yıl ulusal çapta organize edilen 11’inci çalışma olan Ulusal Matematik Sempozyum’unda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Üniversite yönetimi olarak bilimsel etkinliklerin, projelerin en önemli destekçisiyiz” ifadelerine yer verdi.
“BİLİMİN TEMELİ MATEMATİKTİR”
Açılış konuşmasını yapan Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hanlar Reşidoğlu; “Bu sempozyumun en önemli özelliği bu yıl kaybettiğimiz Türk Matematik Derneği onursal başkanı Prof. Dr. Tosun Terzioğlu anısına olmasıdır” dedi.
Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gizir ise Prof. Dr. Tosun Terzioğlu’nu bu vesile ile bir kez daha anarak sözlerini şöyle sürdürdü; “Bilimin temeli olarak ifade edilen matematiğe gönül vermiş değerli bilim insanları ve genç araştırmacıların bir arada görmek bizleri çok mutlu etti. Matematik alanındaki gelişmelerin tartışılacağı bu sempozyumun gerçekleşmesinde katkıda bulunan öncelikle sayın rektörümüze, Türk Matematik Derneği’ne, Matematik bölümümüzün öğretim üyelerine ve özellikle katılımcılara teşekkür eder, sempozyumun başarılı geçmesini temenni ederim”
İNSANLIK MATEMATİĞE ÇOK ŞEY BORÇLU
Türk Matematik Derneği’nin ilk kadın başkanı olan ve 6 yıldır dernek başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Betül Tanbay da sempozyumda emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek şunları söyledi; “Matematiğin insanlığın bugünkü uygarlık düzeyine ulaşmasında ve toplumların zenginleşmesinde çok önemli bir yere sahip olduğu bilinen bir gerçek. İleri seviyede matematiğin ulusal gelire katkısına dair İngiltere’de Fransa’da Hollanda’da birçok araştırma yapılmıştır. Ortak sonuç ise ileri seviyede matematiğin ulusal gelire katkısı çok büyük oranlardadır” dedi.
GENÇ MATEMATİKÇİLERE DESTEK SÜRECEK
Dernek olarak Matematik Araştırma Dostu (MAD) Projesini kurduklarını ve projenin faaliyetlerine devam edebilmesi için fon aradıklarının altını çizen Prof. Dr. Tanbay; “Projeyi 2 sene önce hayata geçirdik. Her sene yaklaşık 15 faaliyeti destekliyoruz. Amacımız araştırma ağlarının oluşması, iddiaların buluşması. Genç matematikçileri teşvik için de fonlar bulduk. Geçen sene ilk defa Şirince’de Matematik Köyü’nde genç doktoralılar çalıştayı yaptık. Gençlerle birlikte bu projeleri devam ettirmek istiyoruz” ifadelerine de yer verdi.
29’uncu Ulusal Matematik Sempozyum’u, Türk Matematik Derneği onursal başkanı Prof. Dr. Tosun Terzioğlu’na dair duygu, düşünce ve anılarını dile getirmek isteyenlerin tek tek kürsüye davet edilmesiyle devam etti.