“Hayat boyu öğrenme, toplumun temelini oluşturur” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Hayat boyu öğrenme, toplumun temelini oluşturur”


 

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ‘Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi Projesi 2’nin Mersin Bilgilendirme Toplantısı Mersin Hilton Oteli’nde yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal, Kültürel Eğitimler ve Faaliyetler Daire Başkanı Ersan Ulusan, Türkiye'de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi Projesi 2 ile Hayat Boyu Öğrenme Sistemi’ne yeni strateji ve uygulamalar kazandırılacağını belirterek, “Hayat boyu öğrenme, öğrenen ve bilgi çağına uyum sağlayan bir toplumun temelini oluşturur. Her birey, ömür boyu sürecek bu eğitimin bir parçası olmalıdır” dedi. 

Kıymet Gökçe 

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ‘Türkiye'de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi Projesi 2’nin Mersin Bilgilendirme Toplantısı Mersin Hilton Oteli’nde yapıldı. Projenin pilot illerinden biri olan Mersin’de gerçekleştirilen toplantıya, Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal, Kültürel Eğitimler ve Faaliyetler Daire Başkanı Ersan Ulusan, Proje Takım Lideri Sean Curley ile üniversiteler, halk eğitim ve mesleki eğitim merkezleri, belediyeler, STK’lar, meslek odaları ve işveren temsilcileri başta olmak üzere, eğitim ve istihdam konularında çalışmalar yürüten çok sayıda sosyal paydaş katıldı.
Türkiye’de hayat boyu öğrenmenin geliştirilmesi aracılığıyla insan kaynakları kapasitesinin gelişimine katkı da bulunmak amacıyla 20 Ocak 2016’da başlatılan ve 20 ay sürecek projenin bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan Vali Yardımcısı Deniz, projeye pilot il olarak Mersin’in de katılmasını sağlayan Bakanlık yetkililerine teşekkür etti. Öğrenmenin doğumdan mezara kadar devam ettiğine işaret eden Deniz, “Eğitim sistemimizde de normal koşullarda bizim öğretmemiz gereken de bilgiye nasıl ulaşacağız, bilgimizi nasıl tazeleyeceğiz. Eğitim sistemimizin de temeli bu olması gerekir. Ancak, hepimizin zaman zaman yakındığı bir konu çocuklarda ezberin ön plana konulması. Belki bundan kaynaklanan eksiklikleri tamamlamak açısından Hayat Boyu Öğrenme çok önemli. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, şu anki var olan eğitim sisteminin boşluklarını doldurmak açısından oldukça önemli” diye konuştu.

“HAYAT BOYU ÖĞRENME, ÖĞRENEN VE BILGI ÇAĞINA UYUM SAĞLAYAN BIR TOPLUMUN TEMELINI OLUŞTURUR”
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal, Kültürel Eğitimler ve Faaliyetler Daire Başkanı Ulusan ise öğrenmenin, bireyin kendi yaşantısı yoluyla bireyde oluşan davranış değişikliği olarak ifade edilen önemli bir kavram olduğunu vurguladı. Buna bağlı olarak sürekli değişen ve gelişen bir dünya düzeninin, hayat boyu öğrenmenin günlük hayatın da vazgeçilmez bir unsuru olmasını beraberinde getirdiğini belirten Ulusan, “Hayat boyu öğrenme, formal eğitim sisteminin dışında, eğitimle ilgili potansiyeli geliştirmeye başlayan genel bir düzenlemedir. Beşikten mezara öğrenme olarak tanımlanmaktadır. Hayat boyu öğrenme, örgün, yaygın her türlü eğitim faaliyetini kapsayan, bu anlamda oldukça geniş bir kavramdır. Hayat Boyu Öğrenme Sistemi’nde bireylerin yetenekleri, ilgileri ve yeterlilikleri ömür boyu geliştirilmeye çalışılır. Hayat boyu öğrenme, öğrenen ve bilgi çağına uyum sağlayan bir toplumun temelini oluşturur. Her birey, ömür boyu sürecek bu eğitimin bir parçası olmalıdır” şeklinde konuştu.

“PROJEYLE HAYAT BOYU ÖĞRENME SISTEMI’NE YENI STRATEJI VE UYGULAMALAR KAZANDIRILACAK”
Projeyle ilgili bilgiler de veren Ulusan, proje kapsamında Türkiye’deki Hayat Boyu Öğrenme Sistemi’ne yeni strateji ve uygulamalar kazandırılacağını söyledi. AB’ye Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında projeyle hayat boyu öğrenme için kapsamlı ve uygun stratejiler geliştirmek, hayat boyu öğrenmedeki fırsatların iyileştirilmesi ve bu konudaki farkındalığın artırılmasının amaçlandığını dile getiren Ulusan, “Bu projeyle 4 bin 351 öğretmenimize Hayat Boyu Öğrenme ilkeleri gözetilerek, mesleki gelişimleri için çeşitli eğitimler verilecek. Bu sayede ülkemizdeki insan kaynağının gelişimine katkımız olacağı umudunu taşımaktayız. Projemizin önemli çıktılarından olan Kalite Güvence Sistemi’nin, Hayat Boyu Öğrenme ilkeleri doğrultusunda oluşturulmasıyla mesleki eğitimimiz kalite güvencesine kavuşmuş olacak. Bu konuda da Bakanlığımızca ‘kalite güvence uzmanları’ yetiştirilecek. Projemiz kapsamında 4 sektörde 7 meslek alanında ders kitapları, ölçüm ve değerlendirme materyalleri de dahil olmak üzere program geliştirme çalışmaları yapılacak. Bu çerçevede belirlenecek 42 program hazırlanacak ya da revize edilecek. Ayrıca farkındalık artırma ve tanıtım faaliyetleri de düzenlenecek” ifadelerini kullandı.
Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Koca da öğrenme ve öğretmenin insanlık tarihi kadar eski ve kutsal bir gayret olduğunun altını çizdi. Bunun ‘hayat boyu’ anlayışında beşikten mezara kadar hayatın her kademesindeki insana, memleketin kalkınması, gelişmesi ve büyümesi adına kattığı katma değeri paylaşabileceği ve anlam kazandırabileceği bir noktaya getirebilmesinin, insanın ve toplumun hayat kalitesini belli bir noktaya getireceğinin tartışılmaz olduğunu söyleyen Koca, bu projede özellikle Mersin’de paydaşların kente katacağı katkının en üst seviyede olacağına inandığını kaydetti.
Toplantı, daha sonra yeni projenin sunumlarıyla devam etti. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA