Üretici isyan etti | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Üretici isyan etti


 

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Mezitli’ye bağlı Fındıkpınarı, Sarılar, Tepeköy ve Kocayer’de incelemelerde bulundu, vatandaşların sorunlarını dinledi.

Haber Merkezi 

Yörede en önemli tarımsal faaliyetin şeftali üretimi olduğunu, yılda 60 bin ton civarında şeftali üretimi yapan yöre çiftçilerinin zor durumda olduğunu kaydede Çamak, “Gezdiğimiz yerlerde şeftali üreticilerinin oldukça gergin olduğunu gördük. Üreticiler 30 kuruştan şeftali satmak zorunda kaldıklarını, bu paranın maliyetlerini bile karşılamadığını, tüccarların şeftali fiyatlarını istedikleri şekilde belirlediklerini anlattılar” dedi.
Mezitli yöresindeki şeftali üreticilerinin Akdeniz sineği adı verilen bir haşere ile mücadelede devletten destek beklediğini kaydeden Çamak, “Üreticiler devletin Akdeniz sineğiyle mücadelede yol göstermediğini, herkesin bilinçsizce ilaç kullandığını, çiftçinin çok ilaç sıkmayı tek çare olarak gördüğünü belirttiler ve devletin bu sinek türüyle mücadele konusunda yardımcı olmasını istediler” ifadelerini kullandı.
Çiftçilerin, “Ne yapmamız gerekiyor, ilacı ne kadar sıkmamız gerekiyor uzmanlar öğretsinler. Gerekirse biyolojik mücadele yolları denensin” talebinde bulunduğunu anlatan Çamak, “Bin bir emekle üretim yapan çiftçimiz Akdeniz sineği ile mücadele etmek için ilaç kendi yöntemleriyle ilaç kullanıyor. Hasat zamanı tüccar ‘şeftalide ilaç kalıntısı var’ diyerek çiftçinin ürününü yok pahasına alıyor. Bu sorunlar nedeniyle çiftimiz bu sezon şeftaliyi 30 kuruştan satabildi. Devletin bu konuda çiftçimize yardımcı olması gerekir. Akdeniz sineği haşeresi ile mücadele tek tek çiftçilerin yapabileceği bir mücadele değil. Çiftçi kendi bahçesini doğru ilaçlasa bile komşu bahçede ya da yakınlardaki bahçede Akdeniz sineği ürerse bahçesi yine etkilenir. Onun için bu mücadeleyi devletin planlayıp yürütmesi gerekir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’ten randevu alarak bu konudaki sıkıntıları ve çiftçimizin taleplerini bizzat Sayın Bakan’a ileteceğim” şeklinde belirtti.
Milletvekili Hüseyin Çamak, Tepeköy Mahallesi sakinlerinin 40 yıl önce döşenen borulardan gelen suyu kullanmak zorunda olduklarını, kanserojen madde içeren bu boruların değiştirilmesi gerektiğini de söyledi ve bu konuda girişimlerde bulunacağını kaydetti. 
Çamak, Tepeköy ve civarındaki mahallelerde yaşayan lise öğrencilerinin, şehir merkezindeki okullarına ulaşabilmek için sabah 05.00’te yola düşmek zorunda olduklarını, akşam geç saatlerde evlerine dönebildiklerini de belirterek “Yöre insanı çocuklarını okula göndermek istiyor ama ulaşım şartları özellikle kış aylarında çok zor. Vatandaşlarımız, şehir merkezindeki liselerde okuyan çocuklar için yurt, pansiyon gibi alanlar oluşturulmasını istiyorlar” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA