Turunçgil olimpiyatları Mersin’de yapılacak! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Turunçgil olimpiyatları Mersin’de yapılacak!


 

Turunçgil sektörünün olimpiyatları olarak bilenen dünya turunçgil sektörünün 4 yılda bir buluştuğu Ulusal Turunçgil Kongresi’nin 13’üncüsüne Mersin’in ev sahipliği yapması kesinleşti. Hazırlıklara başlayan ihracatçı ve üreticiler, kent kamuoyunu el ele vermeye çağırdı.

Hediye Eroğlu

İspanya’da 2012’de yapılan Ulusal Turunçgil Kongresi’nde, 2020 yılında yapılacak kongreye ev sahibi adayı olan Mersin’in bu talebi, Brezilya’da yapılan 2016 yılı toplantısında Türkiye Ulusal Turunçgil Konseyi’nin (UTK) başarılı sunumu ile kabul gördü. 
Mersin’in ev sahipliğinde 2020 yılında yapılacak 13. Ulusal Turunçgil Kongresi ile ilgili hazırlıklara başlayan UTK ekibi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde (AKİB) düzenlediği basın toplantısı ile çalışmaları hakkında bilgiler vererek, destek için Mersin kamuoyuna seslendi. 
Toplantıya; UTK Başkanı Kemal Kaçmaz, Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin, UTK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ateş, UTK Ar-Ge Başkanı Alata Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Güçer Kafa ve yine Alata Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Sedat Subaşı ile Ziraat Mühendisleri odası Mersin Şubesi’ni temsilen UTK Yönetim Kurulu Üyesi olan Mehmet Ateş katıldı.
Toplantıda ilk olarak Türkiye Ulusal Turunçgil Konseyi’nin Brezilya’da yapılan 12. Ulusal Turunçgil Kongresi’ne katılımı ve çalışmalarına ilişkin faaliyetleri sinevizyon sunumu ile anlatıldı. 

KONGRE 1 HAFTA SÜRÜYOR
Daha sonra bir konuşma yapan UTK Başkanı Kemal Kaçmaz, öncelikle; Brezilya’daki çalışmaları ile ilgili bilgiler vererek, “Brezilya’da Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden UTK Bilim Komitesi Başkanı Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu ve Alata Araştırma Müdürü Dr. Davut Keleş ve UTK ekibi olarak ülkemizi, sektörümüzü Çukurova’yı en iyi şekilde tanıtma fırsatı bulduk. Mersin’in ev sahipliğinde 2020 yılına yapılacak kongreye tüm paydaşlarımız ile birlikte hazır olduğumuzu ifade ettik. 2020 yılına kadar her yıl neler yapacağımıza ilişkin eylem planlarımızı hazırladık. Bir hafta süreli akademik ağırlıklı olarak gerçekleşecek bu kongrede turistik ve teknik gezilerde olacak. İnanıyorum ki 2020 yılında biz ülke olarak bu kongreyi başarıyla gerçekleştireceğiz” dedi.

TURUNÇGİLDE İDDİALIYIZ!
Yaş meyve sebze sektörü içerisinde en önemli alt grubun turunçgil sektörü olduğunun altını çizen Başkan Kaçmaz, Türkiye’nin dünya turunçgil sektörü üretici ülkeleri arasında 8’inci sırada yer alırken, ihracatçı ülkeler arasında ikinci sırada yer aldığının da altını çizdi. “Bu da bizim ne kadar önemli bir ülke olduğumuzu, dünyada turunçgil üreticisi ülkeler arasında nasıl bir rol oynadığımızın en somut ifadesidir” diyen Kemal Kaçmaz, “Şimdi Türk turunçgil sektörü olarak 2020 yılında uluslararası bir kongreye ev sahipliği yapmanın heyecan ve gururunu yaşıyoruz. Kongre tarihi henüz belirlenmedi ancak, narenciye üretiminin olduğu bir ayda yapmayı planlıyoruz” dedi. 

KENT DİNAMİKLERİNİN ÇOĞUNUN BU KONGREDEN HABERİ YOK!
UTK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ateş de, kongrenin duyurulmasının son derece önemli olduğunu işaret ederek, “Çünkü şuanda kent dinamiklerinin çoğunun bu kongreden haberi yok. Size çok görev düşüyor. İspanya’da biz bu işi talep ettiğimizde devletimizde arkamızda durdu ve biz bu işi aldık. O günden bugüne aradan 4 yıl geçti ve kongreyi düzenlemek için 4 yılımız kaldı. 4 yıl uzun bir süre diye düşünmememiz lazım. Çok kısa bir zamanda bu 4 yıl dolacak. Bu etkinlikte hem Türkiye’yi hem de Mersin, Adana ve Hatay’ı tanıtacağız. 
Brezilya’ya 50 ülkeden bin kişi katılmıştı. Mersin’in ev sahipliğinde yapılacak kongreye en az 60 ülkeden 3 bin katılımcı bekliyoruz. Çünkü Brezilya çok uzak bir ülke ancak Mersin dünyanın merkezi konumunda, narenciye, turunçgil üreticilerinin hepsinin buraya katılımı tercih etmesini bekliyoruz” dedi. 

ÜRETİCİ HEYECANLI
MERTUB Başkanı Ahmet Dursen Şahin de, üreticinin böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapılacağı için çok mutlu ve heyecanlı olduğunu söyleyerek, “Bu kongrenin Mersin’de, Türkiye’de yapılması bizleri faydasıyla mutlu etti, gurur duyduk. Olaya üretici penceresinden baktığımızda; ürettiğimiz ürünleri 50’yi aşkın ülkeden gelecek temsilcilerin burada yerinde görmesi, bizlerin ne derece kaliteli ürün yetiştirdiğimize şahit olmaları anlamında önemli. 
2020 yılında yapılacak olan kongrede üreticiler olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. Üreticilerimizin de bu kongreye katılımını sağlamak için ayrıca çalışacağız” diye konuştu. 

KONGRE, SEKTÖRE MORAL OLACAK
UTK AR-Ge Başkanı Dr. Güçer Kafa ise etkinliğin Türkiye için çok önemli olduğunu ifade etti. “Bu önemi şöyle vurgulayabiliriz; spor dünyası için olimpiyatlar ne ise turunçgilin olimpiyatları da 2020’de Türkiye’ye gelmiş oluyor” diyen Kafa, tüm dünyada turunçgillerin üretim ve ekonomi bakımından çok mühim bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Bu manada da ülkemizin gösterdiği başarıların dillere destan olduğunu aktaran Dr. Güçer Kafa, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Çünkü onlarca ülkenin hem üretim, hem ihracatımızı arasında ciddi yerlere taşıdık. Ama tabi bunlar yeterli değil. Devletimizin de genel tüm alanlarda belirlediği 2023 hedefleri kapsamında biz de Ar-Ge’ciler olarak, araştırmacılar olarak ülkemizdeki bu potansiyeli daha yukarı taşımak için bir çok çalışmaya imza atıyoruz. Bunlar hızla devam ediyor. Dolayısıyla böyle bir kongre ile de hem üreticimizin, hem ihracatçımızın hem de bu alanda çalışan araştırmacıların kendini önemli ve iyi hissetmesine de vesile olacak. 

MERSİN TURUNÇGİLİN MERKEZİ OLMA YOLUNDA
Özellikle son yıllarda ülkemizin stratejik önemi giderek artmaktadır. Bu anlamda düşünüldüğünde Mersiniz sahip olduğu ihracat potansiyeli, üretim, dünyaya açılmakla ilgili hamleler ve turunçgil sektörünün her geçen gün merkezi olmaya gitmesi sebebiyle dünya turunçgil akademik hayatı, üretimi ve araştırması sebebiyle ciddi bir merkez olma durumunda. Dolalısıyla bu kongreyle de bu güzel gelişmeyi ve ileride gerçekleşecek bu merkez olma hadisesini de taçlandırmış bulunuyoruz. İnşallah kamuoyu da bu konuya gereken hassasiyeti gösterirse 2020’de Türkiye’nin turunçgilde ne olduğu, nerelere gelebileceği anlamında güzel bir temsil gerçekleştireceğiz”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA