Serbest Bölge’de rant kavgası! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Serbest Bölge’de rant kavgası!


 

Mersin’de Serbest Bölge’nin genişlemesi için araziye ihtiyaç duyulurken, Toros Gübre’ye ait 300 dönümlük arazinin bu amaçla kullanılmak üzere talep edilmesine rağmen bu yönde bir düzenlemeye gidilmemesine tepkiler sürüyor.

Haber Merkezi


Son olarak Türkiye Serbest Bölgeler Platformu ve Mersin Serbest Bölge Kullanıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Sağlam, yaptığı yazılı açıklama ile; “Serbest Bölge Genişleme alanı milletindir; ranta değil, yatırıma destek verilmelidir” dedi.

10 BİN KİŞİNİN GEÇİM KAYNAĞI!
Serbest Bölgelerin ülke dış ticareti için oldukça önemli bir uygulama modeli olduğunu aktaran Sağlam, “Şu an Türkiye’deki 19 Serbest Bölge; toplamda 25 milyar dolarlık işlem hacmi, 65 bin çalışan ve 3 bin şirket ile ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. 150 milyar dolar ihracatı olan ülkemizde, Serbest Bölgelerin önemi küçümsenemez. 1985 yılında bakanlar kurulu kararıyla kurulan, Türkiye’nin ilk serbest bölgesi Mersin Serbest Bölgedir ve 836 dönümde 437 yerli yabancı firma ile 112 ülkeye 600 ün üzerinde ürün satmaktadır. Bölgede yaklaşık 10 bin kişi istihdam edilmektedir. 
Diğer bir ifadeyle Mersine kayıtlı dış ticaret yapan firmalarının toplamından yüzde 30 daha fazla işlem yapıyor” dedi.

“SÖZ VERİLEN YATIRIM YAPILMADI, RANT OLUŞLUMU BEKLENDİ!”
Mersin Serbest Bölgesi’nin yanında, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmiş 334 dönümlük genişleme alanının 80’li yıllarda zaman içerisinde, kent dinamiklerinin inisiyatifi dışında, dönemin şartlarından kaynaklanan kamu kararları ile ama yatırım şartı ile Toros Gübre’ye verildiğini anımsatan Sağlam, “Ancak bu süreçte yatırım yapılmamış ve bu arazide rant oluşlumu beklenmiştir. Böyle bir arazi yanı başımızdayken, ne yazık ki, yüzde 100 doluluk oranıyla serbest bölgeye gelen yerli yabancı yatırımcıları, boş alan olmadığı için geri çeviriyoruz. Başta Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere Mersin Deniz Ticaret Odası, MESBAK ve MESBAŞ’ın gayretleriyle gündemde tutulan, binlerce Mersin evladının istihdam edileceği serbest bölge genişleme alanını, şimdi Tekfen grubuna ait olan Toros Gübre kendi menfaatleri doğrultusunda büyük şehir imar planlarına işletmeye çalışıyor. Kamu arazisi iken yatırım yapmak şartı ile, bir çok yatırım ve vergi muafiyetleri ile Toros Gübreye tahsis edilen bu araziye yıllar içinde hiçbir yatırım yapılmadığı gibi, bedava denilecek bir fiyata alınan bu araziden bu gün fahiş ve haksız bir rant elde edilmek isteniyor ve bu rant uğruna kent ve ülke ekonomisi için hayati bir merkez olan Mersin Serbest Bölgenin genişlemesine de engel olunuyor. Zaten devletin olan bu arazi tekrar milletin çıkarlarına verilmelidir. Yatırım şartlarını yerine getirmeyen bir firmanın haksız bir rant elde etmesi ve gelecek yatırımların buna bağlı engellenmesi kabul edilemez. Gösterilecek kamu kararlılığı ve özellikle Konunun çözümü Mersin Büyükşehir Belediyesindedir. Meclis İmar Komisyonunun bu yönde hareket edeceğine inanıyoruz. Büyük Şehir Belediyesinin kent adına göstereceği duruş sorunun çözümü olacaktır.
Kanun gereği serbest bölgelerde sınır birliği varsa genişleyebilir. Mersin’deki tek genişleme alanı, serbest bölgeyle Toros Gübre’nin arasındaki arazidir. İş dünyasının ısrarı da bunun içindir. Başta Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri olmak üzere tüm halkımız, Mersin’deki işsiz evlatlarının rızık kapısına sahip çıkmalıdır. Serbest bölgenin genişleme alanını kapsayan imar planının serbest bölge genişleme alanı olarak biran önce çıkarılarak iş dünyasına sunulmasını bekliyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA