SİLİFKELİ ÜRETİCİ İYİ TARIM PEŞİNDE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SİLİFKELİ ÜRETİCİ İYİ TARIM PEŞİNDE!


 

Silifke’de iyi tarım uygulaması ile üreticiler yapılması için seferberlik başlatıldı.

 İki ayrı mahallede 10 sebze meyve üreticisi aldıkları eğitim sonucunda sertifika almaya da hak kazanarak, kalitelerini belgelediler. 

GİZEM EKİCİ

Silifke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü “İyi Tarım Uygulamaları Tarla Günü Etkinliği” düzenledi. Sömek Mahallesi’nde düzenlenen etkinlik kapsamında; iyi tarım uygulamasına geçen Sömek’ten 5 ve Yeğenli Mahallesinden 5 olmak üzere toplam 10 çiftçiye, iyi tarım uygulama sertifikası verildi.

“TOPRAKLARIMIZI GELİŞTİRMEK VE ZENGİNLEŞTİRMEK ZORUNDAYIZ”
İyi tarım uygulaması yapılan domates tarlalarını gezen Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, “Burada bulunmaktan çok mutluyum. Domatesler sofralarımıza geliyor ama bu gün nereden nasıl üretilip geldiğini gördük. İyi tarım yapmaya ve tarımımızı geliştirmeye ihtiyacımız var. Önemli olan iyi tarım uygulamaları ile birlikte ilaç kalıntısız olmadan ürünlerimizi yetiştirmek ve dünya pazarında payımızı almaktır.
Zengin toprak ve suyu olmayan hatta bir avuç toprağa sahip ülkeler tarımda söz sahibi oluyorlar. Dünyaya fide, tohum ve ürettikleri ürünleri pazarlıyorlar. Bunu neden biz başaramayalım. Çitçisi, üreticisi, alanı, satanı, odaları, bütün kurumlar hep beraber olursak, omuz omuza verirsek bunu bizlerde başarabiliriz. Dünya pazarındaki en önemli rolü alabiliriz. Nasıl daha sağlıklı tarım ürünlerini yetiştirebilir, ürünleri yetiştirirken çevreyi nasıl koruruz, insan sağlığını etkilemeden nasıl ilaç kullanırız bunları iyi öğrenmemiz ve geliştirmemiz gerekiyor.
Bu topraklar aziz ve bereketlidir. Çünkü bu toprağın her karışı şehit kanı ile yıkanmıştır. Bizlerde şehitlerimize olan borcumuzu bu toprakları en verimli şekilde kullanarak ödeyebiliriz. Çok çalışmak durumundayız. Bu toprakları bereketlendirmek ve zenginleştirmeliyiz. Bu ülkeyi böylelikle zengin ve güçlü bir ülke yapabiliriz. Bu kapsamda projenin hazırlanmasında ve desteklenmesinde emeği geçen herkese ve üreticilerimize çok teşekkür ediyorum. Ürününüz ve kazancınız bol olsun” dedi.

“İHRACAT’DA İYİ TARIM UYGULAMALARININ ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK”
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü de, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşmasına ivme kazandırmak düzenlenen etkinliğe gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Sürekli yeniliklere gebe olan hızla değişen toplumsal yaşamla birlikte, artan gelir düzeyi ve eğitim seviyesi, güvenli gıda tüketiminin de önemini arttırmıştır” diyen Süngü, “Tüketiciler direk tükettikleri tarımsal ürünler başta olmak üzere, satın aldıkları tüm gıda ürünlerinin güvenliğinden emin olmak ister hale gelmiştir. Bu bilinçle, gerek doğrudan tarımsal ürünlerin, gerekse işlenmiş gıdaların güvenle üretildiğinin garantisini tüketicilere sunabilmek için, birtakım sistemler ve standartların oluşturulması ihtiyacı kaçınılmaz olmuştur. İşte bu noktada hepimizin paydaşı olduğu tarım sektörü de üretimde yeni metotlar yeni sistemler geliştirmiştir. İTU da bu gelişimlerden en önemlilerinden biridir.

GIDA GÜVENLİĞİ BİRİNCİ ÖNCELİK
İyi tarım uygulamaları; Dünya Gıda Örgütünün tanımıyla ‘Tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler’ olarak ifade edilmektedir.
Tarımda karlılığı sağlamak artık sadece üretmekten değil, ürettiğimiz ürünlerin tarladan sofraya gıda güvenliğini sağlamak, üretimdeki tüm aşamaları kayıt altına almak, üretim sırasında yapılan işlemlerden etkilenebilecek başta üreticinin kendisi olmak üzere insan, çevre ve doğal ortamın tüm paydaşlarının dikkate alınmasıyla olabilecektir. Bilinçli toplum, bilinçli tüketici talep ettiği ürünlerde bu kıstasları tercih sebebi olarak değerlendirmektedir.
Tarımsal ürünlerin fiyatlarının oluşumunda önemli bir yeri olan İhracatta da alıcılar, izlenebilirliği sağlanmış, kimyasal kalıntı sorunu olmayan ürünleri talep etmektedirler. İlçemizde de ihracatın fiyat oluşumundaki etkileri göz önüne alındığında iyi tarım uygulamaları değeri ve önemi daha anlaşılır hale gelmektedir” dedi.

“İYİ TARIM UYGULAMA ALANINI BİN 500 DEKARDAN 18 BİN 296 DEKARA ÇIKARILDI”
Süngü, ilçede iyi tarım uygulama alanının 2008-2009’larda bin dekar olduğunu anımsatarak, 2012 yılında bu rakamın 8 bin 600 dekara, 2015 yılında ise çoğunluğu Göksu deltasında olmak üzere 18 bin 296 dekara çıkarıldığını söyledi. “Bu gelişimin yakalanmasında bakanlığımızın üreticilere vermiş olduğu desteklemeler etkili olmakla birlikte; üreticilerimizin de tüketicilerin taleplerini dikkate aldığı görülmektedir” diyen Abdullah Süngü, 2015 yılı için iyi tarım uygulama desteklemesi olarak da üreticilerin hesaplarına 783 bin 759 TL aktarıldığını açıkladı.

“KALİTELERİNİ SERTİFİKA İLE BELGELEDİLER”
İyi tarım uygulamalarının yoğun sebze üretimi yapılan yayla köylerde yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını söyleyen Süngü, “Bakanlığımıza sunulan projenin kabul edilmesi sonrasında tüm giderleri bakanlığımız bütçesinden karşılanarak Yeğenli Mahallesi’nde 5, Sömek Mahallesi’nde 5 üretici olmak üzere toplam 10 çiftçimizle demonstrasyon olarak hrojemizi uygulamaya başladık. Projemiz 3 yıl boyunca sürecek, ancak hedefimiz bu başlangıcın önümüzdeki yıllarda artarak devam ettirilmesidir. 
Çiftçilerimizin arazileri ve fiziki iyileştirme alanları danışman firma Utku Danışmanlık ve İlçe Müdürlüğümüz personeli tarafından gezilerek çiftçilerimize zirai ilaç tavsiyelerinde bulunulmuş, reçeteleri yazılarak tekniğine uygun ilaçlama yapmaları sağlanılmıştır. Üretim sezonu sonunda çiftçilerimiz kontrol ve sertifikasyonu kontrol ve sertifikasyon kuruluşu T-Cert tarafından denetimden geçmiş, iyi tarım uygulamaları kriterlerine uygun üretim yapmaları ve alınan ürün numunelerinden zirai ilaç kalıntısı çıkmaması sonucunda iyi tarım uygulaması sertifikalarını almaya hak kazanmışlardır. Yapılan çalışmalar ve elde edilen ürünlerin kalitesi de böylelikle bu sertifika ile belgelendirilmiştir.
Projeye gönüllü olarak katılım sağlayarak cesaretlerinden dolayı üreticilerimize, katılımlarından dolayı başta Kaymakamımız Şevket Cinbir ve İl Müdürümüz Kadir Çiftepala olmak üzere bütün misafirlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA