Erken tanı hayat kurtarıyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Erken tanı hayat kurtarıyor!


 

Meme kanserine karşı taramalar ücretsiz!

“Meme Kanseri Hakkında Bilinçlendirme Ayı”na girilmesi ile uzmanlar toplumu özellikle de kadınları meme kanserine karşı uyararak, ücretsiz tarama yaptırmaları için çağrıda bulundu.

Haber Merkezi

Ekim ayının Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Meme Kanseri Hakkında Bilinçlendirme Ayı” olarak kabul edilmesi nedeniyle uzmanla halkı uyarmaya devam ediyor. Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, yaptığı yazılı açıklamada; kanserde erken tanının hayat kurtardığına dikkat çekti!

Meme kanserinin dünyada en sık görülen ikinci, kadınlarda ise açık ara en sık görülen kanser türü olduğunu vurgulayan Dr. Kemik, “2012 verilerine göre dünyada 1,67 milyon yeni meme kanseri olgusu gelişmiştir. Dünya genelinde bölgeler arasında görülme sıkılığı oranlarında yaklaşık 4 kat fark bulunmakta olup Asya ve Afrika’da 100 binde 27, Avrupa’da 100 binde 96’lık görülme sıklığına sahiptir. Ölüm nedenlerine bakıldığında ise dünyada kanser nedenli ölümlerde 5. sıradadır Kadınlarda; gelişmekte olan ülkelerde en sık kansere bağlı ölüm nedeni olup, gelişmiş ülkelerde ise akciğer kanserinden sonra ikinci ölüm nedenidir. 2012’de Dünyada 522 bin kadın meme kanseri nedeniyle hayatını kaybetmiştir Ülkemizde ise meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser olup sıklığı 100 binde 45’dir” dedi.

 

TARAMALAR ÜCRETSİZ

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtilerine de dikkat çeken Dr. Aytekin Kemik, memede ağrısız zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesi, deride kalınlaşma, şişlik ve tahriş, meme ucunun hassaslaşması, meme ucunun içe çökmesi, memeden renkli akıntı gelmesi gibi değişiklikler görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurmayı ihmal etmemek gerektiğini söyledi. “Meme kanseri başta olmak üzere kanser hastalığının erken teşhis edilmesi tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilemektedir” diyen Kemik, “Bu bağlamda ‘Ulusal Kanser Tarama Programı’ çerçevesinde Mersin ilimizde Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce yapılan toplum tabanlı kanser taramalarından tüm halkımız ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. Tarama programı çerçevesinde Aile Sağlığı Merkezlerimize ve KETEM'e (Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi) başvuran 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahimağzı kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapılmaktadır. Vatandaşlarımızı, geç kalmadan belirtilen kanser taramalarını yaptırmaları amacıyla Aile Hekimlerine müracaat etmeleri konusunda önemle uyarıyoruz” diye konuştu.

 

BİNLERCE KİŞİYE TARAMA YAPILDI

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından 2013 yılı itibari ile Ulusal Kanser Tarama Programı başlatıldığını da anımsatan Dr. Aytekin Kemik, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezleri’nin katkılarıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce Mersin’de kanser taramaları çerçevesinde 2013 yılından itibaren toplam; 85 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 146 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması (GGT) ayrıca 111 bin kişiye Serviks (rahim ağzı) kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapıldığını söyledi.

 “Bu taramalar sonucunda; 2013 yılından itibaren 55 kadınımızda meme kanseri, 21 kadınımızda serviks (rahim ağzı) kanseri ve 17 kişide kolon kanseri erken teşhis edilmiştir” diyen Kemik. “Erken evrede hastalığı tespit edilerek 93 bireyin tedavi başarısının arttırılması, hastanın kendisinin ve sevdiklerinin psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan kayıplarının azaltılması sağlanmıştır.

 

MERSİN MEME KANSERİ TARAMASINDA TÜRKİYE 4’ÜNCÜSÜ OLDU

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığımızca illerin haftalık Mamografi, Smear (Rahim Ağzı Kanser Tarama Testi) ve GGT (Kolon Kanserinin Tespitine Yönelik Gaitada Gizli Kan Testi) verileri yayınlanmakta olup, 26 Eylül -30 Eylül 2016 tarihlerini kapsayan haftalık Kanser Tarama Değerlendirmesine göre kolon kanseri taramasında alınan numune sayısına göre Mersin, Türkiye birincisi, meme kanseri taramasında çekim sayısına Türkiye 4’üncüsü, rahimağzı (Serviks) kanseri taramasına yönelik alınan numune sayısına göre ise Türkiye 8’incisi olmuştur.

 

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN BUNLARI YAPMAYIN

Kansersiz yaşam elinizdedir. Bunun için; Tütün kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakının. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden, alkolden uzak durun. Günlük besin tüketiminizin çeşitli olmasına dikkat edin. Özellikle bitkisel gıdalara ağırlık verin. Ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durun. 40-69 yaş aralığındaki kadınlarımızın iki yılda bir meme kanserinin erken teşhisine yönelik mamografi çektirmeleri önerilmektedir. Kadınlarımızın aile hekimlerine müracaat ederek meme kanserine yönelik taramalarını sevdikleriyle geçirecekleri güzel, huzurlu ve sağlıklı günler adına talep etmelerini öneriyoruz. Hastalıktan değil, hastalıkta geç kalmaktan korkalım” şeklinde konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA