“40 YILLIK MÜCADELEYE İHANET! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“40 YILLIK MÜCADELEYE İHANET!


 

Çevreciler belediye önüne siyah çelenk bıraktı

Mersin’de çevreciler Büyükşehir Belediyesi’nden Akkuyu için ‘onay’ niteliğindeki kararına tepki gösterdi. Kararın 40 yıllık nükleer karşıtı verilen mücadeleye ihanet olduğunu savunan nükleer karşıtları, Büyükşehir Belediyesi önüne siyah çelenk bıraktı.

SONER AYDIN

Mersin'de çevreciler, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Akkuyu Nükleer Santrali’nin 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda yer alması kararını merkezi idareye bırakan komisyon kararının MHP ve AKP’li meclis üyelerinin oyları ile onaylamasını protesto etti. Büyükşehir Belediyesi (taş bina) önünde bir araya gelen nükleer karşıtları, başta Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz ve daha önce nükleer karşıtı karar ilçe belediye başkanlarına sert tepki gösterdi. Çok sayıda STK temsilcisi ve siyasetçinin destek verdiği nükleer karşıtları adına kararla ilgili açıklama yapan Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıçcı, alınan bu kararı 40 yıllık nükleer karşıtı mücadeleye karşı yapılan bir ihanet olarak değerlendirdi.

“ALINAN KARAR SİYASİDİR”
İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan ortak komisyon kararları doğrultusunda Akkuyu Nükleer Santrali’nin İl Çevre Düzeni Planında yer alması sağlandığını dile getiren Kılıççı, “Belediye başkanları ve Meclis üyelerinin onayladıkları komisyon raporunun içeriği Akkuyu Nükleer Santralin Mersin İl Çevre Düzeni Planında yer alması için uydurulmuş bahanelerdir. Alınan bu karar siyasi bir karar olup, antidemokratik bir karardır. Alınan bu karar, Akkuyu'nun Fukuşima ve Çernobil olmasının, kamu kaynaklarımızın zarara uğratılmasının, Mersin'in nükleer çöplük olmasının, enerjide dışa bağımlılığımızın artmasının önünü açacak kamusal niteliği olmayan bir karardır. Alınan bu karar Akdeniz'in ekosisteminin ve insan sağlığının bozulmasına, bölgemizin tarımının, turizminin bitirilmesine olanak sağlayacak ranta dayalı bir karardır” ifadelerini kullandı.

“RANT UĞRUNA AKDIKLARI KARARI HİÇE SAYDILAR”
Alınan kararın çevre ve insan sağlığı açısından bilimsel, demokratik ilkelere aykırı olduğunu aktaran Kılıçcı, “Alınan bu karar Mersin İl Çevre Düzeni Planının temel ilkeleri olan ortak ve bilimsel aklın hakim kılınması, kamu yararı olgusunu önceleyen bir yaklaşımın sahiplenilmesi, demokratik, katılımcı bir sürecin benimsenmesi, alternatif akılcı çözümlerin üretilmesi, olan ilkelere aykırıdır. Bu kararın alınmasını sağlayan belediye başkanları ve Meclis üyeleri Akkuyu Nükleer Santralin bölgemize ve insanlığa vereceği zararları bildikleri için 2012 yılında yönettikleri belediyelerden aldıkları Meclis kararları ile Akkuyu Nükleer Santraline karşıydılar. Ama maalesef bugün siyasi rant uğruna belediyelerinin kararlarını hiçe sayarak yönettikleri ilçelerinde yaşayan halkın iradesini hiçe sayarak Akkuyu Nükleer Santraline evet demişlerdir” dedi.

“HUKUKSAL MÜCADELE DEVAM EDECEK”
Akkuyu Nükleer Santrali ilgili alınan karşı iptali için demokratik ve hukuk mücadelesine devam edeceklerini vurgulayan Kılıççı, “Akkuyu Nükleer Santralini onaylayan belediye başkanları ve Meclis üyeleri insani ve vicdani davranmayarak, çocuklarımızın geleceğini karartmasına izin verdikleri, ülkemizin geleceğini, sağlığını ve bağımsızlığını tehlikeye soktukları için isimleri tarihe kara leke olarak geçecektir. Buradan Akkuyu Nükleer Santralini onaylayanlara sesleniyoruz. Nükleer sevdanızın gerçekleşmesine asla izin vermeyeceğiz. Akkuyu Nükleer Santraline karşı bundan sonra demokratik ve hukuksal mücadelemiz devam edecektir" diye konuştu.
Açıklamanın ardından nükleer karşıtları, alkış ve sloganlar eşliğinde Büyükşehir Belediyesi önüne siyah çelenk bırakarak, tepkilerini dile getirdiler.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA