TEMA VAKFI, 25 YAŞINDA | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TEMA VAKFI, 25 YAŞINDA


 

TEMA’dan Kızkalesi, Ayaş ve Kuyuluk’ta yapılması planlanan golf sahalarına tepki: “Dünyada büyük bir kuraklık yaşanırken, 3-5 kişinin zevki için son derece fazla su isteyen golf alanları yapmak ne kadar doğru?”

Mehmet Nabi Batuk

Kurulduğu günden bu yana başta toprak olmak üzere tüm doğal varlıkların korunması için hem eğitim hem de yeşil alan çalışmaları yürüten TEMA Vakfı, 25. Yılını kutluyor. 
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Kaynakları Koruma Vakfı (TEMA) Mersin Temsilcisi Perihan Saydan Pazarbaşı, vakfın geride bıraktığı 24 yıl ve Mersin’de yapılan çalışmaları gazetemize değerlendirdi. Enerji kaynaklarını tasarruflu kullanma çağrısı yapan Pazarbaşı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ve Ayaş, Kızkalesi ile Kuyuluk bölgesinde yapılması planlanan golf sahalarına karşı mücadelelerinin devam ettiğini vurguladı.  

“DAHA FAZLA VERİMİN NASIL ALINABİLECEĞİNİ ANLATTIK”
Sözlerinin başında bir sivil toplum örgütü olarak giderek çoğalarak 25’inci yıla ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Pazarbaşı, vakıflarının 25 yılı için sanatçılar ve çocuklarla sahne alacakları bir etkinliğin yapılacağını söyledi. 2016 yılında Mersin’de gerçekleştirmiş oldukları çalışmalar hakkında da bilgiler veren Pazarbaşı, “Milli Eğitim Bakanlığı ve TEMA’nın ortak projesiyle değişik sınıflarda okuyan 8 bin öğrenciye doğa eğitimi verdik. Değişik seviyelerdeki öğrencilere toprağı, suyu, enerjiyi, tarım alanlarının nasıl korunabileceğini, tasarrufun nasıl yapılacağını ve daha fazla verimin nasıl alınabileceğini anlattık” dedi.

“SAĞ OLSUNLAR BİZİ HER ZAMAN DESTEKLERLER”
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ile beraber çalıştıklarının da altını çizen Perihan Saydan Pazarbaşı, “Bizi her zaman destekliyorlar. Bizde onları destekliyoruz. Çünkü iki kurumda birbirlerine muhtaçtır. Sağ olsunlar bizi her zaman desteklerler. Birçok okul ve kamu kurumunda ağaçlandırma çalışmaları yaptık. Bu çalışmalarda Orman Bölge Müdürlüğü, ihtiyacı olan yeri ve fidanları hazırlıyor bizde çocuklarımızla beraber giderek oralara ağaç ekerek yeşillendiriyoruz. Ayrıca Mezitli Belediyesi, Tema Mersin’in talebi üzerine biz oraya geçen sene defte ve zeytin fidanı ektik. Orası bizim koruluğumuz oldu. Çanakkale’deki çalışmaların ardından geçen sene yaptığımız çalışmalarda Çanakkale ve Kıbrıs’ta ağaçlandırma çalışmaları yaptık.

“ÜÇ BEŞ KİŞİNİN ZEVKİ İÇİN BÖYLE BİR YATIRIMA GİRMEK”
TEMA’nın birde savunma misyonu olduğunu dile getiren Pazarbaşı, “Verimli tarım alanlarına fabrika yapımını veya kentleşmeye açılmasını engellemeye çalışıyoruz. Mersin’de en önemli örneklerimiz ’den bir tanesi Akkuyu Nükleer Santralidir. Akkuyu’yu beslemek amacıyla yapılan Termik Santrallerdir. Bugün Taşucu’na gidecek olursanız denizin üzerinin çimento ile beton ile kaplı olduğunu göreceksiniz. Kızkalesi, Ayaş ve Kuyuluk’ta olmak üzere üç tane golf alanı planlanıyor. Golf alanları son derece fazla su harcayan alanlardır. Bu kuraklıkta ve bütün dünya kuraklığa giderken üç beş kişinin zevki için böyle bir yatırıma girmek de kadar doğrudur. O da tartışılır. Şimdide böyle mücadeleler veriyoruz” diye konuştu.      

“ELEKTRİKLERİNİ VE SULARINI EKONOMİK KULLANSINLAR”
2017 yılında en büyük hedeflerinden bir tanesinin 500 çocuğa kendi imkânları ile doğa eğitimi vermek olduğunu dile getiren Başkan Pazarbaşı, 500 çocuğun doğa eğitimi alabilmesi için SMS kampanyasına başladıklarını söyleyerek “Fidan bağışında bulunmaları çağrısında bulunuyoruz. TEMA yazıp 3464’e bir SMS atarlarsa TEMA’ya çocukların doğa eğitim almaları için katkıda bulunmuş olacaklardır. Vatandaşlarımız elektriklerini ve sularını ekonomik kullansınlar. ” diye konuştu. 
12 Eylül 1992 yılında kurulan ve 25. Yılını kutlayan TEMA, bugün yaklaşık olarak 650 bin gönüllüsüyle Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütleri arasında yer alıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA