Akkuyu’da keşif günü deprem uyarısı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akkuyu’da keşif günü deprem uyarısı!


 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ÇED keşfi, bilirkişi heyetinden bir akademisyenin KHK’yla görevden uzaklaştırıldığının anlaşılması sonrasında bugün yinelenecek. Keşif öncesi çevreciler itirazlarını yinelerken, deprem uyarısı yaptılar!

SONER AYDIN

Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının iptaline ilişkin yargı süreci devam ediyor.

Kararın iptali için Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile çok sayıda sivil toplum kurumu (STK) ve çevrecinin açtığı dava ile ilgili Temmuz ayında yapılan keşifte, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Ana Bilim Dalında görevli Profesör Ali Osman Öncel’in KHK’yla kamu görevinden çıkarılması keşfin yenilenmesine neden oldu. Bugün yapılacak keşif için aylardır hazırlıklarını sürdüren MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, keşif öncesi gazetemize önemli açıklamalar yaptı.

“BÖLGE DEPREM KUŞAĞINDA”

Nükleer santralin yapılacağı bölgenin deprem hattı üzerinde yer aldığını savunan Aslan, bölgenin jeofizik anlamında nükleer santrale uygun olmadığını ve itirazlarının başında bunun geldiğin aktardı. Sabahat Aslan, santralin yapılacağı alanın deprem bölgesi olduğunu kaydetti. Ecemiş fay hattının santralin yapılacağı alana yakın bir yerden geçtiğini dile getiren Aslan, “Fukişima faciası deprem merkezine 190 km uzaklıkta olmasına rağmen meydana geldi. Türkiye’nin en aktif 4 fay hattından biri olan Akkuyu’ya yakın geçen Ecemiş’in Akkuyu’yu etkileyeceğini anlatacağız. Bunun yanında jeofizik açısından yer altı suları ile ilgili de itirazlarımız olacak. Çünkü orada kuyular açılacak ve bölgenin yer altı suyunun tuzlanmasına neden olacak. Bölgesel iklim değişikliği yaşanacak. Nükleer santrallerde şuana kadar yaşanan kazaların nedeni soğutma suyunun çalışmamasıdır. Akkuyu’da da soğutma suyu dolgu alanına yapılmak istenmekte. Yani Akkuyu Nükleer Santralin en önemli kısmı doldu alanına yapılıyor. Bu durum kaza riskini arttırıyor. Örneğin; 4 şiddetinde bir sarsıntı olduğu zaman bu sarsıntılar dolgu alanında 4 katı büyüklüğünde hissedilecek. Yani santral depreme dayanaklı olsa bile sarsıntılardan mutlaka etkilenecektir” dedi.

“KEŞİF HEYETİ DEĞİŞTİ”

Aslan, bilirkişi heyetinde yer alan, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Ana Bilim Dalında görevli Profesör Ali Osman Öncel’in KHK’yla kamu görevinden çıkarıldığı yerine İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Demirbağ’ın atandığı bilgisini verdi. 11 Temmuz’daki keşifte yaşanan kargaşa nedeniyle raporlarını sunamadıklarını kaydeden Aslan, MERÇED olarak keşif heyetine yazılı rapor sunarak itirazlarını dile getireceklerini belirtti. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA