OTLATMA YASAĞI KALKSIN MALİYETLER DÜŞSÜN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

OTLATMA YASAĞI KALKSIN MALİYETLER DÜŞSÜN!


 

Mersin’de kuraklığın vurduğu hayvan üreticileri, artan yem maliyetleri karşısında uygun orman arazilerinin otlatmaya açılması için eğitim seferberliği başlattı.

Türkiye ortalamasının üzerinde otlatma yasağı alan Mersin’de bu sorunu aşmak için üreticileri eğitmeye çalışan Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, destek bekliyor. 

Mehmet Nabi Batuk 

Türkiye’de hayvan üreticilerinin en büyük sorunu yüksek maliyetler… Maliyetlerin ilk sırasında ise en çok payın ayrıldığı yem stoku geliyor. Bu sorunun çözümü için uygun orman arazilerinin otlatmaya açılmasını isteyen hayvan üreticileri, bu sayede maliyetlerin önemli ölçüde aşağı çekilebileceğini savunuyor.
Mersin’de, otlatma yasağının ülke geneline göre daha kapsamlı ve yüksek oranda uygulandığına dikkat çeken Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, bu sorunu çözmek için hayvan üreticilerine yönelik otlatma eğitimi seferberliği başlattı. 
Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Mersin Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen eğitimler ile uygun ormanlık alanlarda hayvanların en doğru şekilde otlatılması öğretiliyor. 
Bugüne kadar 8 ilçede hayvan üreticileri ile gerçekleştirilen toplantılarda orman mühendisleri; hayvan üreticilerine dikkat edilmesi gereken noktaları anlatırken, ormanlarda doğal hayvan gübrelerinin etkin şekilde kullanılarak orman sağlığının artırılmasına yönelik de eğitimler verilerek, soruları cevaplanıyor. 

“ÜRETİCİLER EN FAZLA YEME PARA HARCIYOR”
Keçi varlığında Türkiye’nin en büyük ilinin Mersin olduğunu söyleyen Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, ilin koyun varlığının da ciddi bir seviyede olduğuna dikkat çekti. 
Hayvan üreticilerinin en büyük sorununun yem maliyetleri ve kuraklık olduğunu söyleyen Akdoğan “Üreticilerinin en büyük gideri yem stoklarıdır. Yani en fazla yem için para harcıyoruz. Ama Mersin’de yem maliyetleri ayrıca çok yüksek. Bunun nedeni de hem geçtiğimiz yıl yaşadığımız kuraklık, hem de otlatma yasağının ülke geneline göre Mersin’de daha fazla uygulanması. Otlatmaya müsait orman arazilerinin etrafı tellerle çevrilmiş durumda. 
Bu konuyla ilgili Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ile yetişmiş orman sahalarının otlatmaya açılması için ortak bir çalışma başlattık. Küçükbaş hayvanlar bu meralarda otlatılırsa yem maliyetleri de doğal olarak daha aşağılara düşecek. Bugüne kadar 8 ilçedeki eğitim toplantılarımızı tamamladık. Bu toplantılarda köylerdeki üreticilerimiz ve muhtarlarımızı, orman bölge müdürümüz, işletme şeflerimiz ile bir araya getiriyor, yapılması gerekenleri ve yaşanabilecek problemleri tartışıp konuşuyoruz. Dikkat edilmesi gereken konuları anlatarak, üreticilere uyarılarda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

“ÜRETİMİ ARTTIRMALIYIZ”
Özellikle 2016 yılının hayvan üreticileri için bir kayıp yıl olduğunun altını çizen Mehmet Akdoğan, “Son 6 aydır ülkemiz çok sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bir darbe girişiminde bulunuldu. O süreci ülke olarak sağ salim atlatabildik ama bu olaylar tarım ve hayvancılık sektörlerini çok etkiledi. Biz ülke olarak şuan maalesef kırmızı eti ithal eder durumdayız. Bu kırmızı et açığını gidermemiz için en önemli etken küçükbaş hayvancılığın geliştirmesi konusudur. O yüzden koyun ve keçi varlığımızı daha çok arttırmamız gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu anlamda üreticilerimize bazı destekler sağlıyor. Bu destekler için üreticilerimiz adına bakanlıklarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu sayede Mersin’de koyun ve keçi varlığı önceki yıllara artış gösteren bir süreç içinde işliyor. Bu desteklerin önemini istatistiklerden görebiliyoruz. Devlet destekleri gerekli yerlere ulaşıyor. Biz üretimimize devam edeceğiz ve üretimimizi daha fazla nasıl arttırabiliriz bunun için çalışacağız” diye konuştu. 

“ÜRETİCİLERİMİZ FIRTINAYA MARUZ KALDI”
Ancak geçtiğimiz günlerde Mersin’in batı ilçelerindeki sera ve tarım alanlarında maddi zarara neden olan fırtınanın hayvan üreticilerini de olumsuz etkilediğini belirten Başkan Akdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bölgedeki hayvan üreticilerimiz çok kuvvetli bir fırtınaya maruz kaldı. Ağılları yıkılan üreticilerimiz oldu. Küçük çaplarda maddi hasarlar var. Bu küçük hasarları üreticilerimiz kendi aralarında giderdiler. Üreticilerimizin en büyük sorunu havanın hala kurak geçmesidir. Akdeniz bölgesinde daha kışa giremedik. Hala hava kurak geçiyor. Bugünden itibaren bölgemizde etkili bir sağanak bekleniyor. Herhangi bir sıkıntının yaşanmaması için birliğimizin SMS sitemi ile üreticilerimizi sürekli bilgilendiriyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve üreticilerimiz ile sürekli temas halindeyiz. Bu kışı umarım bereketli yağmurlar ile atlatabiliriz” dedi. 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA