Müteahhitlere kötü kente güzel haber! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Müteahhitlere kötü kente güzel haber!


 

Özellikle Yenişenir’de 30-40 katlı projelere ruhsat verilmesi ile kentin gündemine gelen ‘Yüksek Yapı Yönetmeliği’nin bir an önce çıkarılması için Büyükşehir Belediye Meclisi düğmeye bastı!

HEDİYE EROĞLU

Mersin’de son dönemlerde 20-30 kat ve üzeri inşaatların artmasına rağmen, yüksek katlı inşaatlara yönelik bir yönetmelik bulunmamasına karşı harekete geçildi. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin olağan aylık toplantılarının Ocak ayı birinci birleşiminde ‘Yüksek Yapı Yönetmeliği’nin bir an önce çıkması için düğmeye basıldı.

“YÖNETMELİK İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLADIK AMA TAMAMLAYAMADIK”

Mecliste konuyu ilk dikkat çeken Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan oldu. ‘Yüksek Yapı Yönetmeliği’nin bir türlü çıkmadığını söyleyen Tarhan, “Bu yöndeki çalışmalar hangi aşamada?” dedi.

Bunun üzerine Baykan Burhanettin Kocamaz bürokratlarına söz verdi. Büyükşehir İmar Dairesi yetkilileri de, talep üzerine çalışmalarına başlandığını ama henüz tamamlamadıklarını bildirdiler.

Bunun üzerine Başkan Kocamaz, “Ama o zaman hızlandırın o zaman. Her yerde aynı sıkıntı var” dedi. Bürokratlarına Yüksek Yapı Yönetmeliği’ni Şubat meclisine yetiştirme talimatı veren Kocamaz, “Bundan sonra bahane filan kabul etmiyoruz. Bir sonraki Şubat meclisinde bu konu görüşülmüş olacak. Gerekirse ilçe belediye başkanları ile bir araya gelin, başka Büyükşehir belediyelerinden de örnekler alın. Değerlendirmeyi yapın ve Şubat meclisine mutlaka gelmiş olsun. Ama şuda bir gerçek ki; insan 30-40 kat binaların yanından geçerken ürküyor” diye konuştu. 

“NE HİKMETSE ERDEMLİ’NİN KARARLARI BİR TÜRLÜ GEÇMİYOR”

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu da söz alarak, “Üzerinde hassasiyet ile durduğumuz konu şu; bir yerde 10 kat diğer yerde 11 kat, emmebasma tulumba gibi durmasın, kentin siluetini bozmayan bir plan için uğraşıyoruz. Ama ne hikmetse Erdemli’nin kararları bir türlü geçmiyor” dedi.

YÜKSEK KATLARDAN EN ÇOK MUZDARİP OLAN YENİŞEHİR

Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim genç ise konudan en çok kendi belediyesinin muzdarip olduğunu söyleyerek, “Yüksek Yapılar Yönetmeliği’ni yapma yetkisi Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu için biz de belediyeye başvurduk. Ancak o konuda bir ilerleme yok. Yönetmeliğin Büyükşehir Belediyesi tarafından acilen yapılması gerekir. Şimdi Büyükşehir’e tekrar başvuracağız. Çünkü sel afeti belediyeleri tekrar tetikledi, harekete geçirdi. Sorunlar tekrar gündeme geldi. Yenişehir’de şuanda gördüğüm kadarıyla önümüze gelen ve gelecek 30-35, 40 katlı yapıların yapımı talebi var. Bu bizde büyük bir sıkıntı yaratıyor. Sıkıntı yaratmasının nedeni şu; Mersin’de bu denli yüksek yapıları yapacak bilgi birikimine sahip inşaat firmaları yok. İnşaat yapan müteahhitler bu konuda teknik eleman değiller. Karpuzcu, manav, bakkal gibi başka bir meslekten gelmiş parası olan insanlar. ‘Ben yaparım’ diyor. Üst üste beton döküp 30-35 kat yapmayı çok kolay zannediyor. Oysaki yüksek yapılar çok ayrı bir teknolojiyi gerektirir.

“YENİŞENİR’E 20 KAT SINIRI GELSİN”

Geçmiş dönemde Büyükşehir Belediyesi’ne başvurduk ve yüksek katkı yapıların Yenişehir’de 14 kat ile sınırlandırılmasını istedik. O zaman Büyükşehir Belediyesi bunu reddetti. Keşke kabul etseydi. Ama şimdi yeniden başvuracağız. Çünkü bölgemizde yüksek katlı yapı yapma talebi çok yüksek. Yoğunluğun 0,90 olarak kullanıldığı bölgemizde yüksek katlı binaların zeminde yüzde 30 taks kullanılmasını ve yüksekliğin 20 katta sınırlandırılmasını isteyeceğiz. Bu sayede müteahhitlerin talebi de yerine gelir. Ve onların sahip olduğu teknoloji de buna denk gelir. Büyükşehir’e başvuracağız ama Büyükşehir’in acil olarak bunu çıkartması gerekir” dedi.

“30 ve 40 KATLI PROJELER RUHSAT ALDI”

Ayrıca, ‘şurada yüksek yapı yapılabilir, burada yapılmaz’ gibi bir düşüncenin olamayacağını da söyleyen Başkan Genç, deniz içinde de bataklıkta da yüksek katlı bina yapılabileceğini ancak önemli olanın projeye göre uygun teknolojiyi kullanarak, doğru hesaplamaları yapmak olduğunu vurguladı. 

Yenişehir’e 30-40 kat için ruhsat alan projeler olduğunu da açıklayan Başkan İbrahim Genç, “Yasal olarak bir şey yapamıyor, engellemiyoruz” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA