Mecliste sert ihale tartışması | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mecliste sert ihale tartışması


 

Büyükşehir Meclisi’ne Başkan Kocamaz ve AKP’li meclis üyesi İsmail Yerlikaya arasındaki akaryakıt ihalesi tartışması damga vurdu. AKP’li Yerlikaya ihalede usulsüzlük yapıldığını iddia ederken, Başkan Kocamaz ise Yerlikaya’yı takipçilik yapmakla suçladı.

SONER AYDIN

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2017 Yılı Ocak Ayı Toplantısı’nın ikinci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Meclis toplantısında geçtiğimiz günlerde yapılan akaryakıt ihalesi yeniden gündeme gelince ortalık gerildi. Komisyon raporları ve idare tekliflerinin görüşülmesinin ardından AKP’li meclis üyesi İsmail Yerlikaya, tartışmalı akaryakıt ihalesi ile ilgili söz aldı. Yerlikaya, ihalenin özellikle bir firmanın kazanması için hazırlandığını öne sürünce Başkan Kocamaz, Yerlikaya’ya sert çıkarak, iş takipçiliği yapmakla suçladı. Karışıklı diyalogların ardından Başkan, söz konusu ihaleye giren BALPET adlı firmanın neden ihaleden elendiğine dair bir takım belgeler sundu.

AKP’Lİ YERLİKAYA VE BAŞKAN KOCAMAZ ARASINDA SERT TARTIŞMA

Tartışmalar sürerken AKP’li Yerlikaya, bir taziye nedeniyle grup olarak meclisten ayrılmaları gerektiğini söyledi ancak Başkan Kocamaz bir takım doküman hazırladığını ve meclise sunmak istediğini söyledi. Yerlikaya’nın “Bir daha ki mecliste tartışalım” demesi üzerine sert çıkan Başkan Kocamaz, “Bir dahakine olmaz bu işi sıcağı sıcağına konuşalım. Geçen burada sanki Belediye yasa dışı bir iş yapıyormuş gibi ithamlarda bulunuldu herkes şeffaf bir şekilde cevap veriyoruz, hazırlığımızı yapıyoruz, bu tartışmalardan sonra ben bu ihaleyi tekrar incelettim. Bu arada da teftiş kurulundan bir rapor çıkardık. Bu hale ile ilgili herhangi bir usule aykırılık var mı? Şeklinde, şimdi bu itiraz eden AKP’li arkadaşları bu şekilde konuşturmaya sevk eden BALPET, eğer bu firma haklı olsaydı, Kamu İhale Kurumu’na şikâyetini yapar ve değerlendirme orda yapılırdı. Tabi Kamu İhale Kurumu’na giden bir başka firma olmuş, Kamu İhale Kurumu ihalede herhangi bir usulsüzlük olmadığına karar vermiş ve diğer firmanın yaptığı başvuruyu ret etmiş, bu arkadaşımız zaten KİK kurallarına göre deniliyor ki cirosu tutmayan firma ihaleden elenir. Bu firmanın cirosu tutmuyor. Taşıt tanıma sistemi yok ve onun bize ifadesi taşıt tanıma sisteminde ‘ben bir başka firmadan yararlanabiliriz’ şeklinde oldu. Araştırdık, kesinlikle bir firma başka bir firmanın taşıt tanıma sisteminden EPDK kurallarına göre faydalanamaz, bu firmanın ilçelerde istasyonu yok, ‘kiralama yapacağım’ diyor. Ama EPDK, kiralama yapamayacağını söylüyor. Çünkü firmalar işletmeye başlarken 5 yıllık intifa hakkı istiyor. Dolayısıyla o süre içerisinde bir firma başka bir iş yerini kiralayamaz, ayrıca firmalar birbirlerine EPDK kurallarına göre fatura kesemez, bunu detaylı bir şekilde araştırdım. Teftiş kurulumuz rapor hazırladı ve bu rapora göre; “4734 sayılı Kamu İhale Kanunu başta olmak üzere, ilgili diğer kamu ihale mevzuatından usule aykırı herhangi bir durumun bulunmadığı be bu konuda herhangi bir aksi imareye tarafımızca rastlanmamıştır.” Dolayısıyla arkadaşlarımız bundan sonra bir şeyi konuşurken benim gibi araştırma yapıp konuşsalar bir sıkıntı çıkmayacak bir diğeri de burada bir itham vardı. Sanki Büyükşehir Belediyesi bir yolsuzluk yapıyormuş gibi bir tavır takınıyordu. Birkaç firma hariç bu şartları yerine getirmesi mümkün değil, hazırlansınlar gelecek sene gelsinler bu arkadaş,  bu ihaleye katılmasının mümkün olmadığını bildiği için, mahsus yüksek kırım yaparak vatandaşın kafasını karıştırmaya çalışıyor. Bu kadar kırım yapan, çok büyük işler yaptım diyen bir firmanın cirosunun da büyük olması lazım, Adana’da da aynı şartlardan elenmiş” dedi.

KOCAMAZ: “BENİ KULAĞINLA DİNLEMİYORSUN!”

Söz konusu ihalenin gündeme toplantıda grup sözcüleri Kadir Canlı’nın bir konuşma yaptığını ve “Yüzde 3 ıskonto (kırdırma) çok düşük bir rakam, neden yüzde 8 ıskonto (kırdırma) varken neden ihaleyi iptal etmediniz” diye sorduğunu hatırlatan Yerlikaya, “Mersin’in menfaati için 5 milyonluk bir faydası olduğu için sormuştu. Evrak eksik dendi, ciro dendi. Ciro olarak baktığımızda, ihaleyi kaybeden firmanın cirosu 10 katıdır” diye konuştu. Bunun üzerine Başkan Kocamaz ise, “Sadece ciro değil sen beni kulağınla dinlemiyorsun o zaman” diye yanıt verdi.

Yerlikaya’nın “Ciro dendi ciro olarak baktığımızda bu ihaleyi kaybeden yani en düşük kırımı veren firmanın diğer firmanın on katıdır. Vergi dairesi burada bakabiliriz. Taşıt tanıma sistemi diyorsunuz. 9 aylık mizan istenmiş herhalde. Götürüyor, eksik evrakın yok, ihaleye girebilirsin diyorlar” demesinin üzerine, Başkan Kocamaz kendisini, Yok, dokuz aylık mizanı değil, daha önceki yıllara ait evrakları getirmiş” diye savundu.

Sinirlerin gerildiği mecliste Başkan Kocamaz ve AKP’li Yerlikaya arasındaki tartışma şu şekilde deva etti;

“İŞİNİZ GÜCÜNÜZ ORTALIĞI KARIŞTIRMAK”

İsmail Yerlikaya: “Tamam 9 aylık mizanı getiriyor. Onu bir kenara bırakalım şimdi,  taşıt tanıma sistemi için önce bir kişinin ihaleyi almış olması lazım, ihaleyi aldıktan sonra gider

şartnameye göre sistemini kurar oturtur”.

Burhanettin Kocamaz: “Kuramıyor diyorum sana sen anlamıyor musun!”

İsmail Yerlikaya: “O zaman sizin söylediğinize göre o kadar güzel bir şartname hazırlanmış, tüm Mersin’de kimse hazırlayamıyorsa, ben olsam bir daha ki sefere bu yüzde 3 iskontoyu da yapmam zaten sizin söylediğinize göre mutlaka bu firmaya verilmesi gerekiyor”.

Burhanettin Kocamaz: “İsmail bey işi çığrından çıkarmayın her defasında aynı şeyi yapıyorsunuz. Yeter artık. Bundan ciro belgesi istenmiş niye getirememiş, daha önceki yıllara ait getiriyor”.

İsmail Yerlikaya: “KİK’e başvurmuş dediniz ve ret yediği söylendi, KİK’e başvurduğunda ret edilme sebebini söyleyin o zaman, niçin KİK kabul etmemiş”.

Burhanettin Kocamaz:  “İtiraz edilmiş, Ne olduğunu ben bilmiyorum”.

İsmail Yerlikaya: “15 günlük itiraz süresinin bitiminde 16’ıncı günde itiraz edilirse ret edilir.  İtiraz süresini geçirmiş, başkada bir şey yok”.

Burhanettin Kocamaz: “Olur mu itiraz süresi geçtikten sonra itiraz edebilir mi?”

İsmail Yerlikaya: “O yüzden kabul edilmedi zaten”.

Burhanettin Kocamaz: “İşiniz gücünüz ortalığı karıştırmak ben size burada anlatıyorum. Siz anlamamakta direniyorsunuz, ya da insanların kafasını karıştırmak için bu tür yollara başvuruyorsunuz. Bende Sizi bu nedenle kınıyorum.  Madem böyle itham ediyorsunuz ben de o firmanın işini takipçilikle suçluyorum”.

İsmail Yerlikaya: “Beni öyle suçluyorsanız 15 günlük itiraz süresini geçirmesi için firmayı neden yanınıza çağırıp neden bekleyin dediniz, firma 16’ıncı günde niye itiraz ediyor bunu da açıklayın”.

Burhanettin Kocamaz: “Ben nerden bileyim”.

İsmail Yerlikaya: “Firmaya zabıta ekibi giderse adam 16’ıncı günde itiraz eder”

Burhanettin Kocamaz: “Ne, zabıta mı zorladı? Terbiyesizlik etmeyin. Yeter artık. Kapat, kapat. Bu kadar da olmaz ya. Varsa bir yanlışlık sen şikâyet edersin ben de soruşturmanın karşılığını veririm”.

İsmail Yerlikaya:  “Terbiyesizliği kimse etmiyor”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA