IRAK PAZARINI KAPTIRMAYA BAŞLADIK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

IRAK PAZARINI KAPTIRMAYA BAŞLADIK!


 

Irak’a ihracat geçen yıl azalırken, güneyde ikinci vergi alınması Türk firmalarına darbe vurmaya devam ediyor

“Elimizdeki pazarı yavaş yavaş İran'a, başka firmalara kaptırmaya başladık” diyen TISİAD Başkanı Kılıç, ihracatın önünün açılması için sorunun bir an önce çözülmesini istedi.

Kılıç, Irak'a girişte Türk işadamlarına geçiş üstünlüğü sağlanmasını da istediklerini dile getirdi. Kılıç, Irak'a girişteki 5 kapının da acilen açılması gerektiğini belirterek, ticaretin dostluğu da geliştirdiğine işaret etti.

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Irak'ın Türkiye ve Mersin açısından önemini anlattı.
TISİAD'ın 17 Mayıs 2012 tarihinde Mersin'de bir grup girişimci iş insanı tarafından kurulduğunu anımsatan Kılıç, üye profiline bölgenin gücünü yansıtacak şekilde büyük ölçekli kuruluşları da katarak yapısını güçlendirdiğini söyledi.
Derneğin misyonunu;  "Türkiye ile Irak arasında ticari, sosyo-ekonomik ve kültürel ilişkilerin artırılması, mevcut ilişkilerin geliştirilmesi ve devamlılığın sağlanması için faaliyet göstermek" olarak açıklayan Kılıç, TISİAD'ın, Türkiye, Irak iş insanlarını bir çatı altında bir araya getirmek ve birlik oluşturmayı hedeflediğini kaydederek, hedefleri şu sözlerle anlattı:

“AMACIMIZ DOSTLUĞUN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAMAK”
"TISİAD, Türkiye Irak ülkelerine mensup işadamlarını bir çatı altında bir araya getirmek ve fikir birliği oluşturmak, Türkiye Irak İşadamları ve akademisyenleri arasında ekonomik ve kültürel bağların oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak. Sağlanabilecek hizmet alanlarında Irak halkının bilinçlendirilmesini sağlamak, gerektiğinde onların eğitimini üstlenmek. Üniversite yöneticilerini, özel sektörle bir araya getirip sinerji oluşturarak yeni fikirler ve projeler üretilmesini sağlamak ve üniversite – sanayi iletişimini sürekli kılmak. İş birliği ve koordinasyon içinde her alanda verimin arttırılmasını ve bölgesel fırsatlardan iş çevrelerinin de yararlanmasını sağlayıcı platformlar oluşturmak ve iş birliği projeleri üretmek. Katılımcı ve paylaşımcı kardeş ülke ruhunu geliştirmek. Ekonomik ve ticari içerikli toplantılar dışında sosyal içerikli, bilgi ve görüş teatisi sağlayacak toplantı, konferans, seminer, fuar ve atölye çalışmaları düzenlemek. Türkiye ve Irak şirketleri arasında sosyal ve ticari şuuru geliştirici ve böylelikle daha ileri bir toplum düzeyine ulaşmaya sağlayıcı faaliyetler başlatmak. Barış, kardeşlik, dostluk ve hoşgörü ile toplumsal kalkınmanın gerçekleştirilmesine yardımcı olmak. Amaç ve ilkeleriyle Uluslararası platformlarda ticari ve ekonomik anlamda Türkiye Irak dayanışmasını ve ortak çıkarlarını  desteklemeyi temel misyon edinmiş  bir sivil toplum örgütüdür."

ARAÇLARIN YÜZDE 65'İ IRAK'A GİDİYOR
Mersin'in 2  milyara yakın ihracatı olduğunu anımsatan Kılıç, bunun yaklaşık yarısının Irak'a gerçekleştiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı: “Irak, coğrafi olarak bize çok yakın. Mersin Limanı'na gelen konteynırların, Serbest Bölgeye gelen ürünlerin, Organize Sanayi Bölgesi'nden üretilen ürünlerin bir kısmı Irak'a gidiyor. Mersin denilince akla bakliyat ve lojistik geliyor. Bakliyatın başkenti, lojistiğin merkezi Mersin.İstanbul'dan sonra uluslararası çalışan büyük araçlar Mersin'de. Mersin'deki araçların büyük kısmı da Irak'a çalışıyor. Habur Sınır Kapısı'ndan yıllık 700 bin sefer sayımız var. Bu da günlük ortalama 2 bin 300 araca denk geliyor. Bu rakam, Türkiye'den yurt dışına çıkan araç sayısının yüzde 65'ine denk geliyor. Habur'dan Irak'a giden araç sayısı, Türkiye'deki tüm kapılardan çıkan araç sayısından daha fazla. Bu da Mersin'i etkiliyor. Mersin, lojistik bir şehir. Ayrıca bir ticaret şehri. Irak iyi giderse, Mersin'de çok iyi gidiyor." Son dönemlerde Irak'a ihracatta gerileme yaşandığına dikkat çeken Kılıç, ihracat ve lojistikte yaşanan gerilemenin Mersin'i olumsuz etkilediğini söyledi.

MERSİN YILDIZI PARLAYACAK BİR KENT
Kılıç, bir süre önce Irak Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dr. Hisham Al Alawi Mersin'de ağırladıklarını anımsatarak, şunları söyledi: “Sayın valimizi, Tarsus Mersin OSB'yi, AKİB'i MESBAŞ'ı, Irak'a yoğun çalışan Aves firmasını büyükelçi ile ziyaret ettik. Ardından Mersin iş dünyasına bir konferans düzenledik. Çok verimli bir konferans oldu. Mersin'in tüm dinamiklerini ziyaret ettik. Önümüzdeki dönem Mersin ile Basra'yı kardeş şehir yapma çalışmalarımız olacak. Bu konuda sayın valimizden ve belediye başkanımızdan destek istedik. Mersin'in dinamiklerine, Mersin'i Erbil'de, Basra'da tanıtma çağrısı yaptık. Mersin'in tanıtım günleri Ankara ve İstanbul'da gerçekleşiyor. Hemşerilerimiz gelip ziyaret ediyor. Mersin'in tarımını, turizmini, markalarını, sanayisini Erbil'de tanıtalım. Ticarete dönüşsün, dostluğumuz kazansın. Sayın büyükelçinin Mersin'e ikinci gelişi. Mersin'e büyük önem veriyor. İnanıyorum ki Mersin önümüzdeki dönem yıldızı parlayacak bir şehir. Şunu iddia ediyorum; Türkiye'nin İstanbul'da rakibi olabilecek tek şehir Mersin."
Mersin ile ilgili önemli projeler olduğunu ifade eden Kılıç, "Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan'ın önderliğinde gerçekleşecek bu projeler hayata geçtiğinde; Mersin çağ atlayabilir. Uluslararası havalimanı, 15 milyon ciroluk yeni liman projesi var. Serbest Bölge'nin genişlemesi, Çeşmeli-Silifke otobanı, Mersin- Antalya duble yolu, Adana-Mersin demiryolunun genişlemesi, Konya-Karaman-Adana Mersin üzeri gelecek hızlı tren, Kazanlı Seyhan Turizm Projesi, Karboğazı'nda turistik tesis projesi gibi güzel projeler hayata geçtiği zaman Mersin bir cazibe merkezi olacak" dedi.

“FAHRİ KONSOLOS GİBİ ÇALIŞIYORUZ”
Başbakan Binali Yıldırım'ın Irak'a gerçekleştirdiği ziyaretin çok önemli olduğuna vurgu yapan Kılıç, "Bu ziyaret bizim için de çok önemli. Uzun zamandır hükümetler arasında soğukluk vardı. Başbakanımızın Bağdat ve Erbil ziyaretleri çok önemli oldu. Bunun meyvelerini önümüzdeki aylarda alacağız. Ziyareti çok olumlu ve önemli buluyorum" diye konuştu.
TISİAD olarak Irak fahri konsolosu gibi çalıştıklarını dile getiren Kılıç, önümüzdeki dönem için önemli projeleri hayata geçirmeyi planladıklarını belirterek, bu konuda şu bilgileri aktardı: "En büyük projemiz Irak İş Zirvesi. Irak'ın 19 vilayetinden işadamları ve bürokratlarının katılacağı büyük bir zirve planlıyoruz. Türkiye'nin pek çok şehrinden iş insanları da gelecek. İkinci projemiz; Güney Bağdat İş Zirvesi. Türk işadamları Kuzey Irak'a yoğunlaşmış. Fakat Bağdat'ın güneyinde de 10 il var. Bu iller, yatırıma, ticaret aç. Bu illerin işadamlarını, bürokratlarını davet ederek, ikinci bir zirve gerçekleştireceğiz. Üçüncü projemiz; Irak'ın18 vilayetinin sanayi odalarının, borsalarının başkanlarının davetli olacağı bir iş zirvesi planlıyoruz. Dördüncü projemiz; 2016 yılında Irak'a en fazla ihracat yapan 10 firmaya ödül, Irak'ın Türkiye'den ithalat yapan 5 firması ile Irak'ta müteahhitlik hizmetleri yapan 5 Türk firmasına bir ödül gecemiz var.  Kardeş şehir çalışmalarımız var. Öncelikle Basra-Mersin, Erbil ile başka bir ilimizi kardeş şehir yapma çalışmalarımız olacak. İş gezilerimiz olacak. TISİAD, Çukurova SİFED üyesi. Türkiye'de kalkınma ajansının olduğu her bölgede bir federasyon var. Çukurova federasyonu da Mersin ve Adana'daki derneklerin oluşturduğu bir federasyon. Önümüzdeki dönem federasyonumuza üye derneklerin üyelerini Irak'a götürmeyi planlıyoruz. Diğer bir projemiz; 26 federasyonun oluşturduğu çatı örgüt olan TÜRKONFED'in üyelerini Irak'a götürmeyi planlıyoruz.TÜRKONFED üyelerini de Irak'a davet ettik. Geçen yıl Çırağan Sarayı'nda genel kurul yapıldı."

ELİMİZDEKİ PAZARI KAPTIRMAYA BAŞLADIK
Irak'ın Türkiye açısından önemli bir ülke olduğunu ifade eden Kılıç, "Ticari, kültürel, dini bağlarımız var. Aynı coğrafyayı paylaşıyoruz. Bizim için diğer ülkelerden çok daha önemli. 2013 yılından sonra Almanya'nın ardından en fazla ihracat yaptığımız ülkeydi. Çeşitli nedenlerden dolayı ihracatımızda azalmalar oldu. 2014'ü 10.8 milyar dolar,  2015'i 8,5 milyar dolar, 2016'yı da  7.6 milyar dolarla kapattık. İhracatımızda yarı yarıya bir düşüş var. Buna acilen çözüm bulunması lazım. Hem büyükelçilik hem de bakanlar düzeyinde görüşmelerimiz devam ediyor. Şu an büyük sıkıntımız ikinci vergi. Irak'ın içerisinde ikinci vergi alınıyor. İhracatçımız ürünü Habur'dan girdiğinde Halil İbrahim Gümrüğü'nden gümrük vergisi alınıyor. Kuzey Irak'a gittiğimizde her hangi bir sıkıntı yok. Ürün Bağdat güzergahına ve Bağdat'ın güneyine indiğinde ikinci vergi alınıyor. Bu da bizi çok zor duruda bırakıyor. Bu verginin acilen kalkması gerekir. Elimizdeki pazarı yavaş yavaş İran'a, başka firmalara kaptırmaya başladık. Çünkü İran'dan gelen ürünlerden ikinci vergi alınmıyor. Türkiye'den pek çok firma, karayoluyla çok yakın olmasına rağmen vergi nedeniyle ürünlerini deniz yoluyla göndermeye başladı. Bu da bizi çok etkiliyor" dedi.
İkinci verginin kaldırılması için hükümet düzeyinde çalışmaların olduğunu kaydeden Kılıç, ihracatın önünün açılması için sorunun bir an önce çözülmesini istedi.
Kılıç, Irak'a girişte Türk işadamlarına geçiş üstünlüğü sağlanmasını da istediklerini dile getirdi. Kılıç, Irak'a girişteki 5 kapının da acilen açılması gerektiğini belirterek, ticaretin dostluğu da geliştirdiğine işaret etti. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA