“Arı biterse, tarım biter!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Arı biterse, tarım biter!”


 

Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Torpil, 4 yıldır devam eden arı zehirlenmelerinden dolayı Mersin’de, Hatay’da, Adana’da arıcılık faaliyetinin bitme aşamasına geldiği uyarısında bulundu.

SONER AYDIN

Mersin Arıcılar Birliği ve Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Mersin’deki arıcılık sorunları anlattı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirilen ortak basın açıklamasında arıcılık sorunları masaya yatırıldı. Özellikle arıcıların yanlış ilaçlama nedeniyle arılara büyük zarar verdiği dile getirilen açıklamada, zirai ilaç bayilerine de ilaç satışı konusunda uyarılar geldi.

“TARSUS’TA12 BİN KOVAN ARI ÖLDÜ”

Yanlış ilaçlama nedeniyle arılarda son yıllarda zehirlenmeler yaşandığını dile getiren Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Torpil, sadece Tarsus’ta 12 bin kovan arının öldüğünü söyledi. Çiftçilerin merdiven altı ilaç kullanımdan kaçması gerektiğini belirten Torpil, “4 yıldır bu arı zehirlenmelerinden dolayı Mersin’de, Hatay’da, Adana’da arıcılık faaliyeti bitme aşamasına geldi. Arılarda inanılmaz bir zehirlenme var. Çiftçilerin özellikle merdiven altı ilaçlar kullanmamasını öneriyoruz.  Özellikle bu tarlalarda kullanılan ot ilaçları, çiçek döneminde verildiği için arılar, araziden aldığı poleni direk götürdüğü için bu zehirlenme bir hafta devam ediyor. Bizler hiçbir çiftçiye ilaç kullanmayın diyemeyiz ama merdiven altı ilaç kullanılmasın. Şu net söylememiz gerekir, arıcılık biterse çiftçilikte biter.  Bizde sadece Tarsus’ta 12 bin kovan arı öldü. Narenciye üretiminin olduğu her yerde yaşanıyor bu ölümler, ne yazık ki. Bizler şimdi Orman Müdürlüğü ile birlikte ormanda arıcı kışlatmak için ‘arı konaklama yerleri’ açtırıyoruz” dedi.

“ZİRAATÇILAR VE ARICILAR DİYALOG İÇİNDE OLMALI”

Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu ise, arının önemine değinerek, arıların her yönden insanoğlunun gıda ihtiyaçlarını karşılayan bir canlı olduğunu vurguladı.  Erkenci olarak bilinen nektarin, Japon eriği gibi ağaçların çiçek açmaya başladığı bir dönem olduğunu ve arıların polenlerin taşınması yoluyla bitkilerde döllenmeyi sağlayan bir canlı olduğu bilgisini veren Karaoğlu, “Biz bu konunun önemini bildiğimiz için mühendisler odası olarak,  bunu kamuoyu ile paylaşma gereği duyduk. Burada en fazla dikkat edilmesi gereken konuların başında ziraat mühendislerimizin veya zirai ilaç bayilerimizin, çiftçilerimize ilaçları verirken arı faaliyetlerinin az olduğu ve olmadığı dönemlerde ağaçların ilaçlanmasının tavsiyesinde bulunulması gerekir. Bu konuda hem çiftçilerimize hem de ziraat mühendislerimize uyarıda bulunmuş oluyoruz. Bilindiği gibi arılar 7 kilometre mesafeye gidebilme özelliğindedir. Bundan dolayı ilaçlamalara başlamadan önce arıcılar ile çiftçilerimizin çok iyi diyalog içerisinde olması gerekmektedir. İlaçlama yapılacağı zaman arı kovanlarının o saatte kapanması gerekiyor. Arılar insanoğlunun besin kaynağıdır. Tarım için olmazsa olmazdır. İlaçlı çiçeklerin olmadığı dönemlerde bahçe içerisinde bulunan otlara da arılar gidiyor. Bundan dolayı yabancı ot ilaçlamasını yaparken de özellikle arı faaliyetinin olmadığı dönemlerde sabah erken saatlerde veya gece bu ilaçlamaların yapılması gerekmektedir. Arılara zehirsiz olan ilaçlama yapılırsa özellikle arıların ölümüne sebep olmayız” ifadelerini kullandı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA