“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ SORUNLARA ÇARE İÇERMİYOR ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ SORUNLARA ÇARE İÇERMİYOR ”


 

CHP Mersin Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, TBMM’de yaptığı konuşmada 11 Şubat 2015’te Mersin’in Tarsus ilçesinde katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ı anarak, kadın cinayetleri ve cinsel istismardaki artışa dikkat çekti.

Son on dört yılda halkın gelenekleri, inançları ve gelişmişlik düzeyi değişmediği hâlde, kadına yönelik şiddetin yaklaşık yüzde 1.400 oranında, cinsel tacizin yüzde 450 oranında, çocuğa yönelik cinsel istismarın yüzde 434 oranında arttığını belirten Aytuğ Atıcı, “2011 yılında kadın cinayetleri sayısı 121 iken 2016 yılında neredeyse 3 kat artarak 328 oldu. Bu cinayetlerin maalesef yüzde 50'si olağanüstü hâl uygulaması döneminde ortaya çıkmıştır. Olağanüstü hâl uygulamaları maalesef kadın cinayetlerini engelleyememiştir” dedi. 

Atıcı, kadın cinayetlerinin giderek arttığını belirterek; “Türkiye'de istikrar yok diyenler bence yanılıyorlar. Bu rakamlar bize, kadınlara ve çocuklara yönelik cinsel istismarın, şiddetin istikrarlı bir şekilde arttığını gösteriyor. Bu rakamlar, suçların önlenmesinde sadece ceza yönteminin caydırıcı etkisinin olmadığını, yetersiz olduğunu söylüyor. Eğitimin etkin bir şekilde kullanılması, yöneticilerin kullandığı dili düzeltmesi ve uygulanan sosyal politikaların daha etkili olması bizim için son derece önemlidir” dedi.
Milletvekili Atıcı, kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar suçlarında cezaların infazının ertelenmesi ya da infazda uygulanan indirimlerin toplum vicdanını yaraladığını belirterek, bu uygulamanın kaldırılması için TBMM’de verdikleri kanun teklifine AKP’nin göz ucuyla dahi bakmadığını söyledi.
Cinsel saldırı ve çocuğun cinsel istismarı suçlarını engellemek için caydırıcılığı artıracak daha etkin yasalara ihtiyaç olduğunu ve milletvekillerinin Başkanlık tartışmaları nedeniyle milletin canını, malını ve namusunu korumak gibi asıl meselelerle ilgilenmediğini belirten Atıcı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Başkanlık sistemi, yeni Özgecan vakalarının meydana gelmesini engelleyecek mi? Başkanlık sistemi kadınlara ve çocuklara yönelik cinsel saldırıları önleyecek mi? Hayır. Bu nedenle, özellikle kadınlarımız, kutuplaşmaya ‘Hayır’ diyecekler. Kadınlarımız, şiddete ‘Hayır’ diyecekler. Kadınlarımız, kadın cinayetlerine ‘Hayır’ diyecekler. Kadınlarımız, çocuk istismarına ‘Hayır’ diyecekler. Ekonomik şiddete ‘Hayır’ diyecekler. Ve yine, kadınlarımız, bunların hiçbirine deva olmayan bu Anayasa değişikliğine ‘Hayır’ diyecekler. Bizler, Özgecan'a ve mağdur edilen tüm kadınlara yapılanları unutturmak istemiyoruz. Bir tek kişinin her şeye karar vermesi yerine ortak akıl, şeffaf yönetim ve demokrasiyi kurabilirsek inanın her şeyin üstesinden gelebiliriz. Bu vesileyle, Özgecan'ın anısını yaşatmış ve ailesinin acılarını bir nebze hafifletmiş olacağız. Ölüm yıl dönümünde Özgecan'ı tekrar rahmetle, saygıyla anıyorum, ailesine yeniden başsağlığı diliyorum, onların acılarını paylaşıyorum. Ve ülkemizde, özellikle kadına yönelik şiddete ve çocuk istismarına ‘Dur’ diyecek yasalar yapılmasını istiyorum. Bu yasalar yapılmadan, herhangi bir yasaya, herhangi bir Anayasa değişikliğine el uzatan, onları yapmaya çalışan milletvekillerini de kınıyorum.” (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA