Sağlıkçılardan kan bağışı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sağlıkçılardan kan bağışı


 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Mersin Şubesi’nin desteğiyle, Türk Kızılayı tarafından, Toros Devlet Hastanesinde kan bağışı etkinliği gerçekleştirildi.

“Her kim bir can kurtarırsa, bütün insanlığı kurtarmış olur” temasıyla düzenlenen kan bağışı kampanyasına, başta sağlık çalışanları olmak üzere, vatandaşlarda yoğun ilgi gösterdi.

Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Şemsettin Karadoğan etkinlik ile ilgili yaptığı açıklamada, kan bağışının önemine dikkat çekti.

Her yıl binlerce insanın, kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybettiğine dikkat çeken Karadoğan, buna karşılık yapılan araştırmaların; yaklaşık 80 milyon insanın yaşadığı Türkiye’de yıllık kan bağış oranının, nüfusun yüzde 1’i kadar olduğunu, oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkilediğini söyledi.

Kan vermenin insan vücudu için faydalı olduğunun altını çizen Karadoğan, “Kan veren insanda; Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS , Hepatit B , Hepatit C, Sifiliz Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur. Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır” dedi.

Kanamalı bir hastada ya da büyük bir ameliyatta 6-8 ünite kana ve 4-5 ünite taze donmuş plazmaya ihtiyaç olduğuna da vurgu yapan Karadoğan, problemli gebelik dönemi geçiren ya da kanamalı hamile bir kadının yaşamını sürdürebilmesi için de kan ve kan ürünlerine gereksinim duyduğunu söyledi. “Hayatları boyunca kan ve kan ürünlerini almak zorunda olan hemofili ve talesemi hastaları sizlerin kan bağışınızı bekliyor” diyen Şemsettin Karadoğan, “Yenidoğan ve kanın değişmesi için çok taze kana ihtiyacı olan bebekler sizin kanınızı bekliyor. Ağır böbrek hastalarının yaşamlarını sürdürebilmeleri için kan ve kan ürünlerine ihtiyaçları var. Kan yapılamayan tek ilaçtır. Bir gün siz de kan ve ürünlerine gereksinim duyabilirsiniz. Bağışladığınız her kanla ücretsiz olarak kan grubu tespit edilerek, hepatit B, hepatit C, frengi ve AIDS testleri de yapılmaktadır” diye konuştu. (bülten) 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA