İşverenler ‘BES’e Otomatik Katılım’ konusunda bilgilendirildi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İşverenler ‘BES’e Otomatik Katılım’ konusunda bilgilendirildi


 

MTSO 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi, işverenleri 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlanan Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) Otomatik Katılım konusunda bilgilendirdi.

Düzenlenen konferansta işverenlere sisteme dahil olurken ya da emeklilik şirketi tercihleri sırasında nelere dikkat etmeleri gerektiği anlatıldı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi tarafından BES’e Otomatik Katılım Konferansı düzenlendi. İdea Eğitim ve Danışmanlık Genel Müdürü ve BES Uzmanı Elif Talas’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansın moderatörlüğünü 30 No’lu Komite Üyesi Dilek Divitçioğlu yaptı.

Konferansın açılışında, yılbaşından itibaren özel ya da kamuda çalışan ya da çalışmaya başlayacak 45 yaş altındaki kişilerin otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edildiği bir uygulama başlatıldığını hatırlatan Divitçioğlu, şunları söyledi: “Bu sisteme 13 milyon kişinin katılması ve 10 yıllık dönemde 90 milyar liralık tasarruf oluşturulması hedefleniyor. Tasarruf olgusunun tabana yayılmasını öngören otomatik katılım Amerika, İngiltere, Yeni Zelanda gibi birçok ülkede uygulanıyor. Bu sistem ülkemizdeki kişilere emeklilik döneminde ikinci bir gelir imkanı da sunuyor. Ayrıca ekonomiye kaynak aktarıp dalgalanmaların önlenmesinde önemli katkılar sağlaması hedefleniyor. Bu konferansta ise BES’e otomatik katılım sırasında işverenlerimizin yükümlülük ve hakları, emeklilik şirketini tercih ederken nelere dikkat edilmesi gerektiği, işveren ve emeklilik şirketi arasındaki sürecin işleyişi gibi birçok konunun cevabını bulacağız.”

“TEKNOLOJİK ALTYAPISI GÜÇLÜ ŞİRKETLER TERCİH EDİLEBİLİR”

İdea Eğitim ve Danışmanlık Genel Müdürü Elif Talas, yeni düzenlemeler ve bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğuna dair verdiği bilgilerin ardından işadamlarına bir takım tavsiyelerde bulundu. Türkiye’de şu anda 18 tane emeklilik şirketinin devlet adına BES Otomatik Katılım işlemini yürüttüğünü bildiren Talas, şunları söyledi: “Bu şirketlerin hangisi ile anlaşma yapacağına henüz karar veremeyen işverenler için şu bilgiyi paylaşabilirim. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) izleyici datasına göre şu anda Türkiye’de otomatik katılımda ilk sırada Allianz Sigorta, ikinci sırada Anadolu Hayat Emeklilik, üçüncü sırada Garanti, dördüncü sırada Aviva Sigorta ve beşinci sırada ise Axa Sigorta, katılımcılar tarafından tercih edilen şirketler arasında yer alıyor. Peki, ilk 5’teki şirketleri tercih edip etmememiz fark eder mi? Evet, fon büyüklüğü anlamında fark eder. Verdiği hizmet kalitesi anlamında fark eder. Altyapı anlamında fark eder. Çünkü otomatik katılımda bazı süreçler olacak. İşverenlerin bu dönemde birçok veri tabanlarını emeklilik şirketiyle paylaşma zorunluluğu olacak. Bu paylaşımda emeklilik şirketinin teknolojik altyapısının gelişmiş olmasına dikkat etmek önemli.”

Türkiye’de en fazla katılımcının bulunduğu illere de değinen Talas, İstanbul’un ilk sırada yer aldığını, ardından Ankara ve İzmir’in geldiğini belirterek, Mersin’in ise 8’inci sırada yer aldığını anlattı. Çalışan sayısına göre tüm şirketlerin ve kamu kurumlarının otomatik katılıma periyodik olarak geçeceğini hatırlatan Talas, Nisan’da 4 milyon kişinin daha sisteme dahil olacağını, ilgili gruptaki kişilerin 1 Nisan 2017 gelmeden bir emeklilik şirketi ile mutlaka anlaşma yapması gerektiğini sözlerine ekledi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA