“ALEVİLERİN SESİNİ DUYUN!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ALEVİLERİN SESİNİ DUYUN!”


 

Mersin Cemevi Başkanı Kılavuz, Cemevi tarafından düzenlenen Nevruz etkinliğinde hükümete tepki gösterdi. Kılavuz, “15 yıldır iktidarda olanlar ya Alevileri görmüyor ya da görüp sesini duymuyor” dedi.

SONER AYDIN

21 Mart Nevruz Bayramı Mersin Cemevi’nde semah gösterisi ve deyişler eşliğinde kutlandı. Cemevi bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda yurttaşın yanı sıra inanç önderleri, STK ve siyasi parti temsilcileri de katıldı. CHP’li vekiller Porf. Dr. Aytuğ Atıcı, Serdal Kuyucuoğlu ve Dr. Hüseyin Çamak’ın etkinliğe katılırken, MHP ve AKP’li vekillerin yanına sıra, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın katılmaması gözlerden kaçmadı. Öte yandan Cemevi’nin duvarına asılan “Nevroz #HAYIR’lı ola şerler def ola” pankartı dikkat çekti.

Erdoğan Sevim Dede’nin okuduğu açılış Gülbengi’nin ardından Nevruz ateşi yakıldı. Nevruz ateşinin yakılmasının ardından dualar eşliğinde semah dönüldü. Dualar eşliğinde dönülen semahın ardından çocuklar gökyüzüne barış güvercinleri uçurdu. Etkinlikte kısa bir konuşma yapan Mersin Cemevi Başkanı Kılavuz hükümete, “Bu ülkede yaşayan 20 milyon Alevi’nin isteklerini artık duyun, buna kulak verin” diye seslendi. 

“15 YILDIR İKTİDARDA OLANLAR ALEVİLERE GÖZLERİNİ KAPATTI”

Alevilerin yıllardır yaşadığı sorunların iktidarlar tarafından görmezden gelindiğini savunan Kılavuz, kökleri Osmanlı’ya kadar giden Alevi sorunlarının, Cumhuriyet döneminde de önemli bir sorun haline geldiğini söyledi. İktidarların Türkiye’de yaşayan 20 milyon Alevi’ye gözlerini kapattığını sözlerine ekleyen Kılavuz, “Hiçbir dönemde iktidarlar bu topraklarda yaşayan 20 milyon Alevi’yi ya görmediler ya da sesimizi duydular ama kulak asmadılar. Bir bahar daha geldi, bu benim bu kürsüde 3. 4. konuşmam ve 15 yıldan beri iktidar olanların Alevi açılımları adı altında yaptığı çalıştaylardan hiçbir sonuç çıkmadı. Yüksek yargı organlarının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemeleri’nin, sayış ve yargıtayların Cemevleri’nin statüsü ile ilgili, Cemevleri’nin giderleriyle ilgili aldıkları kararlar bu ülkede uygulanmıyor ama biz iktidar mensuplarına haykırıyoruz, bürokratlara ‘bu ülkede yaşayan 20 milyon Alevi’nin isteklerini artık duyun, buna kulak verin. Burada kardeşlik, barış, birlik, beraberlik isteniyorsa bu insanların isteklerini nasıl görmezden gelirsiniz?” diye sordu. 

“CEMEVLERİ İBADETHANE OLARAK BELİRLENSİN”

Aleviler olarak 5 temel taleplerini iletilerini ancak hiçbirinin karşılık bulmadığını dile getiren Kılavuz, “Alevi çalıştayları gerçekleştirildiğinde bizim 5 isteğimiz vardı. Alevi köylerine cami istemedik. Cemevleri ibadethane olarak belirlensin istedik. Sayın Başbakan 21 Mart Nevruz kutlamasında Ankara’da Alevi köyünde büyüdüğünü söyledi, çok güzel mesajlar verdi. Orada ülkemizde bir Cami hangi haklardan yararlanıyorsa Cemevleri de o haklardan yararlanacak deseydi OHAL ortamında bu gerçekleşirdi. Her şeyi konuştu bunu unuttu ama biz iktidardan bunu bekliyoruz. Biz devleti bütün inanç gruplarına aynı mesafede görmek istiyoruz. Bu topraklarda yaşayan haklar arasında dostluk ve barış olsun istiyoruz. Komşu ülkelerle olan dostluk düşmanlığa dönüşmesin, bu topraklarda gelecek kuşaklar korku, kin, öfkeyle büyümesinler istiyoruz. Zulüm ve baskıdan kaçıp ülkemize sığınan insanlar horlanmasın istiyoruz. Akdeniz de ve Ege’de o soğuk çığlıklar son bulsun. Silahlar sussun, analar ağlamasın, savaşlar son bulsun istiyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA