MHP’NİN KALELERİ DÜŞTÜ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MHP’NİN KALELERİ DÜŞTÜ


 

Mersin’de referandum sonuçları 1 Kasım seçimlerine kıyaslandığında ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. 1 Kasım’da AKP ve MHP’nin toplam yüzde 70 oy aldığı ilçelerde yüzde 60 ‘Hayır’ çıktı.

SONER AYDIN

Anayasa referandumu sonuçları tartışmaları devam ederken, Mersin’de ortaya çıkan tablo birçok kişiyi şaşırttı. Akdeniz, Mezitli ve Yenişehir ilçelerinde beklenen sonuç çıktı ancak MHP’nin kalesi olarak bilinen ve 1 Kasım seçimlerinde AKP’nin oy oranını arttırdığı Kalkına Bakanı Lütfi Elvan’ın çalışmalarında ağırlık verdiği Tarsus, Toroslar, Anamur, Gülnar gibi ilçelerde de büyük oranda ‘Hayır’ çıkması MHP ve AKP’de adeta şok etkisi yarattı.

AKP’Lİ TEK BELEDİYE DE ‘HAYIR’ DEDİ

Referanduma öncesi Mersin’e bakanlarla, devlet erkanıyla çıkartma yapan AKP’ye en büyük şoku,  30 Mart 2014 yerel seçimlerinde yüzde 41.9 oy oranı ile Mersin’deki tek belediyesini kazandığı, 1 Kasım seçimlerinde ise yüzde 44.4 oy aldığı Aydıncık yaşattı. AKP ve MHP’nin toplam oy oranının yüzde 70 olduğu Aydıncık’ta yüzde 58 ‘Hayır’ çıktı. ‘Evet’ oylarının yüzde 42’de kaldığı Aydıncık’ta çıkan sonucun üzerinde AKP’li Ferat Aktan en fazla eleştirilen isimler arasında yer aldı.

MHP’Lİ BELEDİYELER’DEN ‘HAYIR’LI TEPKİ

30 Mart yerel seçimlerinde Mersin’de Büyükşehir Belediyesi ile Anamur, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut, Toroslar, Tarsus ilçe belediyeleri olmak üzere 9 belediyeyi alan MHP’nin oyları referandumda sandığa yansımadı. Mersin’de özellikle MHP’nin kazandığı ve oy oranının yüzde 60’larda olduğu belediyelerde ‘Evet’ çıkması bekleniyordu. AKP’den gelecek oylarla birlikte bu oranın yüzde 70’e çıkacağı tahminleri boşa çıktı ve Erdemli, Çamlıyay’la hariç bütün ilçelerde ‘Hayır’ önde çıktı. 30 Mart ve 1 Kasım seçimlerinde MHP, MHP oylarının yüzde 70 olduğu ilçelerden, Anamur’da yüzde 62, Gülnar’da yüzde 55, Mut’ta yüzde 53, Tarsus’ta yüzde 64, Toroslar’da yüzde 60 ‘Hayır’ çıktı. 

Mersin’de ‘Evet’ oylarının çıktığı ilçelerde ise sonucu yüzde 1’lik bir oran belirledi. Erdemli’de ‘Evet’ oyları yüzde 51 olurken, Çamlıyayla’da ise yüzde 51.48 oldu. 

İlçelerde çıkan bu şaşırtıcı sonuç MHP tabanının özellikle Genel Başkan Devlet Bahçeli ve Genel Merkez’e bir tepki olarak değerlendirilirken, sonuçların 2019 yerel ve olası bir erken genel seçime yansıyıp yansımayacağı merak konusu oldu.

TARSUS VE TOROSLAR’DA ‘HAYIR’ DAMGASI

Mersin merkezde MHP’nin kendisine en fazla güvendiği üç dönemdir MHP’li Hamit Tuna’nın başkanlık yaptığı ilçe olan Toroslar’da ve MHP’li Burhanettin Kocamaz’ın 4 dönem başkanlık yaptığı Tarsus’ta vatandaşlar ‘Hayır’ dedi. MHP ve AKP’nin 1 Kasım seçimlerinde toplamda yüzde 56 oy aldığı MHP’li belediyeler Toroslar ve Tarsus’ta ‘Evet’ oyları ittifaka rağmen yüzde 50’yi göremedi. Toroslar’da vatandaşların yüzde 59,1’i ‘’hayır’, yüzde 40,9’u ise ‘evet’ dedi. Tarsus’ta ise vatandaşların tercihi yüzde 64,3 ‘hayır’ olurken, ‘evet’ diyenlerin oranı yüzde 35,7’te kaldı.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA