Tekstilciler istihdamda kalıcı destek bekliyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tekstilciler istihdamda kalıcı destek bekliyor


 

MTSO Tekstil Konfeksiyon ve Ayakkabı Meslek Komitesi Başkanı Ali Şimşek, emek yoğun bir sektörde faaliyet gösterdiklerine dikkat çekerek, istihdam teşviklerinin özellikle bu sektörlerde tabana yayılıp kalıcı kılınmasını beklediklerini söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 11 No’lu Tekstil Konfeksiyon ve Ayakkabı Meslek Komitesi’nin kısa süredir başkanlığını yürüttüğünü anlatan Ali Şimşek, göreve başladıktan sonra ilk iş olarak geniş katılımlı bir sektörel buluşma gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladı. Mevcut durumda dar katılımlı toplantılar düzenlendiğini ve sınırlı sayıda sorunun tespit edilebildiğini vurgulayan Şimşek, “Sektördeki tüm üyelerimizi davet edeceğimiz bir organizasyon planlıyoruz. Bu sayede perakendecisinden toptancısına, ihracatçısından imalatçısına tüm kesimlerin sorunlarını dinleme ve çözüm önerilerini toplama fırsatı yakalayacağız. Ardından da belirlenen sorunları raporlayarak çözüm önerileriyle birlikte ilgili noktalara ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

“ÇALIŞTIRACAK PERSONEL BULAMIYORUZ”

Konuşmasını sektörel değerlendirmelerle sürdüren Ali Şimşek, ilk olarak istihdam sorunu üzerinde durdu. İstihdamda iki yönlü sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Şimşek, bunlardan bir tanesini çalıştıracak personel bulma noktasında diğerini de personel bulduktan sonra maliyetlerini karşılama noktasında yaşadıklarını anlattı. Türkiye’de genç nüfusun fazla olmasına rağmen artık gençlerin fabrikalarda çalışmak istemediğine değinen Şimşek, bu durumun ileri derecede personel açığını da beraberinde getirdiğini söyledi. “Bu nedenle işsizlikten öte iş beğenmeme durumu söz konusu” diyen Şimşek, işin cazibesinin artırılması, gençlerin daha çok tercih edebilmesi için şartlarının düzeltilmesi gerektiğine değindi. Bunun da desteklerle mümkün olabileceğine dikkat çeken Ali Şimşek şöyle konuştu:

“İŞÇİ ÜCRETLERİ DÜŞÜK”

“Mevcut durumda işçilik ücretlerinin çok düşük olduğunu biliyoruz. Ancak bu rakamları işveren istese de artıramaz çünkü piyasada oluşan rakam bu. Siz biraz üzerine çıkarsanız zaten düşük olan rekabetçi yapınız daha da bozulur. Bunun çözümü noktasında hükümetimizden destek bekliyoruz. Özellikle İstihdam Seferberliği ile birlikte tarihi destekler verilmeye başladı. Ancak bizim talebimiz belli bir dönem için tüm işçilik maliyetlerinin karşılanarak işveren üzerindeki yükün neredeyse tamamen kaldırılması yerine özellikle emek yoğun sektörler için bu desteklerin miktarını azaltıp tabana yayılması ve kalıcı hale getirilmesidir. Bizim sektörümüz makineleşmenin şu an için sağlanmasının mümkün olmadığı bir sektör. Yoğun insan gücüne ihtiyaç duyuyoruz. Bu nedenle işçiliği ortadan kaldırarak girdi maliyetlerimizi aşağı çekebilme imkanımız yok. Tüm işçilik maliyetinin en az yüzde 10 ya da 20’sinin desteklenmesi halinde işçilerimize daha fazla maaş verebilme imkanına kavuşabiliriz. Bu durumda işçi de işveren de devlet de kazanacaktır çünkü istihdamda artış yaşanır, kayıtdışılığın önüne geçilir, daha çok kişi bu alanda çalışmayı tercih eder ve herkes memnun olur.”

Öte yandan mesleki eğitimin önemine de değinen Şimşek, meslek liselerinin de cazibesinin artırılıp gençlerin bu alanları tercih etmesinin sağlanması gerektiğini anlattı.

“GÜVEN VE İSTİKRAR ORTAMI DEVAM ETMELİ”

Mersin’den tekstil ve konfeksiyon üzerine yoğun ihracat gerçekleştirildiğini, üreticilerin önemli bir bölümünün ihracatçı olduğunu anlatan Ali Şimşek, gerek üretici gerekse ihracatçılar için döviz kurlarındaki ani hareketliliğin sıkıntı oluşturduğuna da değindi. Bunun için ülkedeki güven ve istikrarın devamının iş dünyası adına büyük önem taşıdığını vurgulayan Şimşek, artık dünyanın büyük bir bölümünün tekstil ve konfeksiyonu öğrendiğini, bu nedenle en küçük bir huzursuzlukta müşterinin alternatif pazarlara yöneldiğini anlattı.

Dövizdeki artışın değil, ani dalgalanmaların firmaları zor durumda bıraktığına değinen Şimşek, “Döviz kurunun istikrarlı artışına önlem alabiliyoruz ama anlık değişimler iki açıdan zarar veriyor. Bir taraftan hammadde fiyatlarını artırırken diğer taftan yurtdışındaki müşterinin döviz kurundaki artış oranında iskonto talebini beraberinde getiriyor. Sonrasında anlık artan döviz zaman içinde aşağı inip normal seviyesine geldiğinde müşterilerimizden iskonto iptalini talep edemiyoruz. Bu da sıkıntı çıkarıyor. Bu nedenle her alanda olduğu gibi dövizdeki istikrar da önemli” dedi.

“SEKTÖRÜN DÜNYA MARKALARINA ÜRETİM YAPIYORUZ”

Mersin’de tekstil ve konfeksiyon sektörünün oldukça güçlü olduğuna da dikkat çeken Ali Şimşek, özellikle Mersin Serbest Bölge’deki imalatçıların tümünün Zara, H&M gibi yurtdışındaki dünya markalarına üretim yaptığını bildirdi. Dünya markalarının çalıştıkları firmalardaki denetimlerini çok sıkı tutması nedeniyle kalitenin her geçen gün yükseldiğini ve diğer illerin bu alanda önüne geçtiklerini vurgulayan Şimşek, bunun dünyadan ek talepler olarak geri döndüğünü anlattı. Geçmiş dönemlerde Türkiye’nin imalat noktasında en büyük rakiplerinin Uzakdoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri olduğunu da hatırlatan Şimşek, bu noktada yaşanan dönüşümü ise şöyle özetledi: “Geçmişte işçilik maliyeti düşük olan Uzakdoğu ülkeleri ile rekabette zorlanıyorduk ancak bugün Avrupa’ya daha yakın olmamız, termin avantajımız nedeniyle tercih ediliyoruz. Aynı şekilde bir başka rakibimiz Kuzey Afrika ülkelerine de kumaşların Türkiye’den gidiyor olması ciddi bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Kumaş Türkiye’den gidince onlar adına navlun maliyeti artıyor ve yine işçilikleri daha ucuz olmasına rağmen biz rekabet edebilir bir yapıya kavuşmuş oluyoruz. Bugüne kadar büyük uğraşlarla yer edindiğimiz Avrupa pazarındaki hakimiyetimizin devam etmesini istiyoruz. Bu nedenle yurtdışındaki müşterilerimizin alternatif arayışına girecek ortamlar oluşturmamalıyız.”

Bölgeden yalnızca yurtdışına değil, iç piyasaya da yoğun ürün gönderildiğini kaydeden Şimşek, burada da merdivenaltı üretimlerden şikayetçi oldu. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA