“Para hırsı işçinin yaşamından önde geliyor”


 

İSİG Meclisi 2017’nin ilk 4 ayında yaşanan iş cinayetlerine ilişkin raporunu açıkladı. Verilere göre ilk 4 ayda yurt genelinde en az 586 işçi yaşamını yitirirken, Mersin’de ise 9 işçi iş cinayetine kurban gitti.

İş cinayetlerini değerlendiren Genel-İş Şube Başkanı Kemal Göksoy, “İş cinayetlerinin önlemi alınması olanaklı iken bu imkanlar bu olanaklar kullanılmıyor ve kar, para hırsı işçinin yaşamından daha önde geliyor” dedi.

SONER AYDIN

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi  (İSİG) Meclisi verilerine göre; 2017’nin Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında en az 586 işçi iş cinayetlerinde katledilirken, sadece Nisan ayında en az 145 işçi iş cinayeti kurbanı oldu. İşçi cinayetleri İstanbul, İzmir, Kocaeli’de yoğunlaşırken Mersin’de iş cinayetlerinde önde gelen iller arasında yer aldı. Geçtiğimiz ay 1 işçi yaşamını yitirirken, 2017’nin ilk 4 ayında 9 işçi hayatını kaybetti.

OHAL ile işçi ölümlerinde yaşanan artışa dikkat çekilen raporda, verilere ulaşmanın da kısıtlandığı bildirildi. Yine raporda son KHK’yla görevden ihraç edilen ve bugüne kadar işçi mücadelesiyle yakın ilişki içinde bulunan akademisyenlerin ihracına özel bir yer verildi. Özellikle Pamukkale Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Zencir ve Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu gibi işçi sınıfının yakından tanıdığı iki ismin ihracının OHAL koşullarında işçi haklarının gerilediği tespitinin somut ifadesi olduğu vurgulandı. Bu adımın özel olarak işçi sağlığı iş güvenliği mücadelesine dönük de bir adım olduğu belirtilerek, “Burada hedeflenen salt akademisyenler değil tüm toplumdur” ifadelerine yer verildi.

İŞÇİ CİNAYETLERİ 2 KATINA ÇIKTI

2017’nin ilk 4 ayında yaşanan işçi cinayetleri ile geçtiğimiz yıllarda meydana gelen iş cinayetleri verileri karşılaştırıldığında ortaya korkunç bir sonuç çıkarttı. Verilere göre, 2013’ün ilk dört ayında en az 289 işçi iş cinayetine kurban giderken, bu rakam 2017’de 586’ya yükseldi. 2013 yılının ilk dört ayında en az 289 işçi, 2014 yılının ilk dört ayında en az 431 işçi, 2015 yılının ilk dört ayında en az 488 işçi, 2016 yılının ilk dört ayında en az 595 işçi,

2017 yılının ilk dört ayında ise en az 586 işçi yaşamını yitirdi. Veriler iş cinayetlerinde yaşanan sistematik artışı gözler önüne serdi.

“DENETİMSİZLİK, ÖLÜM GETİRİYOR”

İş cinayetlerini gazetemize değerlendiren Genel-İş Şube Başkanı Kemal Göksoy, denetimsiz ve kuralsız çalışmanın iş cinayeti olarak sonuçlandığını söyledi. Türkiye’nin iş cinayetlerinde Avrupa’da birinci dünyada üçüncü sırada olduğunu anımsatan Göksoy, “Niye cinayet diyoruz? Çünkü önlemi alınması imkanlı, olanaklı iken bu imkanlar bu olanaklar kullanılmıyor ve kar, para hırsı işçinin yaşamından daha önde geliyor. Bizim öncelikli olarak buna karşı durmamız lazım. Her şeyden insan yaşamını esas almamız lazım. Eğer insan yaşamını esas almazsak, parayı, karı öncelik alırsak bu kazalar ne de iş cinayetler biter. Önemli olan denetimli, kurallı, disiplinli bir çalışma ortamı sağlamak ve bunu denetlemek. Bu denetimi de devlet yapar. Eğer devlet kurallı, denetimli bir iş yapmıyorsa bunun sonucunu Soma’da, Torunlar’da yaşadık. Bunun sonucunu narenciye, çayda, fındıkta ilkel yöntemlerle işçi taşımada görüyoruz. Güvensiz, denetimsiz araçlarla yapılan taşıma sırasında onlarca işçi yaşamını yitiriyor. Bu cinayetlerin önüne geçmede en büyük sorumlu, bu ülkeyi yönetenlerdir, bu ülkenin çalışma bakanlığıdır” dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA