Tarsus’ta ‘yüksek gerilim!’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tarsus’ta ‘yüksek gerilim!’


 

Tarsus’ta, 40 yıldan üzün süredir mahallenin ortasından geçen yüksek gerilim hattı ve büyük trafo merkezi halkın sağlığını olumsuz etkiliyor. Zaman zaman ortaya çıkan kıvılcımlar ise büyük tehlike yaratıyor.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Tarsus İlçesi’ne bağlı Çağlayan Mahallesi’nde 40 yıldan uzun süredir 1004 Sokak’tan geçen yüksek gerilim hattı yöre halkının sağlığını olumsuz yönde etkilerken, tehlike saçıyor.

Ülkemizde ve dünyada yüzlerce devlet tarafından yerleşim alanlarına kurulması yasaklanan trafo merkezi ve yüksek gerilim hattının çevresine yaydığı elektro manyetik alan ve radyasyon nedeniyle mahallede birçok bebek ölümünün yaşandığı iddia edilirken, telefonlar, internet ve televizyon hatları çalışmıyor. Yüksek gerilim hatlarını tutan demir direklerin sokağın ortasına inşa edilmesi, hattan sık sık düşen büyük ateş kıvılcımları tehlikelere davetiye çıkartıyor. Ayrıca bölgede direklere tırmanan yüzlerce çocuğun direklerden düşerek yaralandığı da ifade ediliyor.

“DEVAMLI OLARAK STATİK ELEKTRİĞE MARUZ KALIYORUZ”

1975 yılından beridir üzerinden yüksek gerilim hattı geçen evde ailesi ile yaşadığını ifade eden Uğur Koyuncuoğlu, televizyon yayınlarının karıncalı olduğunu, telefon ve internet hizmetinden yararlanamadıklarını belirtti. Eşyalardan ve giysilerden sürekli olarak statik elektrik çarpmalarına maruz kaldıklarını söyleyen Koyuncuoğlu, “Islak bir çamaşırı balkona astığımızda yukarıdan devamlı şerare yapıyor. Çamaşırlardan bize elektrik çarpıyor. Çamaşırlar birbirine değdiğinde kıvılcım çıkıyor çatırtılar çıkıyor. Geceleri akım yükseldiğinde tellerin üzerinden ateş topları şeklinde patlamalar oluyor. Ses yapıyor. Hattan çıkan ses nedeniyle strese giriyoruz. Bunu yöneticilerimizin de bilmesi gerek ama burası Türkiye olduğu için insana verilen değerde bu kadar oluyor” dedi.

“DAMDA YATARKEN ÜZERİNİZE TELLERDEN ATEŞ TOPU DÜŞEBİLİR”

Mahalleye yağmur yağdığında Yüksek gerilim hattında yaşanabilecek elektrik kaçağına karşı sokağa çıkamadıklarını ve tedirgin olduklarını ifade eden, Uğur Koyuncuoğlu, “Mahallemizde bir dünya çocuk var. Çocuklar gidip sürekli altında oynuyorlar. Üstüne tırmanıyorlar. Geçmişte direğe tırmanan çocuklardan yüzlercesi yere düşüp elini kolunu kırıp, kendilerini yaraladı. Mahallemizdeki durumumuz 40 yıldır meydandadır. Burası Çukurova, yazları çok sıcak oluyor. Burada herkesin evinde klima yok. Herkes bu mahallede yazları damlarda yatıyor.  Siz damda yatarken üzerine tellerden ateş topları düşebilir. Üzerinize kıvılcımlar düşerken huzurlu bir şekilde uyuyabilir misiniz? Bir an önce bu yüksek gerilim hattının mahallemizden kaldırılmasını istiyoruz. 2 yıllık kaldırımı söküp yerine yenisini yapacaklarına önce bu yasadışı ve kuraldışı olan yüksek gerilim hattını mahallemizden kaldırsınlar. Koskoca Türkiye’nin iki tane elektrik direğini uygun bir yere taşmaya gücü yok mudur” diye konuştu. 

ÇOCUĞUM EŞİMİN KARNINDA HAYATINI KAYBETTİ

Yaklaşık 1 yıldır Yüksek gerilim hattının geçtiği elektrik direğinin hemen yanındaki evde oturduğunu ifade eden İbrahim Aslan isimli vatandaş, Yüksek gerilim hattından maruz kaldıkları manyetik alan yüzünden çocuğunun anne karnında hayatını kaybettiğini söyledi.  Yaşadıklarını anlatırken zorluk yaşayan Aslan, “Yüksek gerilim hattının yaydığı manyetik alanın çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerini kötü etkilediğini duyduk. Bundan 9 ay önce doğum sırasında çocuğumuz eşimin karnında hayatını kaybetti. Eşim ölü bir bebek dünyaya getirdiği için çok kötü zamanlar yaşadık. Sosyal hayatımız çok kötü etkilendi. Mahallemizde birçok aile bizim yaşadığımız acıları yaşadı. Daha çok acılar yaşanmadan bu hattın buradan alınıp yok edilmesini istiyoruz. Mahalleli olarak yetkililerimizden istediğimiz tek şey bu hattın buradan alınmasıdır. Bizim çocuğumuzun hayatını kaybetmesine neden olan yetkililer kendilerini bizim yerimize koysunlar. Gelip burada bu hattın geçtiği evlere baksınlar, çocuklarımızın gözündeki ışığa ve onların gözlerinin ferine bir baksınlar. Hiç kimsenin çocuğunun feri sönmesin. Eğer ki bu hattın burada kalmasını da diretiyorlarsa gelsinler burada bir ev kiralasınlar ve bu hattın verdiği zararı bizim yaşadığımız acıları bir yaşasınlar. Allah böyle bir acıyı kimseye yaşatmasın ama gelip o yetkililerin bu acıları görmesini istiyorum” diye konuştu.

“40 YILDAN BERİDİR SAĞLIĞIMIZI HİÇE SAYDIĞINIZ YETMEDİ Mİ?”

Mahallede evinin önüne iki tane trafo yerleştirilen Murat Cüce isimli vatandaş ise mağdur olduklarını ve çocuklarına bir şey olacak diye sürekli olarak kaygı duyduklarını belirtti. Evinde rahat uyuyamadıklarını ve trafodan sürekli kıvılcımlar çıktığını ifade eden Cüce “Evimiz arabamız çocuklarımız zarar görecek diye çok endişe duyuyoruz. Bu trafoların evimin önünden kaldırılmasını istiyorum. Evimin 5 ay öncede TEDAŞ’ın temsilciliğine gittim. Bana yetkililer kaldırılacağını söyledi ancak sonradan da hiçbir tepki görmedik. 5 ay geçmesine rağmen hiçbir çalışma olmadı. Daha sonrada telefonla görüştüm sırayla kaldırdıklarını sıramız gelince trafoyu kaldıracaklarını söylediler. Yetkililere seslenmek istiyorum. 40 yıldan uzun bir süredir insan sağlığını hiçe saydığınız yetmedi mi?. Artık işlemleri bir an önce başlatın” şeklinde konuştu.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA