Medikal ürünlerin adresi de eczaneler oldu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Medikal ürünlerin adresi de eczaneler oldu!


 

Türk Eczacılar Birliği ile SGK arasında imzalanan sözleşme ile 1 Haziran’dan itibarenvatandaşlar ilaç alır gibi eczanelerden medikal ürünler temin edebilecek. Bu durum fahiş fiyatlarında önüne geçilmesini sağlayacak.

Mehmet Nabi Batuk

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında mevcut “Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol” revize edildi.

SGK Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı ve Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak tarafından imzalanan ek protokolle, 2016 yılında yürürlüğe giren protokolün mali konularda enflasyon oranında artış yapılması düzenlemesi uyarınca eczanelere ödenen reçete başı hizmet bedellerinde artış yapıldı. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki kişilerin ilaç aldıkları eczanelerden tıbbi malzemelerini de alabilmelerinin yolu açıldı.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyerek kamuoyunu bilgilendiren Mersin Eczacı Odası yönetimi, kararı olumlu bulduklarını bildirdi.

“YENİ UYGULAMA HEM HASTAYA HEMDE KAMUYA YARARLI OLACAK”

Mersin Eczacı Odası Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Sekreter Uzm. Ecz. Özgün Sağır, TEB ile SGK arasında yapılan yeni protokol neticesinde ayakta tedavide kullanılan tıbbi malzemelerin artık eczaneler vasıtasıyla SGK güvencesi altında olan vatandaşlara da ulaştırılabileceğini vurguladı. Yeni uygulama ile eczanelerden temin edilebilen tıbbi malzeme listesinin 116 kaleme çıkarıldığını belirten Uzm. Ecz. Sağır, “Artık eczanelerden temin edilebilecek ve ayaktan tedavide kullanılan tıbbi malzemeler arasında; varis Çorabı, konuşma cihazı, nebülizatör, baston, idrar torbası, beslenme tüpü,  elastik dirseklik, elastik dizlik, ayak bilekliği, ortopedik bot, patellartendon bandı, kalça abdiksiyonor tezleri, beşparmak bandı, standart manüel tekerlekli sandalye gibi ürünler bulunmaktadır. Söz konusu ürünlerin bilimsel uzmanlığa dayalı sağlık hizmet sunumu gerçekleştirilen eczacılar tarafından tedarik edilmesi hem hasta yararı hem de kamu yararı açısından temel önemdedir. Eczacı, tedarik edilmesi hem hasta yararı hem de kamu yararı açısından temel önemdedir. Eczacı- tedarik ettiği sağlığa ilişkin tüm ürünler hakkında kanıta dayalı bilgi sağlama ve güvenli ürün seçiminde en yetkin sağlık danışmanıdır. Bu anlamda eczacı ve eczane; kaliteli tıbbi malzemelerin hastaya ulaştırılmasında, bu ürünlerin doğru, etkin ve güvenli bir biçimde kullanılmasında ve hastanın tedaviye uyumunu artırmada yapıtaşı olma niteliğine sahiptir” dedi.

“HASTALAR ÇOK FAHİŞ FİYATLAR ÖDEMEYECEK”

Yeni uygulama ile tıbbi malzemelerin tüketicilere fahiş fiyatlardan satış yapılmamasının önüne de geçeceğini vurgulayan Uzm. Ecz. Sağır, “kamunun ekonomik kayba uğramasına engel olacaktır. İnsan sağlığı açısından en ilaçlar kadar önem taşıyan tıbbi malzemeler, çağdaş dünyada eczacılar eliyle ve entegre sağlık bakım noktası olmaya doğru hızla ilerleyen, eczanelerden sunulan sağlık ürünleri içersinde daha geniş yer kaplamaya başlamıştır. Avrupa ülkeleri de birçok tıbbi malzeme danışmanlık hizmeti ile eczanelerden halka ulaştırılmaktadır. Avrupa’da eczanelerden sunulan tıbbi malzemelerin oranı yüzde 40’lara ulaşmış durumdadır” diye konuştu.

SAĞLIK OKURYAZARLIĞINA DAHA DA ÖNEM VERİLMELİ

Toplantının sonunda bir açıklamada Mersin Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şimşek’ten geldi. Tıbbı malzemelerin artık eczaneler üzerinden hastalara aktarılabileceğini ifade eden Şimşek, ancak bu çalışmanın yanında sağlık okuryazarlığı konusunda eğitim çalışmalarına da önem verilmesinin elzem olacağını kaydetti. Türkiye’nin sağlık okuryazarlığı ortalamasının çok geride olduğunu ifade eden Şimşek “Sağlık okuryazarlığı konusunda Amerika ve Avrupa’nın çok gerisindeyiz. Biz ülkemizde yasal olarak sınırlandırılmış tıbbi araçlarla bile bu işleri yapamıyoruz. Örneğin Türk insanı en fazla ölüm oranlarının yaşandığı trafikte bile aracında sadece muayene işleminden geçecek şekilde bir ilk yardım kiti bulunduruyor. Bu yardım kitlerinin nasıl kullanılacağını bilmeyen insanlar trafikte bu tür kazalarla karşı karşıya kaldıklarında yaptıkları yanlış müdahaleler ile maalesef bazı can kayıplarına neden oluyor. Bu işin tek çözümü olarak devletin yaptığı eğitim çalışmalarına ek olarak meslek örgütü olarak bizlerde bu konuda eğitim vermeye çalışıyoruz. Eczanelerimizde hastaların aldıkları ilaçları nasıl kullanacaklarını anlatmaya çalışıyoruz. Bu konu ile ilgili bazı toplantılar yapıyor bazı programlar düzenliyoruz. Biz halkımızdan şunu da talep ediyoruz. Lütfen bu ilaç ve tıbbi malzeme konusunda istediğiniz her türlü bilgileri almak konusunda ısrar edin. Gidip sadece hekimin yazdığı ilaçları alıp nasıl kullanacağını öğrenmeden eczaneden çekip gitmeyin. Çünkü bu yanlış sonuçlara yanlış durumlara hatta ölümlere sebebiyet vermektedir”  diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA