Tek başımıza gücümüz yetmez! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tek başımıza gücümüz yetmez!


 

Mersin Limanı’nda yaşanan sıkıntılar devam ederken, yıllardır beklenen fırsat nihayet geldi! Taşucu Limanı’nın özelleştirilmesine yönelik ihalenin tarihi belli oldu. Yıllardır bu fırsatı bekleyen Mersin iş dünyası, birliktelik sağlayarak Taşucu Limanı’nın işletmesine talip olmak ve dayatmalara ‘dur’

Ancak zorlu ihale şartları nedeniyle fiyatın yüksek olmasını beklediklerini açıklayan Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı M. Cihad Lokmanoğlu, “Oda olarak böyle bir işe tek başımıza gücümüz yetmez. Ancak bir oluşum veya grup bu işe girmek ister ise bizde destek veririz. Limanı biz alırsak her şey başka olur” dedi.

Hediye Eroğlu

Türkiye’nin 2007’de özelleştirilen ilk limanı olan Mersin Limanı’nda 20. yıl geride kalırken, kentin ikinci limanı olan Taşucu Limanı’nın özelleştirilmesine ilişkin ihalenin tarihi belli oldu! Taşucu Limanı’nın işletme hakkının 36 yıl süreyle verilmesine ilişkin özelleştirilme ihalesi 21 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek. Taşucu Limanı için 15 milyon lira geçici teminat bedeli belirlendi. İhale, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle “pazarlık usulü” ile gerçekleştirilecek.

MERSİN HEVESLENMİŞTİ!

Çok uzun yıllardır Mersin Limanları’nı, Mersinli iş insanlarının oluşturacağı konsorsiyumların alıp işletmesine yönelik kentte küçük çaplı çalışmalar olsa da bu çabalar sonuç vermemişti. Mersin Limanı’nın özelleştirme sürecinde de benzer bir oluşuma gidilmesin rağmen netice elde edilememişti.

Stratejik bir konumda olmasına rağmen yıllardır atılan kalan ve bir dönem turizm bölgesi de yapılmak istenilen Taşucu Limanı’nın, liman faaliyetlerine devam etmesi ve özelleştirilmesine ilişkin süreç hızlanırken, Mersin iş dünyası yine bir konsorsiyum kurup, limanı işletme hesapları yapmaya başladı.
ancak Taşucu Limanı’nın özelleştirme ihalesindeki zorlayıcı şartlar Mersin’in elini zayıflattı. Liman ön sahasının işletme hakkının kiralanırken, arka sahasını oluşturan bin dönümlük alanın mülk hakkının satışının yapılacak olması Mersin iş dünyasınca kurulacak bir konsorsiyumun ihaleye girmesini zorlaştırıyor. Zira bu şartlar nedeniyle ihale bedelinin çok yüksek fiyatlarda seyretmesi bekleniyor.

“TEK BAŞIMIZA GÜCÜMÜZ YETMEZ”

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı m. Cihad Lokmanoğlu, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, “Bu şartlarda gücümüz yetmez ama Mersin’den bir grup/oluşum bu işi yapmak ister ise biz de parçası oluruz” diyerek, umutlarının sürdüğünü söyledi.

Kendilerini zorlayacak en büyük etkenin liman arka sahasının satışı olduğunu, bu durumun fiyatı yükselteceğini belirten Lokmanoğlu, “Eskiden beri böyle bir fırsatı kovalıyorduk ama tahminlerimize göre fiyat çok yüksek olacak. Çünkü ön taraf kiralama yöntemi ile verilecek ancak arkadaki bin dönümlük alan satılacak. Bunlar çok büyük paralar. MDTO olarak böyle bir çalışma yapma gücümüz yok.

Ancak bir oluşum veya grup bu işe girmek ister ise ve faydamız olacaksa bizde muhakkak bu işin içine gireriz. Bizden yardım bekleyen bir grup olursa biz de bir parçası oluruz. Çünkü orası Mersin’in bir parçası. Biz alırsak kontrolü Mersinli şirketlerin elinde olur. Kontrolü bizde olan bir şey daha düzgün olur ve yöreye daha fazla katkı sağlar” dedi.

BÖLGENİN EN BÜYÜK İKİNCİ LİMANI

Mersin'de yer alan Taşucu Limanı, bölgenin en büyük 2. limanı olarak kabul ediliyor. 1983 tarihinde yapımına başlanan 15 Kasım 1985 tarihinde işletmeye açılan Taşucu Limanı ise Mersin Limanı’ndan sonra kentin en büyük 2. limanı konumunda. Liman, Türkiye Selülöz ve Kağıt Fabrikası’na (SEKA) ait işletmelerden biri olarak “SEKA Akdeniz İşletmesi Kağıt Fabrikası” olarak faaliyet göstermişti.

2003 yılından itibaren faaliyetine ara verildi ve kağıt fabrikası olarak yapılan özelleştirme çalışmalarından olumlu sonuç alınamayınca Sümer Holding’e devredilerek “Sümer Holding Taşucu Kağıt Sanayi İşletmesi” olarak adlandırıldı. Sonrasında ise faaliyetler durdurulmuş ve işletme kapatılmıştı. 2009 yılında imar planı 'Turizm Tesis Alanı ve Yat Limanı' olarak düzenlendi, ancak bu durum 2013 yılında Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi.

Sümer Holding A.Ş. Taşucu Kağıt Sanayi İşletmesi 23.01.2017 tarihinde TDİ’ye devredildi. Toplam kapalı depolama alanı 9 bin metrekare ve açık depolama alanı ise 118 bin metrekare olarak belirlendi. Kara alanı 291 bin 183 metrekare olan limanda sanayi tesis alanı 714.182,88 ve lojistik tesis alanı ise 329.508,68 metrekare olarak belirlendi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA