Toprağı yok ediyor, maliyeti yükseltiyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Toprağı yok ediyor, maliyeti yükseltiyor


 

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, tarla bitkilerinin hasat edilmesinin ardından tarlada kalan ve anız adı verilen bitki kalıntılarının yakılması ile ilgili olarak çiftçilere uyarıda bulundu: “Anızların yakılması toprağı yok ediyor, üretim maliyetlerini arttırıyor”.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Ziraat Mühendisleri Odası, özellikle toprak erozyonu ve üretim maliyetlerinin artmasına neden olan anız adı verilen bitki kalıntılarının yakılmasının önüne geçilebilmesi için uyarılarda bulundu. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu, çiftçilere uyarılarda bulunarak, anızların yakılması sonucu; toprağın erozyona uğradığını, hava kirliliğinin artığını, orman yangınlarının yaşandığını ve en önemlisi toprağın fakirleştiğini ve zirai ilaç ve gübre kullanımının artığına dikkat çekti.

“MEYDANA GETİRDİĞİ ZARAR SAĞLADIĞI YARARLARDAN OLDUKÇA FAZLADIR”

Mersin’deki çiftçilerin anız adı verilen bitki artıklarının, toprağı kolay işlemek ve yabancı ot tohumlarının ortadan kaldırılması amacıyla yakıldığını söyleyen Mustafa Kemal Karaoğlu, bu durumunun yanlış bir uygulama olduğunu kaydetti. Topraklarımızın ve ülke ekonomimizin zarar gördüğünün altını çizen Karaoğlu, Anız yakılmasının meydana getirdiği zararın sağladığı yararlardan oldukça fazla olduğunu vurgulayarak “Anız denilen bitki artıkları organik maddeleridir. Toprağa karıştırıldığında toprakta ayrışarak ‘Humus’ adı verilen ve toprağın verim gücünü arttıran maddeyi meydana getirir. Ayrışma sırasında Anız’ın yapısında bulunan, bitkiye yarayışlı bitki besin maddeleri toprağa geçerek toprağın verim gücünü arttırır. Çünkü gıda olarak aldığımız buğday, mısır, bakliyat, sebze ve meyve gibi ürünlerin kimyasal yapısında bulunan besin maddeleri, farklı miktarlarda Anız’da da bulunur. Anızın yapısında bulunan Karbon, Hidrojen, Oksijen, Azot ve Kükürt gibi besin elementleri yakma işlemi sonucunda Karbondioksit, Kükürtdioksit, Hidrojen ve Azot gazı halinde havaya uçar ve bunun sonucunda hava katmanında biriken gazlardan dolayı hava ve çevre kirliliğine neden olup insan sağlığına da çok büyük zararlar vermektedir” dedi.

“TOPRAKTAKİ EN FAYDALI CANLILAR YOK OLUYOR”

Anız yakma işleminin büyük kayıplara neden olduğunu belirten Karaoğlu, “Bitkilerin kalıntılarından toprağa aktarılan Humus’u meydana getiren Karbon, Hidrojen, Oksijen, Azot ve Kükürt maddeleri yok edilmiş olur. Bu besin elementlerine ilave olarak Anız’ın yapısında bulunan Fosfor, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Demir, Mangan, Çinko, Bakır, gibi diğer mikro elementler de bitkilerin alamayacağı form olan Oksitlere dönüşür. Bunlar kül haline gelip toprağın geçirgenliği ve havalanmasını engeller. Topraktaki faydalı canlıların en çok bulunduğu 0 – 3 cm derinlikte Anız yakıldığında sıcaklık 65C’nin üzerindedir. Oysa Anız’ın yakılması sonucu toprak yüzeyinde 200 C’nin üzerinde bir sıcaklık meydana gelmektedir. Bu yüksek sıcaklık, toprakta bulunan faydalı bakteri ve mantarları öldürür ve böylece toprak canlılığını kaybeder. Ekosistem içersinde döngüyüy sağlayan canlılarında yok olmasına sebep olmaktadır. Bir diğer önemli zararı da orman yangınları ve kültür bitkilerinin neden olmasıdır” diye konuştu.

“ANIZLARI YAKACAĞINIZA MAKİNELERLE ÖĞÜTEBİLİRSİNİZ”

Anızların yakılması sonucunda toprağın verimsizleştiğinin vurgulayan Karaoğlu, çiftçilerin toprağı tekrar eski haline getirebilmek için zirai ilaç ve zirai gübre kullanımını arttırmak zorunda kaldığını ve üretim maliyetlerinin yükseldiğini hatırlattı. Mustafa Kemal Karaoğlu, “Yakma ile topraktaki bitkilerin için gerekli olan besin maddelerini yok ediyorsunuz. Bunun sonucunda toprak fakirleşiyor. Aslında burada çiftçi kendine hem maddi hem de manevi bir yük getiriyor. Çünkü siz topraktaki besin maddelerini yakarak yok ettiğiniz için o toprağa tekrar o besin maddesini sağlamak zorunda kalıyorsunuz. Aslında çiftçi bir taraftan bitki artıklarından kurtulayım derken, bir yandan da kendi ek iş yükü ve maliyetler çıkartıyor. Çiftçilerimiz bitki artıklarından kurtulmak için traktörlerin arkasına bağlanan anızları parçalamak için dizayn edilmiş makineleri kullanabilirler. Bu makinelerle topraktaki besin maddelerini daha çok koruyabilirsiniz” şeklinde konuştu.   

“METREKARE BAŞINA 40 LİRA CEZA KESİLECEK”

Son olarak Çiftçilere anız yakmanın yasaklandığını ve suç olarak kabul edildiğini hatırlatan Mustafa Kemal Karaoğlu, “Çiftçiler artık yaktıkları anızın metrekaresi 40 lira olacak şekilde para cezası ile karşı karşıya kalacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız gerekli yasal düzenlemeleri yapmıştır.  Artık bizim gibi meslek örgütlerinin ve kamu görevlilerinin bu konu üzerine daha çok durmaları gerekmektedir. Eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının daha arttıracağız. Çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi gerekiyor. Burada vatandaşlarımıza da önemli bir iş düşüyor. Tarlasını yakan kim varsa lütfen derhal güvenlik güçlerine haber verin. Biz Anız yakmaya karşı etkin bir mücadele vermek zorundayız” dedi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA