Okyanusu aştı DSİ’de boğuldu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Okyanusu aştı DSİ’de boğuldu


 

Yapılması gereken hizmetler ile ilgili eleştirilen Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, savunmasını, DSİ’ye yüklenerek yaptı! Meclis’te eleştirilere yanıt veren Kocamaz, “1/5 binlik planın gecikmesinin nedeni DSİ”.

Haber Merkezi

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Haziran Ayı toplantısı, Kongre Sarayı’nda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın başkanlık ettiği Meclis toplantısında, idare ve komisyonlardan gelen ve ilçelerle ilgili nazım imar planları ile ilgili teklif ve raporlar görüşüldü. Meclis’in gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından söz alan Meclis üyeleri, çeşitli konularda görüş ve taleplerini dile getirdi.

ANA PLAN BİTTİ ALT PLANLAR HALA ÇIKMADI

HDP’li Büyükşehir Meclis üyesi Mustafa Güler de geçen yıl çıkan Mersin’in 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na rağmen, 1/5 bin ölçekli planın tamamlanmamasını eleştirdi. Güler, “Uzun bir bekleyiş ve eksiklerine rağmen 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planımız onaylandı. Ancak bunun 5000’liğinin tamamlanması lazım. Bu da hazırlanarak komisyona havale edildi. Fakat aylardır komisyonda bekliyor. Şimdi; Bakanlık tarafından imara açılmış veya onanmış bir plan içerisinde; bu dedikodu da olabilir, bir takım mercilerden yeniden onaylamak üzere ya da yazılar beklemek kaydıyla bilinmez bir tarihe kadar ertelenmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. İdari hiyerarşi içerisinde en üst makam olan Bakanlık tarafından onaylanmış ve bir şekilde önünü açtığı bir alanın, 5 binlikte bu kadar beklentiye girerek dönemimizin de sonlanması en büyük zafiyetimiz olacaktır” dedi.

“NE ENGEL VARSA BİZİMLE VE KAMUOYU İLE PAYLAŞIN”

Mersin’in bu plana kavuşturulmasının çok önemli ve bu dönemin en önemli çalışması olduğunun altını çizen Mustafa Güler, “Kentin önünün açılması için de böylesine önemli bir adım atıldı. Bu adım atılmışken, yeniden bir beklentiye girmenin gelecek açısından ciddi sorumluluklar getireceğini düşünüyorum. Ne engel varsa, bunu bizimle ve kamuoyu ile paylaşın. Sorunun aşılması için yapılması gereken girişimler varsa hep beraber destek verelim. 200 sanayi kuruluşunun başvurup sıra beklediği söyleniyor, ama onlarca sanayi bölgemiz ne hikmetse çıkarıldı. Çünkü bizim şurada yaptığımız bir işaretlemeydi. Bir organize sanayi bölgesi ilan etmekten ziyade, bir genişleme alanı işaretlemek… Topyekun ilin coğrafi planlaması yapılırken, doğal olarak organize sanayi bölgesinin de belli bir coğrafyada işaretlenmesinin doğal olduğunu düşünüyorum. Ama sonuçta bunun fiili duruma etap etap açılması ilgili Bakanlığın yetkisindedir. Bunları aştık ama şimdi 5.000’liğin, hadi onlar ertelendi, kaldırıldı. Onun üzerine ayrıca görüşmek gerekiyor. Ama onaylanmış bölümüyle kent merkezi veya 4 ilçenin önünü açacak olan bu planın bir an önce yapılarak tamamlanması gerekiyor. Çünkü gecikme sorular getirecektir, en çok da size soracaklardır Sayın Başkan” ifadelerini kullandı.

“PLANIN GECİKMESİNDE DSİ BAŞTA GELİYOR”

Mustafa Güler’in bu sözlerine yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, 1/100.000’lik planı büyük mücadelelerle Bakanlığa götürdüklerini ve planın onaylandığını söyledi. Sözlerini, “Ama askı süresinde itirazlar oldu. Bu itirazlarla ilgili biz Bakanlığa görüşürümüzü tekrar bildirdik” diyerek sürdüren Kocamaz, “Bunun yanında 1/5000’lik planları da paralel yürütelim, zaman kaybetmeyelim dedik. O da belli bir noktaya geldi. Meclis’te görüşülme aşamasına kadar geldi. Ama bazı kurumlardan bir türlü yazı alamıyoruz. Bunun başında da Devlet Su İşleri geliyor. DSİ diyor ki, şimdi Yenişehir Belediyesi en yoğun inşaatların yapıldığı bölgeler, halen DSİ haritasında sulama alanı görünüyor. Ve oralarla ilgili dahi DSİ’den yazı alamıyoruz. DSİ diyor ki, ‘Ben buraya bu kadar yatırım yaptım. Bunun ilerisinde de sulanacak yerler var. Buradaki deplasyer masraflarının tamamını siz kabul edeceksiniz’ diyor. Bunu aşmak için tarlası, arsaya dönen insanlara bunu rücu edelim, böyle bir taahhüt verelim dedik. Bu taahhüdü de verdik. Olması gereken, DSİ’nin hemen önümüzü açması. Ama ısrarla, anlaşılmayan bir bürokrat mantığıyla, ‘deplase yapılacak yerlerin fiyatlarının da belirlenmesi gerekir’ diyor. Kim belirleyecek, kendileri belirleyecek. Ne zaman belirlenecek? Çok büyük zaman alır… Bizim beklemeye zamanımız yok ki!” diye konuştu.

“GİZLİ BİR GÜÇ, İŞİN YAPILMAMASI İÇİN ÖZEL GAYRET GÖSTERİYOR!”

On veya yirmi sene sonra imara açılacak bir yerin deplase maliyetini bugünden belirleme şansı olmadığını sözlerine ekleyen Kocamaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama bir gizli güç, maalesef bu işin yapılmaması için özel gayret gösteriyor. Biz, şimdi bir taraftan bölge müdürlüğü ile görüşüyoruz, bir taraftan genel müdürlükle görüşüyoruz. Israrla halen bu rakamların çıkmasını beklediklerini, ancak sonrasında onaylayacaklarını söylüyorlar. Benim gibi, sizin gibi düşünselerdi bu iş şimdiye 100 defa olmuştu. Biz taahhüt ettikten sonra; 1 lira olur, 5 lira olur, bu belediyenin göze alacağı bir durum. DSİ’yi ilgilendiren bir durum değil ki. Ama ısrarla böyle bir engelleme var. Bu konuda da bu şehre gönül veren, özellikle iktidar kanadını göreve davet ediyorum.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA