Silifke ilçesine bağlı Taşucu Mahallesi’nde, eski SEKA Liman Sahası üzerine kurulması planlanan tersane ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci, bölge halkı ile çevrecilerin tepkisi ve direnişine rağmen sürüyor. Zira tersanenin, çok sayıda kuş çeşidi ve bitki türüne ev sahipliği yapan Göksu Deltası yakınlarında kurulması planlanıyor.
AKTER Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi AŞ.’nin kurmak istediği tersane ile ilgili dün gerçekleşen ÇED toplantısıyla süreç büyük oranda tamamlanmış olacak. Gün içerisinde sosyal medya hesapları üzerinden seslerini duyurmaya çalışan Taşucu sakinleri ve çevreciler, ÇED toplantısının yapılacağı tesisin hemen bitişiğinde ve faaliyette olan bir akaryakıt istasyonun yer aldığını belirterek, bu nedenle toplantı yerinin mevzuata aykırı olduğunu yazarak, bilgilendirme toplantısının iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.
Tehlikeye rağmen, polisin yaptığı üst aramasından sonra toplantının yapılacağı tesise girmek zorunda kalan vatandaşlar, sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlar ile “Akaryakıt ve LPG istasyonu içerisinde yüzlerce kişinin geleceği ve saatlerce kalıp kullanacağı yerlerin oluşturduğu ve oluşturacağı tehlikelerden kaynaklı her türlü etkinliğin bu alanlarda yapılması mevzuata uygun değildir” diyerek, Mersinlilerden destek istediler. Toplantı sırasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İl Müdürlüğü ve şirket yetkililerinin tesis hakkında bilgi vermeye başladığı anda bir grup düdük çalıp toplantıyı protesto etti. Emniyet Müdürlüğü yetkilileri de vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. Ancak bu sırada gelen şüpheli paket ihbarı üzerine salondaki vatandaşlar dışarıya çıkarıldı. Vatandaşlar, arama yapıldıktan sonra salona tekrar alındı.
Toplantıda söz alan Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, tersane projesine karşı olduklarını, belediye olarak mücadelelerini sürdüreceklerini, ancak yetkilileri de dinlemek gerektiğini söyledi. Ortalığın sakinleşmesiyle yetkililer konuşmalarına devam etti. Vatandaşların da isteklerini dile getirmesinden sonra ÇED toplantısı sona erdi.