CHP’li Çamak: Akademinin ‘Cahiliye Dönemini’ yaşıyoruz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CHP’li Çamak: Akademinin ‘Cahiliye Dönemini’ yaşıyoruz!


 

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak TBMM’de Bakan Faruk Özlü’nün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde OHAL koşullarının akademi dünyasında yarattığı etkiye dikkat çekerek, “Adeta akademinin cahiliye dönemini yaşadığımız bu günler, ülkemizin aydınlık geleceği açısından endişe vericidi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak,  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, OHAL koşullarının akademi camiasında yarattığı tahribatlara dikkat çekti ve beyin göçü konusunda uyarılarda bulundu. CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Türkiye’deki OHAL uygulaması nedeniyle Avrupa Birliği’nin Türk akademisyenlerin araştırma projelerini reddettiğini, saygın üniversitelerin Türk üniversiteleriyle işbirliği yapmaktan kaçındığını ve Türkiye’nin büyük bir beyin göçü verdiğini söyleyen Çamak, “Tüm dünyada akademik açıdan ciddi anlamda bir prestij kaybına uğrayan ülkemiz bilimde Cumhuriyet tarihinin en kötü zamanlarını yaşamaktadır. Adeta akademinin cahiliye dönemini yaşadığımız bu günler ülkemizin aydınlık geleceği açısından endişe vericidir” dedi.

‘AB ADETA SESSİZ PROTESTO YAPIYOR’

Son zamanlarda Avrupa Birliği (AB) araştırma projeleri için Türkiye’den yapılan başvuruların genellikle reddedildiğini kaydeden Çamak, “Horizon 2020 gibi devasa bütçelere sahip olan, AB’ye aday ülkelerin de yararlanabildiği, akademi-sanayi işbirliğiyle yapılacak araştırma faaliyetleri kapsamında temel ve sosyal bilimlerdeki çalışmaları destekleyen programlar bile başvurularda tüm yeterli kriterlere erişilmesine rağmen gerekli destekleri önemli ölçüde vermemektedir. Hatta son yıllarda Türkiye'den araştırması kabul edilerek AB fonundan faydalanan kişilerin, Türkiye'nin geçtiğimiz yıllarda bütçe havuzuna verdiği fonun ancak yarısını alabildikleri belirtilmektedir. AB, Türkiye’deki hukuksuzluklara ve akademide yaşanan kıyımlara karşı adeta sessiz bir protesto gerçekleştirmektedir” diye konuştu.

500’DEN FAZLA BİLİMİNSANI BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI

Türkiye’deki OHAL ve KHK ihraçları nedeniyle kaygı duyan birçok prestijli üniversitenin bu dönemde Türkiye’deki üniversiteleri uluslararası araştırmalarda partner olarak tercih etmediğine işaret eden Çamak,  “Bugün gelinen noktada, alanlarında öncü birçok yabancı bilim insanı Türkiye’deki uluslararası kongrelere katılmakta imtina etmektedir. Geçtiğimiz haftalarda Almanya, Fransa, Amerika, İngiltere gibi birçok gelişmiş ülkeden 500’ü aşkın akademisyenin imzaladığı metin, uluslararası tüm yükseköğretim ve mali destek kurumlarına, akademik ve profesyonel derneklere, Türkiye’deki YÖK ve TÜBİTAK da dahil olmak üzere yükseköğretim sisteminin boykot edilmesi çağrısı yapmıştır” ifadelerini kullandı.

KHK kıyımlarının yoğun yaşandığı Ankara Üniversitesi ile bazı üniversitelerin OHAL’i akademik kırbaca dönüştürdüğünü savunan Çamak, akademik çalışmalar için yurtdışına gitmek isteyen veya bir süreliğine buralardaki projelere dâhil olma hakkı elde eden akademisyenlere de zorluk çıkarıldığını söyledi.

‘ÜLKE TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ BEYİN GÖÇÜ YAŞANIYOR’

Hüseyin Çamak, “Türkiye'de yaşanan sıkıntılardan ötürü ortaya çıkan iç ve dış akademik çıkmazlardan dolayı, akademiye, bilime ve teknolojiye katkı sunma idealinde olan birçok akademisyenin ülkeyi terk etmesiyle şu an ülke tarihinde görülmemiş bir beyin göçü gerçekleşmektedir. Tüm dünyada akademik açıdan ciddi anlamda bir prestij kaybına uğrayan ülkemiz bilimde cumhuriyet tarihinin en kötü zamanlarını yaşamaktadır. Adeta akademinin cahiliye dönemini yaşadığımız bu günler ülkemizin aydınlık geleceği açısından endişe vericidir. Türkiye’yi bu bilimsel çöküşten kurtarmak için bir an önce normalleşme sürecine girilmeli ve akademiyi hak ettiği yere getirmek için yoğun bir çaba gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.

PROJE KABULÜNDEKİ DÜŞÜŞÜN NEDENİ NEDİR?

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak,  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi: “Son 1 yılda ülkemizden yapılan Avrupa Birliği (AB) araştırma projeleri kapsamında yapılan başvuruların kabul edilme oranı nedir? Avrupa Birliği (AB) araştırma proje başvurularının kabulünde geçtiğimiz yıllara oranla yaşanan büyük düşüşün nedenleri nelerdir? Türkiye bu güne kadar AB projelerine dâhil olmak için AB’nin bütçe havuzuna ne kadar ödeme yapmıştır? Türkiye’den yapılan başvurularda bu güne kadar AB projelerinden ne kadar fon alınmıştır? Türkiye’yi bu bilimsel çöküşten kurtarıp akademide rağbet gören bir ülke haline gelebilmesi için herhangi bir planınız veya projeniz var mıdır? Uzun süreli akademik çalışmalara dâhil olmak isteyen akademisyenlere verilmesi gereken izinleri aylarca bekletip bu projelere katılımın önünü tıkayan Ankara Üniversitesi gibi üniversitelerin bu süreçleri hızlandırması ve akademisyenlerin uluslararası bilimsel çalışmalarının gerçekleşebilmesi için bakanlığınızca üniversitelere teşvik veya öneri planlarınız var mıdır?” (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA