Mehmet Nabi Batuk
Cumhuriyet Gazetesi Ekonomi Muhabiri Çiğdem Toker, Mersin, Yozgat ve Isparta şehir hastanelerini konu aldığı “Rota Yemekçilik’i kimler, neden koruyor?” başlıklı köşe yazısında, Yozgat ve Isparta’nın ardından Mersin Şehir Hastanesi’nde de nakit krizinin başladığını yazdı. Toker, tıbbi cihaz üreten bir Alman firmasının, Mersin Şehir Hastanesi’nden alacağını tahsil edemediğini söyledi.
Mersin Şehir Hastanesi’ni yakından takip eden CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak da yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak gazetemize bir değerlendirme yaptı. Çamak, Mersin Şehir Hastanesi cirosunda sıkıntı olmamasına rağmen, hastanede maddi kriz belirtileri olduğunu ifade etti. Çamak, CHP Grubu olarak konuyla ilgili kapsamlı bir rapor hazırladıklarını, çalışmalarının tamamlanmasının ardından raporu TBMM Başkanlığına sunacaklarını belirtti.
“FİRMA MERSİN ŞEHİR HASTANESİ’NDEN ALACAKLARINI ALAMIYOR”
Çiğdem Toker, “Rota Yemekçilik’i kimler, neden koruyor?” başlıklı yazısında, Isparta ve Yozgat’taki şehir hastanelerinde doktorların döner sermaye ücretlerini alamadığının altını çizerek “Kamu-Özel İşbirliği modelinin bir alt türü olan Yap-Kirala-Devret yöntemiyle yaptırılan bu hastanelerde müteahhit/işletmeci şirketler, otopark, güvenlik, görüntüleme, temizlik gibi gelir getiren hizmetler için devlete fatura kesiyor. Basına az da olsa yansıyan doktor ödemelerinin dışında bir diğer sorun kalemini de medikal cihaz alımları oluşturuyor. Örneğin Mersin Şehir Hastanesi’nde tıbbi cihaz üreten bir Alman firmasının, hastaneye sattığı bir cerrahi motor cihaz bedelini henüz tahsil edemediği konuşuluyor” ifadelerini kullandı.
“YAŞANAN SORUNLARIN ÜZERİNE GİDECEĞİZ”
Gazetemize konuyla ilgili bir açıklama yapan TBMM Çevre Komisyonu üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak ise, şehir hastanelerinde yaşanan sorunları belirlemek üzere, TBMM’de CHP grubu olarak kapsamlı bir rapor hazırladıklarını ifade etti. Çamak, “Şehir hastanelerinde yaşanan sorun ve sıkıntıları CHP, HDP ve MHP de dile getirdi. TBMM başkanlığına sunulan araştırma önergeleri her defasında AKPli vekillerin oy çokluğuyla reddedildi. Ancak biz CHP Grubu olarak şehir hastanelerinde yaşanan sorunların üzerine gitmeye devam edeceğiz. Şu anda araştırma çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.
“HASTANENİN CİRO SIKINTISI YOK”
Mersin Şehir Hastanesi’nin ciro sıkıntısının olmadığını da sözlerine ekleyen Hüseyin Çamak, ancak buna rağmen hastanede maddi kriz belirtilerinin olduğunu dile getirdi. Çamak, “Mersin Şehir Hastanesi’ne devlet tarafından verilen yüzde 70’lik doluluk garantisine rağmen, hastanenin doluluk oranı yüzde 75 seviyesindedir. Hastanede ciro bakımından bir sıkıntı yoktur” dedi.
“EK ÜCRETLENDİRME UYGULAMALARI OLMAMALI”
Mersin Şehir Hastanesi’nde şu anda doktorların maaşlarında belirli bir miktarda azalma olduğuna da dikkat çeken CHP’li Hüseyin Çamak, “Şu anda hastaneye ek gelir getirecek alanlarda zamlar getirilebilir. Kafeteryalar yüksek kira bedelleri ile verildi. Bu durum böyle devam ederse yarın hastalara ve ailelerine sağlanan ücretsiz hizmetlerin birçoğu ücretlendirilebilir. Şu anda vatandaşların ücretsiz kullandığı otoparklar ücretlendirilebilir. Ancak biz, hasta vatandaşlarımıza ve ailelerine ek maliyetler çıkaracak ek ücretlendirme uygulamalarının olmasını istemiyoruz. Bu konuyla ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Bilgilerimizi topluyoruz. Detaylı ve kapsamlı bir rapor hazırlıyoruz. Bu raporu tamamladıktan sonra bir kez daha CHP Grubu olarak bu sorunları Meclis gündemine taşıyacağız” şeklinde konuştu.