İhracatçı, yerli et üretiminin desteklenmesini istiyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İhracatçı, yerli et üretiminin desteklenmesini istiyor


 

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, “Ülkemizin nüfusu artarken, hayvan varlığımız ise yetersiz kalıyor, mevcut olanların ise verimliliği düşük. Üreticilerimizin başlıca sorunu, üretimin temel girdisi olan yem ve mazottaki yüksek girdi maliyetleri. Üretimi ve ihracatımızı artırma çabasında olan biz ihracatçılar, ithal ürünlerin ülkemizi hayvancılıkta dışa bağımlı hale getireceğinden endişeliyiz. Üreticilerimiz zorlu rekabet koşullarında ucuz ithal ürünlerle rekabet edemez” dedi.

Resmi Gazete’nin 27 Haziran 2017 tarihli baskısında yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, canlı büyükbaş hayvanların ithalat gümrük vergisi oranları yüzde 135'ten yüzde 26'ya indirildi. Karkas et ithalatında ise yüzde 100 ile yüzde 225 arasında değişen gümrük vergisi oranları yüzde 40'a düşürüldü. Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, canlı büyükbaş ve karkas et ithalatı ile ilgili Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararını değerlendirdi.

“YERLİ ÜRETİCİ ‘REKABET EDEMEYEYİZ’ ENDİŞESİ TAŞIYOR”

Başkan Yamanyılmaz, değerlendirmesinde, “Ülkemizin nüfusu artarken hayvan varlığımız yetersiz kalıyor, mevcut olanların ise verimliliği düşük. Üreticilerimizin başlıca sorunu ise üretimin temel girdisi olan yem ve mazottaki yüksek girdi maliyetleri. Üreticimiz hayvanını ithal ettiği yem ile beslemekte, tabi ki bu durumda dövizdeki yükselme üretim maliyetlerini artırmaktadır. Hükümetimiz bugüne kadar sağladığı mazot, gübre gibi destekleri ile üreticilerimizin büyük destekçisi olmasına karşın yüksek girdi maliyetleri maalesef gıda fiyatlarına da yansıdı. Ülkemiz uzun zamandan beri yüksek oranda seyreden gıda enflasyonu ile karşı karşıya” diye konuştu.

“FİYATLARI UZUN SÜRELİ KONTROL, ANCAK ÜRETİMLE MÜMKÜN"

Açıklamasını, “Her zaman hem ihracatçının hem de üreticilerimizin en büyük destekçisi olan hükümetimiz, gıda enflasyonunun en büyük sebeplerden biri olan yüksek et fiyatlarına ithalat yoluyla çare arıyor” diyerek sürdüren Yamanyılmaz, “Biz ihracatçılar ve üreticiler olarak elbette enflasyondan şikâyetçiyiz. Bizler de ülkemize düşük gümrük vergisi ile ithal edilecek et ürünlerinin kısa vadede enflasyona çözüm olacağına inanıyoruz. Bununla birlikte fiyatları uzun süreli olarak kontrol alabilmenin sadece üretimde artışla mümkün olacağına inanıyoruz. Üretimde artış, ülkemizin kalkınması için döviz girişi sağlayacak, istihdam yaratacak, hepimizin zenginleşmesine yardımcı olacaktır. Üretimi ve ihracatımızı artırma çabasında olan biz ihracatçılar, ithal ürünlerin ülkemizi hayvancılıkta dışa bağımlı hale getireceğinden endişe duymaktayız. Üreticilerimiz ise zorlu rekabet koşullarında ucuz ithal ürünlerle rekabet edemeyecekleri korkusu içindeler” şeklinde konuştu.

“HÜKÜMETTEN BEKLENTİMİZ YERLİ ÜRETİMİN DESTEKLENMESİ”

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, açıklamasını şu sözlerle bitirdi: “Bu yılbaşında Milli Tarım Politikasına geçerek yerli üreticinin her zaman yanında olacağını ilan eden Hükümetimizden, et ithalatında düşük gümrük vergisi uygulamasının yeniden değerlendirmesini bekliyoruz. Hükümetimizin yerli üreticiyi mağdur etmeyeceğine olan inancımız tamdır. Bu nedenle gıda enflasyonuna karşı uzun vadeli tek çözüm yolu olan yerli üretimin artışı için hükümetimizden üretimi ve verimliliği arttıracak destekler, üretim maliyetlerini düşürecek eylemler bekliyoruz.” (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA