Mitat ÇELİK | PORTAKAL ZEYBEĞİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 18.07.2017  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


PORTAKAL ZEYBEĞİ

UNESCO’un 2003 yılında kabul ettiği Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ne Türkiye 2006 yılında taraf olmuştur. İşin pratiğine bakıldığında folklörümüz ne yazık ki hak ettiği ilgiyi görmemiştir. Oysa tüm yörelerimizde olduğu gibi Mersin’in de önemli kültür varlığı olan folklörü, benzersizliğiyle biriciktir ve olgusal zenginliğimizin önemli bir parçasıdır. Her ne kadar bu alanda bir duyarsızlık kendisini gösterse de halk müziği açısından, Silifke’nin yerel müzik toplulukları bunları yaşatıp günümüze kadar ulaştırmayı bilmişlerdir. Tıpkı, Kaman ve Barak Abdallarının yüzlerce yıllık birikimlerini tek başlarına yaşatmayı bildikleri gibi.

Bildiğim kadarıyla Neşet Ertaş ile birlikte Çam Düdüğü ustası Hayri Dev, UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü alan isimler oldu. Kırşehir Abdallık geleneğinin son büyük ustası Neşet Ertaş,  Muharrem Ertaş’tan devraldığı büyük bir hazineyi bizlere kazandırarak 2012 yılında uçmağa vardı. Koca Usta, yani Hayri Dev ise üç telli curası ve çam düdüğüyle Denizli’den dünyaya uzanan bir güzelliği sürdürüyor. Usta, Masıt Gırığı denilen yerel ezgileri icrasındaki ustalığıyla tüm dünyanın beğenisini kazanmıştır. Bir de Niksarlı kaval ustası Yaşar Güç, Horlatmalı Kaval yapım ve icrası ile kültürel mirasın korunması kapsamına alınmıştır. Yerel nefesli çalgıların bu büyük üstadına uzun ömürler diliyorum.

Binlerce yıllık tarihiyle medeniyetler beşiği Anadolu’nun halk mirası bunlarla sınırlı mı? Elbette hayır. Para ve zaman gerektiren saha çalışmalarıyla yüzlerce, binlerce hazinemize ulaşabilir böylece gelecek nesillere miras bırakabiliriz. Kamunun tüm giderlerini karşıladığı ve kültür siyaseti üretmesini beklediği yerel yönetimler ve kültür müdürlüklerinden bir beklentim de yok ayrıca. Siyasetin liyakat dışı kafa kol ilişkileriyle yürütüldüğü bir toplumda bunları beklemek zaten abes olur. Peki, saha çalışması yaparak mahalli değerleri kayıt altına almak ve insan hazinemize kazandırmak kimlerin üzerine vazife olmalı.

Mersin’in son otuz yıllık tarihine bakacak olursak, kitapçılık, dergicilik ve tiyatro kulüpleri açarak üzerine düşen görevi yapan aydın insanlar tanıyorum. Onların, sınırlı kaynaklarıyla sofralarındaki ekmeğini azaltarak büyük değerler yaratma uğraşlarına tanığım. En nesnel medet umacağımız kesim yine halkımızın içinden çıkaracağı güzide insanlardır. Özellikle Mersin halk müziğinin derlenip yaşatılmasında kendisine çokça borçlu olduğumuz Musa Eroğlu’na şükranlarımızı sunarım. Ama yine de, yasal olarak bu işlere ayırdığı bir bütçesinin olmasına rağmen yerel yönetimler ne işe yarar demekten kendimi alıkoyamıyorum. Üstelik Türkiye’nin onca yetiştirdiği müzikologların var olmasına rağmen.

“Portakal Zeybeği” sadece bir başlık değil, Mersin’in benzersiz halk kültürü tarihini de gösteriyor bizlere. Silifkeli Kemani Hüseyin’in taş plak kaydından günümüze “Silifke Zeybeği” ile birlikte okunmalıdır.

Öyle ya…




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA