Mitat ÇELİK | BOB DYLAN/KAZOU ISHİGİRO | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 12.10.2017  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


BOB DYLAN/KAZOU ISHİGİRO

2016 Nobel Edebiyat Ödülü Bob Dylan’a verilmişti. Bununla birlikte “şarkı sözleri edebiyat mıdır?” tartışması uzun bir süre devam etmiş, sanatçının ödülünü almasıyla hızını kesmişti.  

Bu durum biz de olsa tartışılmayacak kesinlikte evet diyebiliriz. Çünkü üç ana başlıkta toplayabileceğimiz sözlü edebi geleneğimiz (koşuk, destan, ağıt), halen Kars gibi Doğu şehirlerimizin toplumsal hayatında yer edinmekte. Kars demişken Amerikan Halk Müziği’nin en önemli isimlerinden Dylan’ın kökeni Kağızman’a kadar uzanır.  Kim bilir ozanlığının da kökleri burasıdır.

Bu yılın Nobel Edebiyat Ödülü ise İngiliz romancı Kazuo Ishigiro’ya verildi. Japon asıllı yazarın Türkçe’ye çevrilmiş pek çok kitabı var. Çocuklarımın konservatuvar öğrencisi olması nedeniyle onlara, müzik ve müzisyenleri anlatan romanlar almaya özen gösteririm. Yazarla tanışmam bu vesileyle olmuştu. Noktrünler (öykü) ve Avunamayanlar (roman) bunlara iki örnek. Beni Asla Bırakma, Günden Kalanlar, Gömülü Dev, Öksüzlüğümüz, Uzak Tepeler, Değişen Dünyada Bir Sanatçıyla, diğer kitaplarıdır.

Bu kitaplar, Japon asıllı bir yazarın eşsiz geleneksel birikimiyle Batı Edebiyatı’nın olgusal  hazinesini buluşturmasına en güzel örnektir.

Bu vesileyle yaygın olarak bilinen bir yanlışa da işaret etmek isterim. Bir edebi tür olarak roman, ismini Roma İmparatorluğu’nun içindeki halkların kullandığı dilden alır. Hal böyle olunca ilk örnekleri de burada aranmış. G. Boccacio’nun “Dekameron” (1353 yılında yazıldı) anlatısı ilk roman, modern romana ise Cervantes’in “Don Kişot” (1605 yılında yazıldı) eseri gösterilmekte.

Oysa ki Murasaki Shikibu, “Genji’nin Hikayesi” eserini Avrupalılardan 600 yıl önce 1007 yılında Heian Dönemi Japonya’sında  kaleme almıştı. Eser, babası tarafından politikanın kirli doğasından uzak tutulan bir prensin hayatını anlatır.

Sinemadan edebiyata pek çok anlatıya izlek olan Japon kültürünün bu başarısı tesadüf olmasa gerek. Bir çırpıda sayabileceğimiz onlarca değerli yazar ve sanatçı, üretimleriyle yaşlı dünyamıza ışık tutmakta. Yasunari Kawabata, Kenzaburo Oe, Haruki Murakami, Hayao Miyazaki, Akira Kurosawa, Yasujiro Ozu, bunlardan bazılarıdır. Hayran olunası isimler.

Ishigiro, her ne kadar İngiliz Edebiyatı içinden dursa da Nobel Edebiyat Ödülünü alan üçüncü Japon yazar olarak değerlendirilmelidir, diye düşünüyorum.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA