Mitat ÇELİK | ŞİMDİNİN HAFIZASI, KENT MEKANLARI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 12.11.2017  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


ŞİMDİNİN HAFIZASI, KENT MEKANLARI

Büyük İskender ile Aristo arasında geçtiği varsayılan bir diyalogda  İskender, bir ülkeyi tamamen nasıl yok edebileceğini sorar; Aristo ise “kütüphanelerini yok etmelisin” diye cevap verir. Burada hedeflenen sonuç, kütüphane ve mekanlarla birlikte kültürel belleğin de yok edilmesidir.

Peki kültürel bellek nasıl oluşur ve ne işe yarar?

İnsan, tarihsel uzamalarla bir algıya kavuşur. Eğer şimdiden bahsediyorsak geçmişin dolayımlandığı bir bellekten de söz ederiz.

Geçmişi ise bazı semboller ve mekanlar üzerinden kurarak, belleğimizde tutarız. Burada temel amaç, geçmişi bugüne taşımak değil; bunun üzerinden kendimize bir neliğe kavuşma imkanı sunmaktır.

Çok değil kısa bir süre önce “kamusal alanın” ne olduğunu toplum olarak tartışmıştık. Peki, kamusal alan ile kültürel bellek arasındaki bağıntılar üzerinde yeterince duruldu mu?

Zira kültürel bellek, kolektif oluşturulan bir olgudur. Dolayısıyla bireysel ve toplumsal ilişkilerin, etkileşimlerin, sonucu ortaya çıkar. Özellikle kültürel miras bağlamında, bazı mekanların korunmaya alınmasının önemli gerekçesi buralarda aranmalı.

Hasıla, toplumsal belleğin üretildiği mekanları ortadan kaldırmak, bellek yitimi, aidiyetin ortadan kaldırılmasıyla eşdeğerdir. Böylesine mekanlar hatırlamayı yeniden üreten birer arşivdir. Elbette bunu, yani tahribatı kasten yapmıyorsanız.

Ayrıca kültürel belleğin bizi biz yapan tarafları da vardır. Buna dair Afrika’dan  güzel bir söz; Ubuntu.

Ubuntu: Ben, biz olduğumuzda benim, demektir. Doğrusu, kolektif bilinci anlatacak bundan daha iyi bir örnek olamazdı.

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi yıkılmasın, aslına uygun yeniden yapılsın. Böylece İstanbullular sahnesine yeniden kavuşur. Asıl opera ve konser salonu ihtiyacı Anadolu’dadır. Kadıköy’den başlayarak tüm şehirlerimizi göz önünde bulundurabilirsiniz.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA