Av.Alpay ANTMEN | ENGELLİ OTOPARKLARI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Av.Alpay ANTMEN

Tarih : 17.01.2018  E-Mail : avantmen@hotmail.com


ENGELLİ OTOPARKLARI

5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun: “Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen bireyi” engelli olarak tanımlamaktadır. 

Kamu kurum ve kuruluşları çalışma yerlerini ve eklentilerini, engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirmek, engellilerin çalışmalarını kolaylaştıracak gerekli tedbirleri almak ve engellilerin görev yaptıkları kadronun gereği olan işleri yapabilmeleri için engel durumlarına göre gerek duyulan yardımcı ve destekleyici araç ve gereçleri temin etmek zorundadır

Alış-Veriş Merkezlerinin otoparklarında mavi ile boyanmış ve/veya engelli işareti çizilmiş park yerlerini hepimiz görüyoruz.

Engelliler için ayrılan bu oto park yerleri engelliler için pozitif ayrımcılık yapılmasına  (Anayasa m.10); Devletimizin durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alma yükümlülüğüne (Anayasanın 42. maddesi 8. fıkrası) ve  Bedenî veya ruhî yetersizliği olanların çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar hükmüne (Anayasanın 50. maddesi 2. fıkrası) dayanmaktadır. 

Keza , ÖTV indirimli aracı olanlar yaşadıkları evlerin önüne ilgili belediyeye müracaat ederek Engelli Araç Park Yeri yapılmasını isteyebilirler.Ayrıca oturulan konutta ve apartmanda yönetmelik gereği engellilere uygun düzenlemeler yapılması da zorunludur. 

Gelelim, mevcut duruma. AVM’lerdeki engelliler için ayrılmış otoparklara bir bakın, en başta, son model lüks arabalar buraları işgal etmekteler. Yasak olmasına rağmen engelli aracı olmayan araçların engelli otoparklarına park edilmesi hem suç ve hem de (bir anlam ifade ediyor ise) ayıptır… 

Hepimiz birer engelli adayıyız. Her birimiz bir gün engelli olabileceğimiz için engelli haklarına azami saygı duymalıyız. Bu hem bir insani görev ve hem de bir vicdan işidir.

Gerek trafik polisleri ve gerekse özel güvenlik görevlileri, bir zahmet işlerini yaparak, engelli otoparklarına haksız olarak park eden araçlar ile ilgili yasal gereğini yapmalıdır. 

Diyeceksiniz ki Mersin’de trafik keşmekeş olmuş, sen engelli otoparkı derdindesin. Evet haklısınız… Mersin trafik açısından, hatalı park açısından, kaldırım işgalleri açısından felaket bir durumda  

Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere tüm Belediyelerimiz bu ve diğer yaşamı etkileyen sorunlara el atmaları zorunludur. Belediyecilik sadece ihale yapmak değildir. Belediyecilik halkın yüreğine dokunmak, halkla iç içe halkın yararına çalışmak, çalışmak, çok daha fazla çalışmaktır…

Sevgi ve saygılarımla…




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA