Mitat ÇELİK | Hakkari’den İzmir’e Koro Kültürü | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 23.04.2018  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


Hakkari’den İzmir’e Koro Kültürü

Cumhuriyetimizin ulu çınarlarından Muazzez İlmiye Çığ,  17. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin ödül töreninde  “Eskiden bir orkestra kuracak müzisyenlerden yoksunken bugün pek çok şehrimizde orkestralarımız var; Cumhuriyet devrimimizin zirvesindeyiz.” dedi. 
Onun gördüğü tabloya bakınca haksız olmadığını söyleyebiliriz. Sadece orkestralarımız açısında değil, korolarımız açısından da oldukça zenginiz. Aynı anda pek çok şehirde korolar şenliğinin düzenleniyor olması önemli bir gösterge. Hatta 50 yıllık bir tarihi geçmişi olan Avrupa Korolar Federasyonu, konferans ve genel kurulunu bu yıl Kapadokya’da, Kasım 2018’de Türkiye’de gerçekleştirecek.  Bu seçim boş yere olmasa gerek.
Fakat tek başına Almanya’da 60 bin koro olduğunu düşünecek olursak, daha alınacak yolumuzun olduğunu da belirtmeliyiz. Yine de Muazzez Hoca’nın baktığı pencere çok değerli. Türkiye, kültür-sanat açısından (tiyatro, opera, bale, senfoni orkestraları) evrensel standartların içindedir. Hatta tiyatro ve opera açısından dünyanın en önemli kurumlarına sahiptir, dersek abartmamış oluruz. Bu mayanın tutmasına öncülük eden Muhsin Ertuğrulları rahmet ve şükranla anıyorum.
19. Nevit Kodallı Korolar Şenliği’nin Ardından
Türkiye’nin pek çok yerinden gelen korolara ev sahipliği yapan Mersin, muhteşem bir korolar şenliğini daha  geride bıraktı. 20-21-22 Nisan tarihlerinde 3 gün süren şenlik,  toplam on oturumda gerçekleşirken Kapanış Konseri ile Mersinlilerin karşısına bu akşam (22 Nisan Pazar saat: 20.00) çıkacak.  
Her yıl olduğu gibi bu yılın da yıldızı “ZİÇEV Mersin Ritim Korosu “ oldu. 38 koro, binin üzerinde korist kentimizi ziyaret etti. Yaklaşık 5 bin civarında Mersinli sanatsever  tüm oturumları doldurarak unutulmaz bir misafirperverlik gösterdi. 
Korolar Şenliği’nin uzaktan gelen yıldız ismi Yüksekova Mavi Hayaller Çocuk Korosu ve Mersin Umut Işığı Korosu, boylarından büyük işleri de başardıklarını herkese gösterdi.  
Müzikolog Ersin Antep, şenliğin son gününde koroların önemine vurgu yapan bir sunum gerçekleştirdi; iki dönemdir korolar şenliğini kaçırmayarak izlenimlerini İstanbul’a aktarmak üzere korolarla çok yakından ilgilenen isim oldu. Korolar Şenliği’nin bir diğer konuğu gazeteci ve haber program yapımcısı Ali Çağatay’dı. Bir Mersin aşığı olan Çağatay, festivalimizin önemli takipçisi ve destekçileri arasında yer alıyor. 
Üç gün boyunca, Hakkari’den İzmir’e  pek çok şehrimizden gelen korolarla birlikte şarkılar söyleyip, birbirimize sarıldık. Koro kültürü açısından zengin olan Mersin, bizlere, birlikte şarkı söyleyebilmenin ne denli güzel bir meziyet olduğunu da gösterdi. 
Hele ki, müziğin insan ve toplum üzerindeki etkilerinin boyutları göz önünde tutulursa Festival, farklılıklarımızı bir zenginliğe dönüştürerek hepimizi sevgiyle sarıyor.

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA