Av.Alpay ANTMEN | ÇERNOBİL GİBİ OLALIM MI? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Av.Alpay ANTMEN

Tarih : 25.04.2018  E-Mail : avantmen@hotmail.com


ÇERNOBİL GİBİ OLALIM MI?

Akkuyu’da Nükleer Santral yapma heveslilerine açık sorudur, Mersin-Akkuyu Çernobil olsun mu?

Her vesile ile hatırlatıyoruz … 26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna Çernobil’de Nükleer Sanralde yaşanan kaza neticesinde 31 kişi öldü, 500.000 işçi kazaya müdahale etti, 18 milyar dolar masraf yapıldı ama en önemlisi Avrupa, Rusya ve Türkiye’ye çok önemli miktarda Radyasyon yayıldı. Akut radyasyon sendromuna bağlı olarak kazadan kısa süre sonra ölen 50 acil müdahale işçisinin ölümleri ile radyasyona bağlı olarak tiroid kanseri ve radyasyona bağla kanserden dolayı ölenler birleştirildiğinde, ölenlerin sayısının binlerce  olduğu görüldü. İleride yaşanacak ölümler, kanser hastalıkları bu sayılara dahil değildir.

11 Mart 2011 tarihinde de Dünya tarihi en büyük nükleer felaketlerinden birini Japonya’nın Fukushima kentinde yaşadı. Bu yıl bu trajedinin 7 yılı dolmasına rağmen halen bu Nükleer kazanın yaraları sarılamadı ve halen kazaya uğrayan bu santral çevreye yüksek radyasyon yaymaya devam ediyor. Görülen o ki, bu kazanın zararları öyle kolay kolay ortadan kalkmayacak ve yaraları sarılamayacak.

Ne Çernobil’den ne de Fukushima’dan ders alınmadan halen Akkuyu’da Nükleer Santral yapılmasında ısrar edilmesini anlamanın olanağı yok. 

Nükleer Santraller doğa dostu değildir ve her hangi bir kaza olmasa dahi çevreye, doğaya, denize, tarıma ve en önemlisi insan sağlığına zarar verirler.

Defalardır yazılıyor çiziliyor. Akkuyu’da Nükleer Santral yapıldığı takdirde deniz, denizdeki yaşam, çevredeki bitki örtüsü, doğal yaşam , tarım ve hayvancılık ileri düzeyde zarar görecektir ve bölgenin meteorolojik özelliği dikkate alındığında bu zararların giderilmesi mümkün de olmayacaktır.  

Bu Santral sayesinde Yöre halkı mağdur edilecek tarım ürünleri, su ürünleri, hayvancılık  turizm gelirleri yok olacaktır. Eğer bir kaza olursa bunun sonuçlarını düşünmek bile korkunçtur.

Ya atıklar ne olacak? Santral işletilirse ortaya çıkan atıklar yüzbinyıl süre ile Akkuyu’da depolanmak zorunda kalacak ve çevreye zarar vermeye devam edecektir.

Akkuyu heveslilerinin deyimi ile bu Nükleer Santral ne yerli ne de milli olacaktır. Rusya inşa edecek (edebilirse), 60 yıl işletecek (işletmeye açılabilirse), sonra da söküp götürecektir… Ancak, yatırımını kat be kat alacaktır. Olan yine Halkımıza , bize olacaktır.

Akkuyu bir Çernobil olmasın, Akkuyu bir Fukushima olmasın, Akkuyu cenneten bir parça olarak kalmaya devam etsin demekten dilimizde tüy bitti.…

Çernobil’in yıldönümünde bir kez daha hatırlatmak istedim…  

Sevgi ve saygılarımla…




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA