Aysun Koç AYDOĞAN | YEREL GAZETECİLİK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Aysun Koç AYDOĞAN

Tarih : 20.06.2018  E-Mail : kocaysun@hotmail.com


YEREL GAZETECİLİK

Mersin’de muhabir olmak dayanışmaktır özünde. Merkez medyada çalışanlar haber atlatmak, fotoğraf çekmek, görüntü almak için birbirini ezerken Mersin’de gazeteci olmak sıranı arkadaşına verebilmek, ona yol göstermektir. Rekabet zehrinin sızmadığı bir güven ortamıdır aslında. Habere gidemeyenlerle haberler paylaşılır, fotoğraf çekemeyene fotoğraf gönderilir. Bir haberin yayınlanacak diye arkadaşını kırmaya, çakallık yapmaya gerek olmaz. Diğer illerde bu konuda hiç deneyimim olmadığı için bir fikrim yok ama yerelde gazeteci olmanın ortak özellikleri olduğundan da pek kuşkum yok.

Yerelde gazetecilik mütevaziliktir. Kıt kanaat geçinsen de bilgi zengini olmak, kentteki aktör ve aktrislerin sahne arkasını görmek, repliklerini bilmektir. Müneccimliktir yerel gazetecilik. Kimin nereden gelip nereye gittiğini bilmektir. Yöneticiler değişse, STK’lar artsa, pek çok kişi gelip geçse de işini hakkıyla yapan muhabir ve onun notları, kentin hafızasıdır. Ama tüm barındırdığı tüm bu önemli özelliklere rağmen iletişim fakültelerindeki müfredatta hak ettiği yeri bulamaz.

Bu mütevazi, paylaşımcı, dayanışmacı ve aslında vazgeçilmez haberciliğin kıymetini hem kentte yaşayanlar, hem yerel yöneticiler hem de yerel yayın organlarının patronları pek bilmezler. Aslında bu kadar çok yere girip çıkma şansı olan gazetecilerin yerelde yapabileceği pek çok iş varken kentin soluğuna takılıp koşmak en ağır sorumluluklardan biridir. Bu nedenle büyük bir özveridir.

Yerel basın, büyük bir nehri besleyen küçük akarsular, vücudu besleyen kılcal damarlar gibi her gün hızla akıyor ve gündemi besliyor. Yakın zamanda yerel gazetelerden birini elinize alıp okudunuz mu? İnternetten de okumak bir seçenek ama inanın elinize alıp okumakla aynı tadı vermiyor. Evet biraz el yüz boyadığı kesin. Ama okudukça zenginleştiğinizi, sağınız solunuzda olanlarla biraz daha ilgilendiğinizi, yaşadığınız kenti git gide daha çok sevdiğinizi göreceksiniz. Yereli okudukça belki siyasetçi yurttaş ilişkisine bakışınız biraz daha değişebilir. Çılgın projelerin aslında birer seçim oyuncağı olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Pazarda gördüğünüz yaralı bereli sebzelerin dolu mağduru çiftçinin teselli ürünleri olduğunu farkedersiniz ilk bakışta. Liselilerin nasıl da güzel tiyatro oyunu çıkarabildiğini görür, ormana salınan yüzlerce kekliğin şaşkınlığına üzülürsünüz. Başınızın üstünde sıkça dönen helikopterin ne zaman vadedildiğini ve alındığını düşünür; şehir hastanesinde mağdur olan hastaların hikayelerini ulusal basından önce siz öğrenebilirsiniz. Öğrendiğinizle kalmaz kimin doğru söylediğini bir bakışta anlayıverirsiniz. Yerel gündemi takip etmek önümüzdeki günlerde ulusal gündemde neler olacağını tahmin etmenin ipucunu bile verir kimi zaman.

Bilginin yayılması hızlandıkça Dünya’nın ve Türkiye’nin bir başka yerinde olup bitenden haberdar olma şansımız daha da arttı. Yüzlerce kilometrede birinin burnu kanasa haberini almak birkaç dakika sürüyor. Böyle hızlı bir iletişim döneminde sadece kendi yaşadığımız yeri değil bir başka coğrafyayı ve gündemi takip etmemizi sağlayan yerel basın kaynaklarının da kıymeti git gide artıyor. Değerini bilen ve anlayanların da artması umuduyla…




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA