Merve SEZGİNEL | MİNERVA’NIN BAYKUŞU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Merve SEZGİNEL

Tarih : 18.07.2018  E-Mail : mervesezginel@gmail.com


MİNERVA’NIN BAYKUŞU

“Minerva’nın baykuşu yalnız alacakaranlıkta uçar” böyle söylemiş Hegel. Minerva, Roma mitolojisinde bilgelik, akıl, savaş tanrıçası diye bilinir. Baykuşu ise her şey olup bittikten sonra çıkıp ona bilgi getiren rehberdir. Çünkü kimsenin görmediğini görür, bilmediğini bilir. Hegel Hukuk Felsefesi kitabının önsözünde bu metaforu kullanır. Bu metaforla tarihi olayların ancak yaşandıktan sonra anlaşabileceğinin altını çizmeye çalışır. Her şey olur, yaşanır. Bu yaşanmışlıklara bağlı olan düşünceler ise sonrasında oluşmaya başlar. O zaman anlamaya başlanır. Çünkü felsefe aynı zamanda var olanı anlama çabasıdır. Anlamak için de var olması, yaşanması gerekir.

Her gün bir şeyler yaşıyoruz. Belki her gün biraz daha karanlık olduğunu düşünüyoruz ağırlıklı olarak son zamanlarda. Bazen iyi bir şeyler oluyor tarih yazdık diyoruz. Bazen de çok kötü şeylere tanık oluyoruz tarih sizi affetmeyecek diyoruz, içimizi rahatlatmaya çalışırcasına. Yaşadığımız her şey bir tarih oluşturuyor mu? Bunun yanıtı tartışılır. Ama her bir birey kendi tarihini oluşturmuyor mu sorusuna daha açık bir yanıt vermek istiyoruz sanki. Çünkü hepimiz kendi tarihimizle ve her gün onu çoğaltarak duruyoruz hayatta bir yerde. Ve kendi tarihimizle anlaşılmayı bekliyoruz şüphesiz. Her şey daha karanlığa gittikçe kendi tarihimiz de buna ilintili olarak daha bir çekilmez birikiyor, daha bir sancılı devam ediyor. Tam da bu noktada karanlığı karanlık olarak kabul edip kanatlarımızı açmaya başlamak lazım her halde. Çünkü alacakaranlık olmasaydı Minerva’nın baykuşunun karanlıkta göreceği de bir şey olmazdı.

Sabah güneşin parlaması öncesindeki karanlıktan… Ve alacakaranlıklar da, sabahlar da, en karanlıklar da tarihe dahil. Şu an bir yerlerde bir şeyler yaşamaya devam ediyoruz.  Karanlık zamanlarda göremeyen insanlık için Minerva’nın baykuşu kanatlarını açacaktır mutlaka. Çünkü biz umut tohumu ekmeye devam ediyoruz.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA