Mitat ÇELİK | PAHA BİÇİLMEZ HAZİNELER | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 29.07.2018  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


PAHA BİÇİLMEZ HAZİNELER

Dünyada hiçbir şey insan hazinesinden daha değerli değildir.
Örneğin İngiltere’nin altın dolu kasaları onlara itibar kazandırmaz ama Shakespeare  ile İngiliz olan adları bir değere biner. Ya da, Kant, Marks, Hegel, Nietzche, Thomas Mann, Bach, Beethoven, Wagner, olmadan Almanya’nın ne değeri olabilir? Rusya’yı Korkunç İvan ile değil; Çaykovski, Puşkin, Tolstoy, Dostoyeski ile birlikte anarız. Örnekler böylesine uzar gider.  
Göz kamaştıran kültür tarihimizle bu konuda diğer uluslardan geri kalmayan bir hayli zenginliğe sahip olduğumuzu söylemeliyim. 
26 Temmuz, Hasan Ferit Alnar’ın ölüm yıl dönümüydü. Geride bıraktığı, yol açtığı, kültür hazinesiyle “Türk Beşleri” adıyla anılan Cumhuriyet döneminin ilk kuşak bestecilerindendi.  Bu vesileyle diğer üstatların da adını anmış olalım:
Ulvi Cemal Erkin, Cemal Reşit Rey, Ahmet Adnan Saygun, Hasan Ferit Anlar ve Necip Kazım Akses; bunlara Ekrem Zeki Ün’ü de ekleyecek olursak Türk Altılıları: kültürümüzü geleceğe taşıyacak nice bestekâr, opera ve bale sanatçısı, orkestra şefi, solisti, yönetmeni, eğitimci ve müzikologu, yetiştirerek adlarını tarihimize altın harflerle yazdılar. Cumhuriyet’in ilk kuşak öncülerine büyük devrimci Muhsin Ertuğrul’u da eklemek gerekir. 
Cumhuriyet öncesi ve sonrasıyla yukarıda anılan isimlere ek olarak; Fuzuli, Hacı Bektaş, Yunus Emre, Şeyh Galip, yöğrüktür bizim atımız diyen Karacaoğlan, ay dost diyen Dadaloğlu,  Tevfik Fikret, Aşık Veysel, Nazım Hikmet, Sabahattin Ali, çağımızın Nasrettin’i Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Turgut Uyar, Cemal Süreya,  adları buraya sığmayan yüzlerce deha, çağının bedelini ödemiş düşün ve yazın insanımız, olmasaydı eksik kalırdık. Bu izleğin parçası olmak beni ziyadesiyle mutlu ediyor. 
İsimlerini saygıyla anıyorum. 
Sanatçılarını takip eden uluslar gönenirler. 
(İzniniz olursa yazılarıma bir süreliğine ara vereceğim, yeniden görüşmek üzere hoşça kalın.)

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA