Tarih : 20.09.2018
E-Mail : diyetisyenhasretcoban@gmail.co
ÇOCUĞUMUN BESLENME ÇANTASINA NE KOYSAM?
Okul çağındaki çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, onların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmelerinin temelini oluşturur. Fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin yaşlarına uygun olarak tamamlamalarında, sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi yadsınamaz. Okul döneminde çocuklarına nasıl bir beslenme programı hazırlayacağı konusunda kaygı duyan ailelere, sağlıklı beslenme çantası hazırlamanın reçetesini yazdım: - Öncelikle yemek saatleri, okul saatlerine göre belirlenmeli. Sabahçı, öğlenci veya tam gün olan okullara göre; kahvaltı, öğle ve akşam yemek saatlerinin yanı sıra, ara öğünler de ders aralarına ve teneffüslere göre planlanmalı. Çocukların sağlıklı gelişimi, büyümeleri, derslerindeki başarı, dikkat ve konsantrasyonlarının artması için asla uzun zaman aç kalmamaları gerekir. Bu nedenle gün içinde mutlaka 2,5 – 3 saat aralıklarla günde 6 öğün şeklinde beslenmeleri sağlanmalı.
- En çok atlanan veya geçiştirilen ve beslenmemizde büyük önemi olan kahvaltı yapma alışkanlığı bu yaşlarda mutlaka edinilmeli. Kahvaltı yapmamak kadar, sabah öğününü pastane ürünleri veya abur cuburlarla geçiştirmekte son derece yanlıştır. Kahvaltı mutlaka evden çıkmadan önce yapılmalı. - Okul çağı çocuklarının 1 günde 2-3 bardak süt veya yoğurt, 4-5 porsiyon sebze-meyve, 1-2 dilim peynir, haftada 2-3 yumurta, 1 porsiyon et –tavuk- haftada en az 2 kez balık ve kurubaklagil tüketmeleri sağlanmalı. - Okulda yemek için hazırlanan beslenme çantasının içeriği dikkatli bir şekilde belirlenmeli. Tam tahıllı sandviç ekmeği arasına; peynir veya ızgara köfte veya ızgara tavukla beraber yeşilliklerle sandviç hazırlanabilir, yanında ayran veya süt ile tüketilebilir.
- Okul saatlerine göre sabah ila öğle arasında ve öğle ila akşam arasında ara öğün olarak tüketilmesi için mutlaka yanlarına, meyve, fındık veya ceviz, süt tercih edilebilir.
- İçecek tercihine de özellikle dikkat edilmeli. Masum gibi gözüken ama zararlı etkileri olan, boş ve fazla kalorileri içeren asitli içecekler, hazır meyve suları ve toz halinde olan meyve suları yerine; su, ayran, süt, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Çocuğunuz için son vurgulamalarım: -ÇANTASINA SU KOYMAYI UNUTMAYIN! -ÇOCUĞUNUZUN İŞTAHINI DİĞERLERİYLE KIYASLAMAYIN! -ABUR CUBURA DİKKAT EDİN! -YEMEK SUNUMLARINIZDA ÇOCUĞUNUZUN DİKKATİNİ ÇEKECEK KÜÇÜK HİLELER YAPIN! -OKUL ÇAĞINDA ŞİŞMANLIĞA DİKKAT EDİN!
-FİZİKSEL AKTİVİTEYİ ARTTIRMASINI SAĞLAYIN!