Mitat ÇELİK | Mersin’de Bir Başyapıt: Hamlet | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 23.09.2018  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


Mersin’de Bir Başyapıt: Hamlet

Opera’da bu ay: Mersin Devlet Opera ve Balesi, 2018/2019 Sanat Sezonu’nu “Sahneden Yansımalar” isimli bir gösteri/konserle 02 Ekim 2018 Salı günü saat: 20.00’de Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecek. Programda, Ahad Asker yönetiminde Atatürk Evi ve eğitim etkinlikleri konserleri yer alırken, Cumhuriyet Bayramı kapsamında ise Muammer Sun’un “Kurtuluş ve Cumhuriyet Film Müzikleri-3 Destan” eseri seslendirilecek. Ayrıca sezonun bu ilk ayında, birisi çocuk müzikali diğeri ise bale olmak üzere iki Mersin prömiyeri de yer alıyor. 
Çocuk Müzikali: Librettosunu ve müziğini Kenan Korbek’in yaptığı “Kitap Kurdu ile Can, Haylazlara Karşı” çocuk müzikalinin Mersin prömiyeri 10 Ekim’de Kültür Merkezi’nde yer alacak ve eser, Ekim ayı içinde dört kez Mersinli çocuklarla buluşacak. Eserin diğer yaratıcı kadrosu henüz internet sitesine girilmediğinden sizlere aktaramıyorum.
Shakespeare’ın çağlar üstü eseri Hamlet, operanın ardından bale uyarlamasıyla Mersin’de. 
Gürcistanlı besteci Revaz Gabichvadze’nin Shakespeare’ın Hamlet oyunundan hareketle bestelediği ve bale sahnesine aynı adla taşınan eseri, Mersin’de yeniden hayat bulacak. Hamlet’in bale sahnesine uyarlamaları hakkında kısa bir hatırlama yapmakta fayda var.
1599-1602 yıllarında yazıldığı varsayılan eser, günümüze kadar tiyatro sahnelerinde sayısız defa temsil edilmiş, ayrıca sinema ve bale uyarlamaları paralel hareket ederek, en geniş kitlelerce beğeniyle karşılanmıştır. 
Eserin ilk bale versiyonun koreografisi 1788 yılında Francesco Clerico tarafından Venedik’te, ikinci versiyonu, Fransız yönetmen Clement Maurice’in 1900 yılı yapımı sinema filminden hareketle 1934 yılında Bronislava Nijinska tarafından Paris’te gerçekleştirildi. M. Mascagni’nin tek perdelik ölümsüz eseri Cavalleria Rusticana operasını ustalıkla beyaz perdeye aktaran Franco Zeffirelli, 1990 yılında bu kez Hamlet’i, Mel Gibsonn’ın usta oyunculuğuyla sinemaya taşımıştı. İlerleyen yıllarda Zefirelli’nin bu unutulmaz eserinden yeni bir çağdaş bale uyarlaması daha doğacaktır. Amerikalı koreograf Stephen Mills, koreografisini kendisinin yaptığı ve çağımızın en büyük bestecilerinden birisi olan Philip Glass’ın bestelediği Hamlet, ilk sahnelendiği 2000 yılından bu yana Amerika’nın pek çok sahnesinde halen kapalı gişe oynamakta.  
Bu kez Hamlet’i Gürcü ustalar yorumladı. 
Hamlet/Bale 2 Perde/R.Gabichvadze (Mersin Prömiyeri)
Esere geçmeden önce “Sovyetler Birliği Halk Sanatçısı” nişanını da taşıyan Gabichvadze hakkında kısaca bilgi vermek isterim.
1913 yılında Tiflis’te doğan sanatçı, 1931 – 1934 yılları arasında Tiflis Marjanishvili Devlet Tiyatrosu’nda besteci ve orkestra şefi olarak çalıştı. 1935 yılında Tiflis Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü’nden mezun olup aynı okulda kompozisyon dersleri vermeye başladı. Gürcistan’ın ilk caz müzik topluluğu Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Orkestrası’nı 1941 yılında kurarak sanat yönetmenliğini üstlendi. 1945 – 1947 yılları arasında Tiflis Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Teorisi Fakültesi’nin dekanlığını yaptı. 1967 yılında Gürcistan’ın sanatçılara verdiği en üst derecede ünvanı olan “Halk Sanatçısı” nişanını aldı. Bestelediği başlıca eserleri; Vephistkaosani (oratoryo, 1938), Chrichina (operet, 1952), Nana (opera, 1957), Hamlet (bale, 1970), Medea (bale, 1975), Gülen Adam (bale, 1986). Puşkin ve Lermontov gibi büyük şairlerin şiirlerini de besteleyen bu büyük usta, 09 Haziran 1999 yılında doğduğu kentte hayata gözlerini yumdu.

Dünya prömiyeri 1971 yılında Gürcistan’da gerçekleştirilen Hamlet, Ankara’nın ardından Mersin’de de yer alarak, 20 Ekim’de Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak. İlk sahnelenmesi Vakhtang Cahabukiani’nin librettosuyla gerçekleşen eserin yeni versiyonunun librettosu Media Magalashvili’ye (2015 Ankara) ait. Eserin reji ve koreografisi ise geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz MDOB’un efsane isimlerinden Nugzar Magalashvili ve yine Media Magalashvili’ye ait. Eserin diğer yaratıcı kadrosunu ilerleyen zamanlarda kurumun internet sayfasında öğreneceğiz.

Tiyatro edebiyatının başyapıtı olan Hamlet’i baleye uyarlamanın anlatımsal kısıtlamaları kuşkusuz olacaktır. İşte tam da burada müziğin ve usta koreografların yaratıcılıkları, eseri sahne üzerinde daha da devleştireceğinden eminim. 

Bir edebiyat ve bale tutkunu olan Mersinliler, Shakespeare ve Gabichvadze’nin aynı sahnede buluştuğu bu yeni versiyon Hamlet’i çok sevecektir.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA