Hasret ÇOBAN | YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Hasret ÇOBAN

Tarih : 13.12.2018  E-Mail : diyetisyenhasretcoban@gmail.co


YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI

 Yeşil çay çok güçlü bir antioksidandır. Besin değeri oldukça yüksek olan yeşil çayın faydaları ise oldukça fazla... C vitamini kaynağı olan yeşil çay, E vitamini açısından çok zengin bir bitki olup, aktif madde olarak kateşinler ve polifenoller içerir. Ayrıca manganez, krom, selenyum ve çinko açısından da oldukça zengindir.

Anti-kanserojen: Yüksek antioksidan içeriğe sahip olan yeşil çay, kanser hücrelerine karşı da savaşmada öncü çaylar arasında yer alıyor. 2012 yılı The Japan Academy’de yayınlanan çalışmaya göre de yeşil çay kanser hücrelerinin metastaz yapmasını da önlemede yardımcı oluyor.

Karaciğer Koruyucu:  Araştırmalar, yeşil çayın karaciğer dostu çaylardan birisi olduğunu söylüyor. Çalışmalara göre yeşil çay, glukozamine bağlı karaciğer hasarını baskılayarak karaciğer koruyucu etki gösteriyor. Her bitki gibi yeşil çayı da kontrolsüz ve gereğinden fazla içmen, karaciğer dostun değil düşmanın haline gelebilir.

Diyabete karşı: 2013 yılı Diabetes and Metabolism Journal’de yayınlanan çalışma, yeşil çay tüketiminin diyabet riskini düşürdüğünü söylüyor. Yapılan birçok araştırma yeşil çayın kan şekerini düşürmeye yardımcı olabileceği gibi, diğer bir yandan insülin hassasiyetini arttırarak da diyabet riskini düşürmeye yardımcı olduğunu söylüyor.

 

Obezite karşıtı: Çin Tıp Doktorları, uzun dönemli yeşil çay tüketen bireylerin vücutlarındaki yağ miktarının azaldığını söylemektedir. Bunun yanında güncel çalışmalar, yeşil çay içindeki kateşinlerin vücut yağını azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyor. 2014 yılı Canadian Pharmacist Journal’da yayınlanan derlemeye göre de yeşil çay tüketimi bireylerin vücut kütlesinde ve vücut yağ miktarında azalmaya yardımcı olmaktadır.

Akıllara peki yeşil çay nasıl tüketilmelidir sorusu geliyor.  Kateşinlerin önemli bir kısmı demlemenin ilk 5 dakikasında poşetten suya geçer. Eğer ortamda limon bulunursa suya geçiş hızı artmaktadır. Kupaya konan yeşil çay üzerine, 85 derece civarındaki sıcak su ilave edip, 1 ince dilim limon koyduktan sonra yaklaşık 3 dakika tutulur. Poşet bu süre sonunda çıkarıldığında, kupadaki sıvıda yeterli antioksidan madde yoğunluğu sağlanmış olur. Diğer bir yandan bekletilen her ek sürede yeşil çay giderek acılaştığından içim açısından da zorluk oluşturabilir.

SAĞLICAKLA KALIN…




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA