Hasret ÇOBAN | DİYETTE EKMEK YENİR Mİ? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Hasret ÇOBAN

Tarih : 10.01.2019  E-Mail : diyetisyenhasretcoban@gmail.co


DİYETTE EKMEK YENİR Mİ?

Ne kadar sık duyar olduk bu cümleleri değil mi? Peki gerçekten günlük beslenmemizden ekmeği çıkarmak sağlıklı mı? Diyette ekmek yenir mi?  12 bin yıldır sofralarımızda olan ekmeği hangi ara böyle karalar olduk?  

Hareketsiz yaşayıp sağlıksız beslenip sadece ekmeği suçlayamayız. Ekmek tüketmekten KORKMAYIN!  Önemli olan ekmek tüketmemek değil doğru ekmeği tüketmektir. Beyaz ekmek tercih ediyorsanız evet korkmakta haklısınız ama tam buğday ekmeğinden korkmamalısınız. Tam buğday ununun içerdiği kepek ve rüşeym kısımları vitamin, mineral ve posa açısından oldukça zengindir. Posa vücudumuz için oldukça önemlidir ve en iyi kaynaklarından biri de tahılların kabuk kısmıdır. Bir dilim beyaz ekmek 0.6 gr posa içerirken 1 dilim tam buğday ekmeği 1.6 gr posa içer.  Posa bağırsak hastalıklarını düzenler. Kabızlık sorununu çözer. Kolonda yararlı bakteri sayısını arttırır. 
Aynı zamanda diyet posası alımındaki artış öğün sonrası açlığı azaltır ve doygunluğu arttırır. 

Ekmeğin faydaları bu şekilde şimdi de ekmek yediğimizde vücudumuzda oluşan değişimden bahsedelim. Vücudumuza yeterli karbonhidrat alınmadığında daha öncesinde depo edilmiş karbonhidratlar kullanılır. Bu depolar bittiğinde ise kan şekeri düşer, halsizlik, baş dönmesi,sürekli uyku hali gibi durumlar ortaya çıkar. Beynimiz enerji kaynağı olarak sadece glikoz kullandığı için glikoz bulamadığında vücudumuz kas dokusunu kullanmaya başlar. Evet ekmek tüketmeyerek kilo kaybı gerçekleşir fakat zannedildiği gibi bu kayıp yağ dokusundan olmaz. Kısacası doğru ekmek zarar yerine yarar sağlar. Tüketebileceğiniz en sağlıklı ekmek çeşitleri; tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, tam tahıllı ekmek, yulaflı ekmek ve kepekli ekmektir.
 Tabi ki hangi ekmeğin tercih edildiği kadar tüketilen miktarı da önemlidir. Bu miktarı da sağlık durumunuza, kan tahlillerinize, boyunuza, yaşınıza, cinsiyetinize, fiziksel aktivitenize göre yalnızca diyetisyeniniz hesaplayabilir. 

SAĞLIKLA KALIN… 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA