Hasret ÇOBAN | OMEGA 3 YAĞ ASİDİ NEDİR? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Hasret ÇOBAN

Tarih : 14.02.2019  E-Mail : diyetisyenhasretcoban@gmail.co


OMEGA 3 YAĞ ASİDİ NEDİR?

Omega 3; insan vücudu için mutlak gerekli olan ancak vücut tarafından sentezlenemeyip dışarıdan alınması zorunlu olan temel esansiyel yağ asididir. Omega 3’ün sayısız faydası çalışmalarla kanıtlanmıştır. Önemli birkaç faydasına değinecek olursak;

- Başlıca faydası vücudun enerji üretimine katkı sağlamasıdır. Omega 3 yönünden yeterli bir öğün planı ile yorgunluğu giderir, hareket yeteneğini artırarak şeker, tansiyon, migren ağrılarına ve cilt sorunlarına iyi gelmektedir.

- Omega 3 gebelikte de oldukça önemlidir. Çünkü gebelikte anneden bebeğe aktif olarak geçerek bebeğin beyin ve göz gelişimine katkıda bulunur. Bu yüzden bu dönemde ayrıca dikkat etmek gerekir. Çocukların ve yetişkinlerin de beyin ve göz sağlığını olumlu etkiler ve son derece önemlidir.

- Omega 3 diyabetle savaşta da insülin yararlılığını arttırarak aktif rol oynar. Tip 2 diyabet görülme riskini ve bulgularını azaltır.

- Kötü kolesterol olarak bildiğimiz LDL kolesterolü azaltıp, iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü arttırarak kalp ve damar sağlığını korur.

- Omega 3’ün depresyon ve duygu durumu bozukluğunda iyileşme sağladığı yapılan çalışmalarla görülmüştür.

- Damar genişletici ve kan sulandırıcı özeliği sayesinde koroner kalp hastalığının görülme riskini azaltır, hastalık oluşmuş ise gelişimini yavaşlatır.

- Otoimmün hastalıklar ve alerjik hastalıkların riskini azaltır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde büyük öneme sahiptir.

- Başta meme ve kolon kanseri olmak üzere kanserlerin önlenmesini sağlar.

- Omega 3 saç ve cilt sağlığı için de oldukça önemlidir.

Soğuk sularda yaşayan somon, uskumru ve sardalye gibi yağlı balıklar; gölde yaşayan alabalık, balık yağları, ceviz, keten tohumu, chia tohumu Omega 3 yönünden zengin besinlerdir.

Amerikan Kalp Derneği, haftada en az 2 gün balık tüketiminin Omega 3 açısından faydalı olacağını belirtmektedir

Gerekli balık tüketimi sağlanamadığında balık yağı tabletlerinin kullanımı da Omega 3 alımında yardımcı olacaktır.(hekim tavsiyesi ile kullanımı önerilmektedir.)

Sağlıcakla…




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA