Mitat ÇELİK | Kürklü Venüs/Kör Baykuş | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 24.03.2019  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


Kürklü Venüs/Kör Baykuş

Maneviyatın, sahne sanatları ile kopmaz bir bağı vardır. Çünkü çoğu soyut durumlarda olduğu gibi ahlak ve maneviyatın didaktik bir durum olmadığını, ancak dolaylı olarak edinilebileceğini, en etkili yolun ise tiyatrodan geçtiğini biliyoruz. Bunu, onca ötekileştirme çabalarına rağmen varlığını düşmanlarının da inkar edemediği, kısacık ömrüne bir ulusun yeniden yaratılmasını sığdıran Muhsin Ertuğrul’un mücadelesine bakarak da anlayabiliriz.

Bu uğraşta Mersin, amatör toplulukları saymazsak sahne sanatları açısından basamakları atlayarak bir gelişim gösterdi. Herkesin üzerinde hem fikir olduğu, kentimizin kurumsal bir tiyatroya ihtiyacının var olduğunu görmezden gelemeyiz. Yine de bu ihtiyacı, İstanbul, Ankara, Adana’dan gelen tiyatro turneleriyle kapatma imkanımız oldukça zengindir.

Bu doğrultuda Mersinli tiyatro severlere iki edebiyat uyarlaması oyun tavsiyem var; Sadık Hidayet ve Leopold von Sacher’ın aynı adlı romanlarından uyarlanan Kör Baykuş ve Kürklü Venüs oyunları.

Kürklü Venüs:

Shakespeare, eserlerinde, insanın kendi koyduğu yasalarla doğası arasında sıkışıp kalan bireylerin öyküsünü anlatır. Yapay olarak geliştirdiğimiz en garip ritüelleri ise cinsel hayatımızın boyutlarında buluruz. Üzerine neler konuşulmadı ki, Freud’tan bu yana bu kültürel karmaşanın dehlizlerinde aranıp duruyoruz. İşte böylesine (sevginin ve cinselliğin siyasal bir erke dönüştüğü zeka ve mizah dolu) bir eser, edebiyattan uyarlanarak 2010’dan bu yana dünya sahnelerinde kendisine yer buluyor.

Ersin Umut Güler’in sahnelediği Kürklü Venüs, 13 Nisan’da Yenişehir AKM’de yer alacak. Eserde, Güler ile birlikte, gala temsilindeki cesur sahneleriyle dikkatleri üzerine çeken Pervin Bağdat oyuncu olarak yer alıyor. Oyunu edebiyattan uyarlayan Amerikalı oyun yazarı David Ives, dilimize çeviren ise Şafak Özen; kostüm tasarımı Özlem Kaya’ya, ışık tasarımı Cem Yılmazer’e ait.

Kör Baykuş:

Hayatta öyle yaralar var ki, ruhu inzivadayken cüzam gibi yer, kemirir.  İran Edebiyatı’nın başyapıtı olan Sadık Hidayet’in kısa romanı Kör Baykuş’un girişinden bir alıntı. Anlatılan, acılarıyla baş başa kalan insanın öyküsüdür.

Işıl Kasapoğlu’nun sahneye koyduğu Kör Baykuş’u, sanatseverlerin televizyon ve sinemadan yakından tanıdığı Sermet Yeşil oynuyor. Eseri Almanca’dan çeviren Türk Edebiyatı’nın ulu çınarı Behçet Necatigil, sahneye uyarlayan ise pek çok sahne yapımında imzası olan dramaturg Onur Erbilen. Diğer yaratıcı kadro ise şöyle: ışık tasarımı Ferhat Şimşek’e, dekor ve kostüm tasarımı Hakan Dündar’a, kukla tasarımı Ayten Öğütçü’ye ait. Eser, 15 Nisan’da Yenişehir AKM’de sizleri karşılayacak. Bir kurgu roman olmasına rağmen kendi hayatının ip uçlarını da verdiği bu eserde, eşsiz bir yazarın ruh dünyasının tanıklığını tutacağız.

Haydi tiyatroya…




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA