Mitat ÇELİK | Ogün Kaymak | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 16.06.2019  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


Ogün Kaymak

Ogün Kaymak’ı kaybetmemizin üzerinden dört ay geçti. Bir şairin bir kentten gidişinin gerçek boşlukları daha da görünür oldu.

Çünkü onlar, sessiz bir saatin işleyişi gibi gösterişsiz ama yeri doldurulamaz önemde bir yaşama sahiptir. İmzasını taşıyan işleriyle birlikte Ogün, Mersin’in kültür tarihindeki yerini aldı…

Bir dergi söyleşinde O’na, neden şiir yaptığını sormuştum. 1984’te İstanbul Tıp Fakültesi öğrencilik yıllarına uzanan serüvenini anlatmıştı. Okulun tiyatro kolunda ışıkçı olarak başlayan sanat yaşamının, Matsuo Basho’nun haiku çevirisiyle şiire dönüşmesinden bahsetmişti. Edward Bond’un “Kuzeye Giden Dar Yol” oyunu, Basho’nun gezi notlarından sahneye taşınan, Ogün’ün anlatımıyla türünün benzersiz bir yapıtıdır. Bunda etken, Bond’un tiyatro yönetmenliğinin yanı sıra şair de oluşudur. Elbette bir şair yapıtının sahne olanakları, bir diğer şair tarafından daha mümkün hale gelecektir.

İşte böylesi koşullarda haikulara gönül veren Ogün, Süreyya Berfe’nin “nasıl ki bir Japon bozlak okuyamazsa, Türkler de haiku söyleyemez, 400 yıllık bir kültürel süreç ürünüdür haikular”, eleştirisiyle kendi şiirinin peşine düşmüştür.

Şiirlerine dair çokça şeyler söylenebilinir, ama yaptığımız söyleşide izleğini verdiği gibi, temsil olanaklarını şiirlerine taşımaktan geri durmamıştır. Tablolar şeklinde örülen önemli sayıda şiiri, eserlerinin neliğini daha da görünür kılmaktadır.

Islık Çalma İstasyonu

Her şiire kenar süsü olabilir

İki sevgilinin sahildeki ilk yürüyüşü, adımlar aksar

Islık çalma istasyonunda

Tüm yeteneksizliklerden muaf

Upuzun kumsala yaslanmış, genişleyen göğün altında

Sözsüz ifadeleriyle yüzün, işgal edilmiş zaman:

Yüreğin enlemesine yayılan sızısı

… (Ogün Kaymak)

Sevgiyle anıyorum Ogün Kaymak’ı. Gidişi erken oldu; yaşasaydı pek çok tiyatro metnine de imza atacak engin bir birikime sahipti.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA